Shelter byg selv

Sheltere bliver mere og mere udbredte i Danmark. Der er efterhånden ikke ét naturområde, hvor du ikke kan finde en shelter at overnatte i. Normalt er der plads til omkring 4-6 personer i de sheltere, du finder i naturen, men størrelsen varierer. Se vores guide til shelter byg selv her.

Det er dog ikke kun i skovene, du finder sheltere – de er i dén grad også rykket ind i de danske haver. Med en shelter i haven er du sikret hygge og lejrstemning henover sommeren. Isolerer du den, kan du endda overnatte i den i de kolde vintermåneder også.

Du kan nemt bygge en shelter i baghaven. Et byg selv shelter kræver dog, at du har hænderne skruet ordentligt på. Hvis du ikke har de fornødne håndværksmæssige evner, er et samlesæt en oplagt mulighed.

Hvad koster det at bygge en shelter?

En byg selv shelter er let og relativt hurtig at bygge – og så behøver det ikke engang at koste alverden. Hvor meget, din shelter kommer til at koste, afhænger af, hvor stor den skal være, hvilke materialer du bygger den af, og hvorvidt vælger at konstruere et tag og isolere den i bunden.

Når du skal i gang med din byg selv-shelter, har du forskellige valgmuligheder; du kan bygge den fra bunden, købe et samlesæt eller finde en færdiglavet shelter, der blot skal monteres. Dit valg bør afhænge af dine håndværksmæssige evner.

Byg selv shelter: 3 forskellige samlesæt / byggesæt

Den nemmeste løsning, når du skal bygge en shelter i din have, er at købe et samlesæt. Du kan få billige samlesæt, hvor du får alt leveret. Der medfølger en nem samlevejledning, som du blot skal følge, når du skal bygge din shelter.

Typisk tager det omkring 1-2 dage at bygge din nye shelter, hvis du køber et samlesæt.

1. Gardenpro shelter i lærketræ (5 m2)

Et Gardenpro-shelter i lærketræ på 5 m2 er et godt valg til dig, der ønsker en mindre shelter til baghaven, hvor du kan overnatte med ungerne – eller bare bruge, når du trænger til at sove under åben himmel. Du skal selv skære delene til. Prisen er omkring 8.500 kr.

2. Gardenpro shelter i lærketræ (7,5 m2)

Er det ikke stort nok, findes der en større model: Gardenpro shelter i lærketræ på 7,5 m2. Denne model koster omkring 10.000 kr., men er også tilsvarende større, så der er plads til flere personer i shelteren. Du skal selv skære delene til.

3. Plus shelter i fyrretræ (3,57 m2)

Ønsker du en mere lukket shelter, der skærmer for vind og vejr, er en Plus Shelter i ubehandlet fyrretræ på 3,57 m2 et oplagt valg. Denne model er anderledes end de to forrige, da den er bygget af fyrretræ og har en anderledes tagkonstruktion. Leveres inklusiv beslag og skruer, og plankerne er skåret til, så du kan have din shelter klar i løbet af én dag. Denne shelter koster omkring 11.000 kr.

Til din byg selv shelter skal du bl.a. bruge:

Træbeskyttelse og tagkonstruktion

Det er en god idé at efterbehandle shelteren med træbeskyttelse, når den er bygget, så du sikrer, at den er modstandsdygtig overfor vind og vejr. Det er nødvendigt, hvis du ønsker, at din shelter skal holde i mange år.

Herudover skal du selv lægge tagpap, selvom du købet et shelter-samlesæt, da det ikke medfølger. Du kan købe tagpap her. Du bør overveje at lægge to lag, hvis du vil sikre dig, at shelteren holder tæt, når det regner.