byg selv sofa

Byg selv sofa - Alt du skal vide hvis du selv vil bygge din sofa

DIY (do it yourself) er en tendens, som ikke kun er populær inden for klassiske gør det selv-projekter. Når det kommer til boligindretning, er det blevet populært at lave møbler selv, så boligen får et helt unikt og personligt præg.

Lau Christensen
Skrevet d. 24. september 2019 af Lau Christensen


Du kan lave en byg selv sofa, som passer lige nøjagtigt til din stil. Ofte kan du også spare penge ved at bygge en sofa selv, for du skal ikke bruge særlig mange materialer. Læs med her og få inspiration til, hvordan du kan bygge din egen sofa.

Materialer til din byg selv sofa:

Byg selv sofa – sådan gør du

Der er mange forskellige måder at bygge sin egen sofa på. En gennemgående tendens er dog, at man bygger selve rammen til sofaen af træ. Du kan nemt og billigt bygge en sofa ud af for eksempel MDF-plader.

💡 Tip: Det er blevet meget populære at bygge sin egen sofa ud fra moduler – en såkaldt “modulsofa“.

Se videoen herunder hvor smart det er med modulsofaer

Se det store udvalg af modulsofaer her


Fremgangsmåden er, at du bygger en kasse uden bund ud af MDF-pladerne i den størrelse, du ønsker sofaen i. Du kan få skåret pladerne til i et byggemarked. Hertil skal du også bruge stolper i hvert hjørne for at sikre, at sofaen er stabil, og der er stolper, der går på tværs, som toppladen kan hvile på (læs også vores byg selv skab guide)

Det er vigtigt, at du borer en del huller i toppladen, så fugten fra madrassen ikke trænger for meget ind i pladerne. Husk at spartle skruehullerne, så din sofa får en flot finish. Hvis du har lyst, kan du også male briksen. Det sidste, du mangler, er nu at finde en madras og puder, der passer i målene.

Dem kan du betrække med noget slidstærkt møbelstof. Tilføj også gerne et par flotte og hyggelige puder. Så er din sofa sådan set klar til brug. Det lyder da nemt, ikke?

Færdiglavet sofa – alternativ til byg selv

Herunder har vi listet udvalgte færdiglavede sofaer, som et alternativ hvis du beslutter dig for alligevel ikke at bygge din egen sofa. Bemark: Soferne findes i forskellige størrelser.

Udvalgte populære sofaer

En anden løsning end byg selv sofa kan være disse populære sofaer

Opbevaring under din byg selv sofa

Det smarte ved at bygge din sofa som en kasse er, at der er plads til opbevaring under sofaen. Du kan med fordel lave toppladen, så den kan vippes. Det gør det nemmere at bruge pladsen under pladen til at opbevare ting. Alternativt til briksen kan du også lave en sofa af trækasser, som du sætter sammen i forlængelse af hinanden.

Måske kan du finde samlede trækasser i byggemarkeder. Hvis ikke, kan du nemt selv skrue kasser sammen af træplader. Du kan enten lade kasserne være åbne, så man kan se, hvad du opbevarer under sofaen, eller du kan lave en skuffe til kasserne, som kan trækkes ud under sofaen. Det er altså forholdsvist simpelt at lave sin egen sofa ud af træplader eller trækasser.

Opsummerende kan vi sige om sofa-projektet, at:

  • det er nemt, billigt og populært at bygge sin egen sofa i træ som for eksempel MDF-plader
  • en hjemmelavet sofa sætter et personligt præg på dit hjem
  • du skal huske at bore huller i toppladen, så fugten fra madrassen ikke trænger igennem
  • en hjemmelavet sofa giver god mulighed for at bygge, så der er plads til opbevaring under sofaen.

 

Huskeseddel