sådan fuger du

Sådan fuger du - nem guide på Byg Selv

Hvis du skal i gang med at fuge, så er der nogle få tips, du vil have stor fordel af at kende. Selve fugningen er ikke så svær, men det store arbejde ligger i at få en pæn, glat og tæt fuge, der holder i mange år. Hvis du allerede har prøvet at fuge, så ved du, hvor svært det kan være, at få fugen til at sidde lige i skabet første gang!

Makita DCG180ZX

Fugepistolen har trykstop når maskinen afbrydes, hvilket mindsker unødig spild.
Med overbelastningsbeskyttelse og lampeindikation ved overbelastning.
Justerbar hastighed i 5 trin.

Set til 1.745 kr. hos Stark På lagerGå til forhandler

Når du skal fuge, er der to ting, der er særdeles vigtige. Du skal bruge den rigtige fugemasse til formålet, og du skal have det rette værktøj. Dernæst er der selvfølgelig lidt øvelse og teknik. Men fugning er ikke sværere, end du sagtens kan lære det.

Find populære fugepistoler

Se nedenstående modeller, som er udvalgte modeller af Byg-selv.info i øjeblikket.

Makita DCG180ZX Solo - Guide: Sådan fuger du - Byg-selv.info 1.745 kr. Makita DCG180ZXGå til forhandler
Dewalt DCE581N-XJ Solo - Guide: Sådan fuger du - Byg-selv.info 2.099 kr. Dewalt DCE581NGå til forhandler
Ryobi ONE+ CCG1801MHG - Guide: Sådan fuger du - Byg-selv.info 809 kr. Ryobi CCG1801MHGGå til forhandler
Milwaukee M12PCG 600A-0 - Guide: Sådan fuger du - Byg-selv.info 995 kr. Milwaukee M12 PCG/600A-0Gå til forhandler
Dewalt DCE580N-XJ Solo - Guide: Sådan fuger du - Byg-selv.info 2.520 kr. Dewalt DCE580NGå til forhandler

Hvordan fuger man?

Når du skal fuge, skal du bruge en fugepistol og en fugemasse der egner sig til formålet. Husk der er forskel på, hvor fugen skal bruges, og om den skal kunne males over.

Hver fugepatron har en fugespids, som skal tilskæres med en hobbykniv, så spidsens hul svarer nogenlunde til den bredde, fugen skal have.

hvordan fuger man

Når du trykker på fugepistolen, kommer fugemassen ud af spidsen, og så gælder det ellers om at lægge en jævn og ensartet fuge.

Når fugemassen er fordelt, skal den glattes, så den slutter helt tæt til kanterne, og samtidig bliver pæn at se på. Til at glatte fugen, skal du bruge fugepinde eller fugeværktøj i plast. Der kommer et par ekstra tips til valg af fugeværktøj i det følgende.

Glatningen af fugerne, eller glitningen som det kaldes, har 2 formål. Dels skal du sørge for, at fugen slutter helt tæt, så der ikke er nogen utætheder, hvor vand kan trænge ind. Og dels skal du sørge for, at fugen er pæn og ensartet at se på. En grim fuge kan skæmme fugearbejdet meget.

Til silikonefuger kan du med fordel fugte glitte-værktøjet med en smule vand. Så glider det lettere på silikone-fugen under glitningen.

Når du er færdig med at glitte, må du ikke røre fugen, før den er helt tør. For det er meget svært at reparere en ødelagt fuge.

Til sidst skal værktøjet renses. Så er det rent og pænt til næste gang, du skal bruge det igen.

Vores foretrukne forhandlere

Til køb af en fugepistoler anbefaler vi blandt andet disse forhandlere

4 tips, der giver den perfekte fuge

Ved at følge disse grundlæggende, men meget vigtige tips, har du en langt større mulighed for at opnå et godt og pænt resultat.

  • Køb en god fugepistol – En fugepistol i en god og solid kvalitet, er meget lettere at fuge med. Det skal være let at trykke fugen ud med en ensartet tryk, uden du behøver at trykke for hårdt. Hvis du skal fuge meget, så overvej en fugepistol på batteri eller trykluft. Her skal du ikke selv presse fugemassen ud, og det er super let at lægge en ensartet fuge.
  • Fugepinde – Fugepinde i træ bruges til at glatte de lidt bredere fuger, f.eks. omkring døre og vinduer. For at fugen er lettere at glatte, og ikke hænger fast i fugepinden, skal du forberede dig lidt. Helt nye fugepinde skal slibes helt glatte med sandpapir, og stilles i sæbevand i god tid inden de skal bruge. Gerne allerede dagen forinden.
  • Fugeværktøj i plast – Hvis du skal fuge kanter langs vægge, lofter og gulve, så er fugepindene ikke det bedste værktøj. Her er det langt bedre at bruge et sæt fugeværktøj i plast. Sættet består af nogle små plastikbrikker med forskellige profiler i hjørnerne. Her vælger du den brik, der passer til fugen, som skal glittes, og så trækker du fugebrikken langs fugen. Det er superlet, og fugen står snorlige bagefter.
  • Husk bagstop – Når du fuger vinduer og døre, bliver hulrummet mellem væg og vindue stoppet ud med isoleringsmateriale, så du undgår træk. Det er nærmest umuligt at få en pæn fuge, hvis du fuger direkte på isoleringen. Her skal du bruge fugebagstop, som er langt lettere at fuge på. Bagstoppet har ligeledes den fordel, at fugen ikke bliver for dyb. Derved undgår du at bruge mere fugemasse end nødvendigt.
  • Dæk af med tape – Fugemasse er ret genstridigt at vaske af, hvis du får klattet på en nymalet væg, gulv eller bordplade. Det kan du undgå ved at sætte nogle brede strimler malertape langs kanten på væg og gulv. Sæt tapen i en afstand fra kanten, som svarer til den færdige fuges bredde. Når du er færdig med at fuge, så trækker du forsigtigt tapen af, og du undgår grimme pletter efter fugemasse.

Fik du ikke brugt alt fugemassen?

Hvis du ikke har brugt alt fugemassen i en patron, så er der ingen grund til at smide den ud. Hvis du skal fortsætte arbejdet i løbet af en dags tid eller to, så læg patronen i en tætsluttende plasticpose.

Hvis der går længere tid, så skru fugespidsen af og smid den ud. Dæk hullet i fugepatronen med et stykke plastic eller lignende, og sæt en ny fugespids på patronen. Så kan fugemassen sagtens holde sig i lang tid.

Hvor køber du fugeværktøj og fugemasse?

Fugemasse og værktøj kan købes i alle byggemarkeder. Men du kan dog med fordel bestille dine varer online. Her er materialerne ofte billigere, og du får alt leveret lige til døren.

Fugepistoler kan købes her og fugemasse finder du lige her.

Se billigste priser på fugemasse:

 

 

Video-guide til fugning:

Læs også: Sådan borer du i beton

Huskeseddel