Hønsehus

Byg selv et hønsehus

Det er hyggeligt med dyr i haven, og høns er et af de dyr, som er lettest at holde, hvorfor flere og flere danskere er begyndt at holde dem. Det er dog vigtigt for hønsenes velbefindende, at de har et godt hønsehus, hvor de kan sove og lægge æg.

Det er faktisk meget simpelt at bygge et, og de fleste gør det selv.

Der findes også en nemmere løsning, hvor du køber et samlesæt ligesom man kender det fra IKEA med møbler, men hvor du har får det som et samlesæt til et hønsehus i stedet for – se det store udvalg ved Frishop.dk her.

Hvad bør jeg overveje, før jeg går igang med mit byg selv-hønsehus?

Det første, du skal tage stilling til, er, hvor hønsehuset skal stå henne. Når det er afgjort, skal du finde ud af, om det skal stå på jorden, eller om det skal hæves. Fordelene ved at hæve det kan være, at mus og rotter ikke har så nem tilgang til huset.

Har du en kat, kan det også anbefales, at hæve det så meget, at den kan komme ind under huset – det er nemlig en effektiv måde, at sørge for, at mus og rotter ikke kommer ind.

Der kan sagtens benyttes genbrugsmaterialer

For at minimere udgifterne, anbefales det, at man bygger af genbrugsmaterialer. Find nogle solide stolper (som f.eks dem vi brugte i halvtag guiden), som kan bruges til skellet. Sørg desuden for at isolere hønsehuset godt, så frosten bliver holdt på afstand om vinteren – samtidig kan hanens galen heller ikke høres så godt på denne måde.

Det er vigtigt, at der ikke er træk, men der skal samtidig være mulighed for ventilation, så der ikke opstår råd i huset. Facaden kan bygges af gamle brædder eller andet, så længe, at det er holdbart.

Hvordan skal hønsehuset indrettes?

Der er et par ting, der er obligatoriske, at have i sit hønsehus. Først og fremmest skal hønsene have en siddepind passende til racen. Den skal ikke være rund, men flad, så hønsene bruger mindst mulige kræfter, når de står på den. Under den, skal der placeres et gødningsbræt, hvorfra hønsenes afføring kan skrabes ned i en spand, så de ikke går oven i det.

Derudover skal der være redekasser til æg, trug til foder og vandfaciliteter. Et billigt fodertrug, kan laves af et stykke tagrende.

Held og lykke med projektet!

Skriv en kommentar