sådan borer du i beton

Guide: Sådan borer du i beton

Når du skal bore i beton, kræver det, at du råder over den rette boremaskine og ikke mindst den rigtige type bor. Selv små huller kan volde kvaler. Men hvis blot du ved, hvad du skal bruge, kan enhver bore huller til lamper, billeder osv. Få de nemme tips her, så du er klar til at bore i betonvæggen.

Lau Christensen
Skrevet d. 29. januar 2021 af Lau Christensen

Beton er et særdeles stærkt materiale, og derfor kræver det også en speciel boremaskine, når du skal bore huller. En almindelig slagboremaskine er god til at bore i mursten, og andre mere porøse materialer. Men når du skal bore i beton, så giver den op.

Find populære borehammere

Se nedenstående modeller som er udvalgte borehammere af Byg-selv i øjeblikket.

Scheppach vendbar borehammersæt 3/8 445 kr. Scheppach vendbar borehammersæt 3/8"Gå til forhandler
Makita DHR202Z Solo - Guide: Sådan borer du i beton - Byg-selv.info 1.114 kr. Makita DHR202Z SoloGå til forhandler
Makita HR2470 - Guide: Sådan borer du i beton - Byg-selv.info 947 kr. Makita HR2470Gå til forhandler
Makita DHR171Z Solo - Guide: Sådan borer du i beton - Byg-selv.info 1.099 kr. Makita DHR171Z SoloGå til forhandler
Bosch GBH 2-26 Professional - Guide: Sådan borer du i beton - Byg-selv.info 1.413 kr. Bosch GBH 2-26 ProfessionalGå til forhandler

Du skal have det rigtige grej

Selvom den almindelige boremaskine hedder en slagboremaskine, så har du brug for en boremaskine, der slår meget hårdere, når du skal bore i beton.

Du skal have fat i en borehammer

Vores foretrukne forhandlere

Til køb af en borehammer anbefaler vi blandt andet disse forhandlere

En borehammer er vejen frem, når der skal laves huller i den hårde beton. Til forskel fra slagboremaskinen vil du hurtigt mærke, at borehammeren er meget mere effektiv.

En stor fordel ved borehammeren er, at du ikke behøver at trykke ret hårdt, når du borer. Du skal faktisk kun holde maskinen ned i hullet, så klarer den selv resten.

Du kan se vores anbefalinger af borehammere her

Vælg de rigtige SDS bor

Når du skal bore med borehammer, skal du være opmærksom på, at den bruger nogle særlige bor, kaldet SDS bor. Her hentydes der til borets skaft, altså den ende der sidder fast i borepatronen.

Almindelige bor har et helt glat skaft, mens SDS bor har nogle riller i siden af skaftet. SDS boret er meget hurtig at sætte i borehammeren, og du kan hurtigt skifte bor uden brug af værktøj. Samtidig giver rillerne en meget bedre kraftoverføring til boret.

SDS bor kan købes her.

Hvordan borer man i beton?

Når du har det rette værktøj på plads, er du klar til at bore. Borehammeren virker på samme måde som en normal boremaskine. Så i princippet er det bare at trykke på knappen og begynde at bore.

Der er dog et par små tips, som du kan have som glæde af at kende, hvis du ikke er vant til at bruge en boremaskine.

Mål op til hullet

Opmålingen til hullet er lige så vigtig som at bore hullet, hvis ikke vigtigere. Hvis du borer forkert i betonen, skal du i gang med spartelmasse og maling. Mål altid to gange, og sæt et lille kryds, der angiver hullets placering.

Vælg borets diameter

Der er ingen grund til at bore større huller end nødvendigt. Et lille 6 mm hul er rigeligt, hvis du skal hænge et billede eller en lille lampe op. Hvis du skal hænge tunge ting op, kan du overveje at gå op i 8 mm eller måske endda 10 mm.

6 mm og 8 mm er de to mest brugte størrelser, og rækker i langt de fleste tilfælde.

Markér hullet inden du borer

Når du er klar til at bore, så placer boret over krydset og tryk ganske forsigtigt på start-knappen på borehammeren. Boret skal nemlig i første omgang kun markere, hvor hullet skal være. Hvis du starter på fuld hastighed, er der stor risiko for, at boret glider, og at hullet ikke bliver præcist nok.

Bor i den rigtige dybde

Husk at bore hullet i den rette dybde. Du kan evt. sætte et lille stykke malertape på boret, der angiver hvor dybt, du skal bore. På den måde undgår du, at hullet ikke bliver dybt nok, men også at du ikke kommer til at bore hele vejen igennem væggen.

Hvis du skal bore huller med stor diameter, kan du eventuelt ”bore for” med et mindre bor, så det store bor har et præcist styrehul.

Brug støvsugeren til at fange borestøv

Når du borer i beton, så støver det, og borestøvet falder ned på tæpper og møbler. Et godt tips er at få en hjælper til at holde en støvsuger lige under hullet, mens du borer. Det vil fange langt det meste borestøv, og spare dig for rengøringen bagefter.

Vores foretrukne forhandlere

Til køb af en borehammer anbefaler vi blandt andet disse forhandlere

Brug en god rawlplug

Rawlplugs holder skruen i væggen, ved at styrke skruens greb i væggen. Samtidig er den nemmere at skrue i, end hvis du skulle have skruen til at bide direkte i betonvæggen. Ja, faktisk ville en almindelig skrue slet ikke kunne holde sig fast i væggen uden en rawlplug i hullet.

Husk, at du skal købe rawlplugs i den rigtige størrelse. 6 mm rawlplugs passer til 6 mm huller osv. Der følger ofte rawlplugs med, når du køber lamper og lignende. Disse plugs er dog ofte af meget dårlig kvalitet, og det kan være en fordel at købe nogle ”rigtige” rawlplugs i byggemarkedet.

BONUSTIP: Pas på installationer i væggen

Hvis du borer i en væg, hvor de er vand- eller elinstallationer, skal du være særlig påpasselig. Hvis du borer ind i et vandrør eller et elkabel. Så risikerer du at stå tilbage med et stort problem.

Hvis du er i tvivl, så findes der nogle små detektorer, som kan afsløre, om der er installationer i væggen. Sådan en detektor kan købes for nogle få hundrede kroner, og den kan spare dig for meget store udgifter. Se vores guide til de bedste vægscannere her.

Kan fås her.

Hvad koster en borehammer?

Nu ved du alt om at bore huller i beton, men hvor får du fat i en borehammer? En god borehammer til hobbybrug kan købes for under 1.000 kr., mens en professionel model hurtigt koster noget mere.

Modeller med ledning til 230 V er de billigste, mens modeller med batteri er lidt dyrere. Hvis du allerede har batteridrevet værktøj, så kan du være heldig at finde en borehammer uden batteri. Så kan du bruge det batteri, du har i forvejen. Det vil gøre købet noget billigere.

Borehammeren kan købes i alle byggemarkeder, eller den kan bestilles online på nettet. Fordelen ved at handle online er, at der ofte er ret gode beskrivelser af de enkelte maskiner, mens du ikke kan være sikker på, at nogen i byggemarkedet ved ret meget om den enkelte borehammer.

Videoguide til at borer i beton

Se også: Komplet guide til fundablokke

Huskeseddel