Kaninbur byg selv

Det er forholdsvist simpelt at bygge sit eget kaninbur, hvis man ved, hvordan det skal gøres, samt hvilke ting der skal til, for at kaninen får et optimalt hjem.

Det drejer sig primært om burets placering, indretning og størrelse, hvilket vi vil komme ind på i denne artikel.

Der er mange penge at spare, og kaninburet kan blive lige så godt, hvis man selv bygger det.

Sådan bygger du selv et kaninbur 

Når du giver dig i kast med at bygge et kaninbur selv, behøver det ikke koste spidsen af en jetjager i materialer.

For et kaninbur er i virkeligheden et ret simpelt bur at bygge, da den ikke kræver særligt meget plads. Det behøver derfor ikke være kæmpestort eller meget teknisk. Det eneste du behøver er to typer af træ, som du enten kan finde fra dine egne gemmer fra tidligere projekter eller få meget billigt i byggemarkedet – herunder finder du materialeliste samt link til et online byggemarked, hvor det kan købes.

Materialer til kaninbur: 

Byg selv i 3 step:

  1. Start med at lave en tegning over, hvordan du godt kunne tænke dig, at kaninburet skal se ud, og hvor stort det skal være. Skal kaninen have en løbegård nederst og sin trygge hule øverst? Eller skal kaninburet bare være i et plan? Guiden her tager udgangspunkt i billedet ovenfor, som er et kaninbur i to etager med soverum øverst og en fin løbegård nederst. 
  2. Når du har lavet en tegning med mål, skal du i gang med at lave kaninburet med den vandfaste krydsfiner. Lav siderne, bunden og taget først, inden du giver dig i kast med en låge og et vindue med punktsvejst net. På denne måde får du skabt skelettet. Lav bunden af terrassebrædder. Når det er gjort, skruer du lågen fast, hvorefter du skruer listerne med net fast. 
  3. Herefter er det i gang med at save lister af terrassebrædderne, da de er holdbare og sagtens kan benyttes til løbegården. Lav herefter skelettet og skru det sammen, inden du hæfter punktsvejst net fast. Husk også at gøre det i bunden, så hverken kaninen kan stikke af, eller ræven kan komme ind. Lav en låge i den ene side. Gerne så stor, at det er nemt at få fat i kaninen. Skru herefter kaninburet fast til løbegården. 

Når du bygger kaninburet på denne måde, behøver det ikke koste meget mere end 500 kroner eller mindre, hvis du har noget af træet liggende. 

Se også: Byg selv hundehus

Gør det selv med et smart samlesæt 

Kan du ikke rigtig overskue at skulle bygge kaninburet fra bunden? Så kan du heldigvis stadig få et kaninbur, som du bygger selv, men hvor du ikke behøver finde materialerne til det forinden eller sidde og nørde med tegninger og mål. 

Mange vil i dag rigtig gerne bygge selv. Men hvis evnerne ikke helt er til det endnu, eller det er for besværligt med en tur i byggemarkedet, er der mange gode løsninger med samlesæt inden for kaninbure, som bliver leveret lige til døren. Er du heldig, behøver du heller ikke samle det fra bunden, da flere leveres i sektioner og derfor ikke tager lang tid at samle. 

Det gode ved at investere i et samlesæt er også, at du ved, hvad det kommer til at koste, og at det er sikkert og godt for kaninen at bo i. Samlesættene herunder er primært til udendørs brug. Det kan være en god ide både at have et indendørs bur (til når du ikke er hjemme) samt et udendørs bur, når vejret er godt og det giver god mening for kaninen at komme lidt på græs og få frisk luft. 

Tjek gerne disse kaninbur samlesæt ud: 

Ryom kaninløbegård

Ryom kaninløbegård

Når man har kanin, er det ikke til at komme udenom en løbegård som denne Ryom kaninløbegård, der er overdækket og kan klappes sammen igen, når den ikke er i brug. Den består af 8 paneler, hvoraf det ene er med en praktisk låge. Løbegården er smart, netop fordi den ikke er permanent og kan flyttes, når der skal klippes græs eller kaninen ikke længere skal være ude. Med til kaninløbegården er der også overdækning for skygge og beskyttelse mod rovdyr. Løbegården koster kun 299 kroner. 

Hortus kaninbur i brunbejdset træ

Hortus kaninbur i brunbejdset træ

Leder du også efter et kaninbur, der bare kan samles, er Hortus kaninbur i brunbejdset træ et godt bud. Buret måler 101,5 x 54,7 x 100 cm og består af to etager. I den øverste etage er der et separat soverum med stige, som leder ned til nederste etage, hvor kaninen kan græsse eller hoppe rundt. Kaninburet bliver leveret i sektioner, så det er nemt og hurtigt at samle, uanset om man har erfaring med byg selv eller ej. Kaninburet koster 999 i vejledende pris. 

Hortus kaninbur i brunbejdset træ – større udgave 

Hortus kaninbur i brunbejdset træ - større udgave

Kaninburet fra Hortus i træ er af samme model som ovenstående blot i nogle andre mål. Kaninburet her måler i stedet 122 x 91 x 93 cm og er derfor noget større. Med til buret medfølger også en trappe for kaninen fra 2. etage ned til 1., ligesom der også er en fin løbegård med god plads til, at den kan hoppe rundt eller gå og græsse. Denne leveres også i sektioner. Modellen koster 1.100 kroner i vejledende pris. 

Udendørs Kaninbur Villa XL 

Udendørs Kaninbur Villa XL

Kaninbur Villa XL er et rigtig godt bur til dig, der gerne vil have kaninen til at stå under et halvtag i garagen eller på græsplænen i foråret og om sommeren, da det er lavet af gode materialer. Buret er indrettet med en stor indgang og et soverum i hver sin ende. Det giver nem adgang til kaninen. Ved udgangen er der en lille trappe til kaninen, ligesom der også er en skuffe til nem rengøring af bunden. Kaninburet måler 175 x 75 x 80 cm og koster 2.499 kroner i vejledende pris. 

Kaninbur Queensland

Kaninbur Queensland

Kaninbur Queensland er et flot og meget detaljerigt kaninbur i to etager. Det er i god kvalitet og kan holde til at stå ude i solen eller i regnvejr. Etagerne er forbundet med en trappe, hvoraf den nederste etage fungerer som en løbegård og den øverste som soverum. Til øverste etage er der monteret en metalskuffe, så rengøringen er nem og hurtig. Kaninburet her måler 147 x 53 x 100 og koster 1.999 kroner i vejledende pris. 

Som du kan se, er der mange forskellige samlesæt at vælge mellem. Forskellen på deres design og indretning er meget forskellig fra hinanden, hvorfor du bør kunne finde noget, der er lige i din smag. 

Læs dig til alt om at have kanin 

Det er blevet mere populært end nogensinde før at have en kanin. Det er især tilfældet i børnefamilier, hvor det at have en kanin, nærmest er blevet et valg på højde med det at have hund eller kat. 

Hvis du og familien går til kaninen på den rette måde, kan I få ret meget ud af den som familiedyr og kæledyr. Det kræver ikke meget mere end godt foder, sociale relationer og god motion for, at I får en kanin, som gerne vil kæles med. 

Med bogen, “Den store kaninbog”, får du læring om kaninens sociale behov, dens behov for motion og bevægelse samt tryghed og ernæring. Skulle den blive syg, kan du også læse mere om, hvordan du skal håndtere det. 

Den store kaninbog

Det kan være en ret god ide at sætte dig ned for at læse mere om kaniner, da det mindsker risikoen for komplikationer eller misforståelser af kaninens behov. 

Hvor skal et kaninbur placeres?

Burets placering er en vigtig faktor for din kanins velbefindende. Det er vigtigt, at der ikke er træk, der hvor buret står. Buret kan godt stå ude om vinteren, men der må ikke blive alt for koldt, da det svækker immunforsvaret og kan føre til sygdomme.

Man bør ikke placere et kaninbur i sollys, da kaniner har meget pels, hvorfor de også kan overleve ude om vinteren. Det er dog godt blive for varmt om sommeren, så derfor skal buret placeres i skyggen af et træ eller f.eks under et halvtag.

Størrelsen på kaninburet

Størrelsen er utroligt vigtig i denne sammenhæng. Det er nemlig meget forskelligt hvilken størrelse, der er optimal, da det afhænger af hvilken race, du har. Som tommelfingerregel er det bedre, at buret er for stort end for småt. Kaninen kan godt have svært ved at føle sig hjemme, hvis buret er for stort, da det kan være svært at overskue det store areal – det kan de dog vænne sig til på sigt.

Omvendt er det et problem, hvis buret er for småt, da kaninen så ikke vil have nok plads til at bevæge sig på. En regel er, at buret skal være mindst 0,75 m2, hvis du har en dværgkanin. Andre, større racer har brug for mindst 1,5 m2.

Er planen, at kaninburet også skal bruges til unger, så skal det selvfølgelig være større.

Indretning – hvad er obligatorisk?

Det eneste, der faktisk er rigtig vigtigt, er at kaninen altid har nem adgang til rent drikkevand og foder. Drikkevandet kan enten klares med en ’drikkedunk’ til kaniner eller en vandskål. Der skal hele tiden være adgang til vand, men der behøver ikke at være foder i skålen konstant, da det kan gå udover kaninens helbred. Fyld hellere madskålen med en håndfuld mad tre gange dagligt.

Sørg desuden for at muge ud et par gange om ugen, så der hele tiden er rent.

Skriv en kommentar