Guide: Sådan opsætter du et solsejl på terrassen
Et solsejl er en fremragende opfindelse, når du skal have skygge på altanen, i haven eller på terrassen. Det kræver ikke de store evner at sætte det op, men det er alligevel væsentligt, at du ved, hvordan du bærer dig an. Her følger en guide til, hvordan du opsætter et solsejl på terrassen.
Der findes mange forskellige typer af solsejl, og selvom fremgangsmåden, du skal benytte, når du opsætter de forskellige typer, langt hen ad vejen er den samme, er det alligevel væsentligt, at du kender til de enkelte modeller.
I denne artikel følger både en udførlig guide til, hvordan du opsætter dit solsejl, men du finder også information om de forskellige typer af solsejl, du kan købe. De forskellige typer af solsejl har forskellige egenskaber, og det er derfor væsentligt, at du køber det, der passer til dit behov.
Der findes blandt andet følgende typer af solsejl:
- Firkantet solsejl
- Trekantet solsejl
- Vandtæt solsejl
- Vindstærke solsejl
Alle solsejl er i én eller anden form vindstærke, vandafvisende og vandtætte, men det varierer, hvor resistente de er i forhold til vind og vejr. Du bør derfor sikre dig, at der er tale om et vandtæt solsejl, hvis det er essentielt, at du kan sidde i læ for regnen under det.
Som udgangspunkt bør du ikke investere i de billigste modeller, hvis du vil være sikker på, at de skærmer for solens UV-stråler. Du bør derfor sørge for at læse specifikationerne for de enkelte solsejl, før du investerer i et.
Placering af solsejl
Før du sætter sejlet op, skal du overveje, hvordan og hvor du ønsker det monteret. Det kan eksempelvis være på pæle, op ad husmuren eller lignende. Det er vigtigt, at du overvejer det grundigt, da et solsejl ikke kan flyttes rundt på samme måde som en parasol.
Af samme årsag kan det være en god idé at vente med at opsætte solsejlet, indtil du rent faktisk skal bruge det. På den måde har du mulighed for at undersøge, om det skygger optimalt for solens stråler, når du sidder i læ under det.
Fremgangsmåde ved forskellige typer af solsejl:
- Trekantet solsejl: De trekantede solsejl er dem, der er flest af. Det er nemt at opsætte, men du bør sørge for ikke at spænde solsejlet for stramt til at starte med. Stram i stedet siderne langsomt op, så du kan justere det, når solsejlet er monteret.
- Firkantet solsejl: Når du skal montere et firkantet solsejl, skal du starte med de diagonale hjørner, og derefter opsætter du de to resterende. Hvis du starter med to sammenhængende hjørner, bliver solsejlet ustabilt.
Guide til opsætning af solsejl
- Fastgør linen til solsejlets hjørner. Brug eventuelt et pælestik til at fastgøre linen.
- Hold sejlet op i den position, du ønsker – vurdér, om sejlet skal fastgøres til pæle, en husmur eller en kombination af begge.
- Afmærk fastgørelsespunkterne på husmuren og overvej, hvor pælene skal stå. Sørg for at afsætte rigeligt med afstand til de punkter, hvor sejlet skal fastsættes, så der er mulighed for at stramme det op.
- Anvender du pæle til fastgørelse, skal disse nedgraves mindst 80 centimeter. Placér pælen i jorden og stamp jorden med jævne mellemrum, når du dækker hullet til. Du kan med fordel bruge lærketræ til pælene, men husk at give dem træbeskyttelse først.
- Når pælene er fastgjorte, skal du markere fastgørelsespunkterne på pælene, og monterer du øjeplader.
- Spænd solsejlet op ved at føre linerne fra sejlets hjørner gennem øjepladerne.
Ovenstående guide er en generel fremgangsmåde, som kan benyttes ved de fleste solsejl. Der er dog forskel på, om du skal montere et firkantet solsejl eller et trekantet solsejl, hvorfor du altid bør kigge på monteringsvejledningen, før du opsætter dit solsejl.
Se også: Byg selv en varmepumpe skjuler
Vedligeholdelse af solsejl
Det er en god idé at købe et solsejl, som ikke befinder sig blandt de absolut billigste, du kan finde. En dyrere model holder bedre, men kræver alligevel vedligeholdelse. Det kan af samme årsag være en god idé at tage dit solsejl med indenfor, når du ikke bruger det.
De fleste vælger dog at lade det blive hængende, når det ikke er i brug. Det kan du også sagtens gøre, men du bør altid sørge for at rulle det ind, så det ikke udsættes for vejrmæssige påvirkninger, når det ikke er i brug.
Uanset hvad, så slipper du ikke for at skulle vedligeholde dit solsejl. Når du sørger for at vedligeholde det ordentligt, forlænger du ikke bare solsejlets levetid, men du sikrer også, at det fungerer efter hensigten og bliver ved med at se godt ud.
Sådan vedligeholder du dit solsejl:
- Vask solsejlet minimum én gang om året. Du bør anvende algefjerner, da regnvandet hurtigt giver dit solsejl et grønligt skær, fordi der kommer alger på det.
- Inspicér beslagene, som solsejlet er spændt fast i, mindst én gang om året. Hvis de ruster, bør du skifte dem – særligt, hvis de er spændt fast til dit hus.
- Vær sikker på, at solsejlet er strammet helt op, når det er i brug. Hvis det ikke er strammet op, får vinden nemmere ved at få fat i det – og det kan få syningerne til at gå op og dermed påvirke solsejlets levetid.
Gode råd til montering af solsejl
Dit solsejl bør sidde helt fast og være spændt ud, så det får et flot udseende, men også så det har de bedste forudsætninger for at modstå vinden. Du bør montere beslagene i den rigtige rækkefølge, så du er sikker på, at solsejlet kommer til at hænge rigtigt.
Når solsejlet er monteret, kan du hælde vand på det. Driver vandet ned af siden, har du haft succes med at placere det korrekt. Hvis vandet bliver liggende, skal du gøre det om. Når der samles vand på solsejlet, risikerer du, at det til sidst kollapser – og det kan forårsage skade på bygningen, hvis det er monteret på væggene.
Læs også: Flotte shelters til haven
Forskellige typer af solsejl
Som nævnt tidligere, findes der mange forskellige typer af solsejl. Overordnet set kan du vælge mellem trekantede solsejl og firkantede solsejl. Deres egenskaber er langt hen ad vejen de samme, men der kan være forskellige årsager til, at den ene eller anden løsning er mest optimal.
Et trekantet solsejl er den type, som er mest udbredt i Danmark. Du bør overveje, hvor du skal placere solsejlet, samt hvad formålet med solsejlet er, før du vælger, hvilken type du vil investere i. Det firkantede solsejl kan dække et større område, men er til gengæld ofte sværere at sætte op.
Hvis du vælger et vandtæt solsejl, bør du være opmærksom på, at vinden kan have svært ved at trænge igennem det. Har du et vandtæt solsejl, der dækker et stort areal, skal du derfor tage det ned i tilfælde af blæsevejr.
I stedet for et vandtæt solsejl kan det derfor være en god idé at vælge et vindstærkt solsejl (fås her). Det er vandgennemtrængende, hvilket betyder, at vinden også kan komme igennem det, hvorfor du – i modsætning til et vandtæt solsejl – ikke nødvendigvis skal tage det ned i uvejr.
Vi anbefaler følgende modeller:
Firkantet solsejl (5×5 meter)
- Dimensioner: 5×5 meter
- Vandafvisende: Ja
- UV-beskyttelse: Op til 90%
- Farver: Cremehvid, varmgrå, lyserød, limegrøn, himmelblå
- Materiale: Vævet polyester
Dette solsejl er blandt utroligt holdbart, og det er den optimale løsning til terrassen, hvis du ønsker skygge. Solsejlet har en UV-beskyttelse på op mod 90%, hvilket betyder, at du stort set ikke bliver påvirket af solens stråler, når du er placeret under det.
Med et firkantet solsejl er du sikret optimal solbeskyttelse på terrassen, i haven eller hvor du planlægger at montere det. Dette er en stor model på 5 x 5 meter, men det fås også i en mindre model på 3,6 x 3,6 meter.
Du bør altid sørge for at tage den store model ind, hvis der bliver varslet storm eller hårdt vejr. Du kan eventuelt anvende en kombination af mindre solsejl, hvis du ikke ønsker lige så meget arbejde i tilfælde af uvej
Trekantet solsejl (5x5x5 meter)
- Dimensioner: 5x5x5 meter
- Vandafvisende: Ja
- UV-beskyttelse: Op til 90%
- Farver: Cremehvid, varmgrå, lyserød, limegrøn, himmelblå
- Materiale: Vævet polyester
Dette trekantede solsejl er utroligt holdbart, og det er samtidig nemt at opsætte, da det kun kræver tre beslag. Samtidig gør den trekantede form, at solsejlet er er nemmere at få til at sidde rigtigt. Solsejlet fås i flere forskellige farver, og du finder også en mindre model på 3,6 x 3,6 x 3,6 meter.
Solsejlet har en UV-beskyttelse på op mod 90%, hvilket betyder, at du kan nyde udelivet uden at skulle bekymre dig om solens skadelige stråler, når du er placeret under det. Det er samtidig et vandtæt solsejl, hvorfor du kan sidde ude i regnvejr, uden det trænger igennem.
Læs også: Terrasseoverdækning byg selv