bedste træbeskyttelse

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende

Lau Christensen
Skrevet d. 21. september 2021 af Lau Christensen

Træbeskyttelse af udendørs træværk er vigtigt for, at træet kan holde sig sundt og fri for råd og skimmel. Hvis du sørger for, at træværket bliver behandlet med den rette træbeskyttelse, vil du få glæde af det i mange år frem. Den moderne træbeskyttelse er særdeles effektiv, og hvis du vælger smørelse i god kvalitet, kan træet klare sig i op til 10 år på en enkelt behandling.

Som hus- og haveejer ved du, hvor vigtigt det er, at alt udendørs træværk bliver smurt med den rette træbeskyttelse. Det gælder husets udhæng, trægavle, vinduer og døre, men også carporte, stakitter, træterrasser osv. skal have en grundig beskyttelse.

Læs med, og find ud af, hvilke typer træbeskyttelse du skal bruge til forskelligt træværk. Og få også gode tips til indkøb af de rigtige produkter.

Hvilken træbeskyttelse skal du vælge?

Der findes en masse forskellige slags træbeskyttelse, men ved at dele dem op i forskellige kategorier er det lettere at beskrive, hvor træbeskyttelsen skal bruges.

Her har vi valgt at dele produkterne op i fire kategorier:

 • Transparent træbeskyttelse
 • Dækkende træbeskyttelse
 • Træbeskyttelse til vinduer
 • Beskyttelse til træterrasser

Læs med, når vi beskriver de forskellige typer træbeskyttelse her, så du kan vælge den helt rette beskyttelse til dit projekt.

Transparent træbeskyttelse

Transparent træbeskyttelse bruges, når du ønsker, at træets struktur og åretegning skal kunne ses efter behandlingen. Den klare træbeskyttelse beskytter træet mod råd, skimmel, snavs og insektangreb, men bevarer den rå overflade. Nogle transparente træbeskyttelser kan tones med farve, men du vil altid kunne se åretegningen igennem den transparente træbeskyttelse.

Gori 502

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - Gori 502 traebeskyttelse

Gori 502 er en klassiker inden for transparent træbeskyttelse, og du kender den måske bedre under dens oprindelige navn, Gori 88. Denne transparente træbeskyttelse er perfekt til behandling af plankeværk, carporte, udhus og lignende lodrette flader.

Gori 502 er en tynd træbeskyttelse, der er let at påføre, og som yder en beskyttelse i op til 4 år. Denne type træbeskyttelse beskytter ikke kun træet i dybden, men også mod dannelse af skimmel på træets overflade.

Hvis du ønsker en træbeskyttelse, der bevarer træets smukke struktur, og som fremhæver de naturlige åretegninger, så kunne Gori 502 være et godt valg.

 • Berøringstør: 4 timer
 • Overmalbar: 16 timer
 • Rækkeevne: 8-12 m2 pr. liter
 • Holdbarhed: 4 år
PRISER FRA
 

 

Gori 506

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - Gori 506 traebeskyttelse

Gori 506 er en anden transparent træbeskyttelse, som kan anvendes, hvor du ønsker at bibeholde træets smukke udseende med synlige åretegninger og knaster, som gør træbeklædningen levende og naturlig at se på.

Du kan bruge Gori 506 på alt udendørs træværk, som f.eks. udhæng, gavle, plankeværk og endda til hele facader, hvis du ønsker det. Transparent træbeskyttelse holder ikke lige så længe som en dækkende behandling, men Gori 506 har dog alligevel en holdbarhed på op til 8 år.

Gori 506 er transparent, hvilket vil sige, at den er klar og gennemsigtig. Det er dog muligt at tone Gori 506 i flere forskellige farver. På den måde giver du træet en smuk farve, mens du bevarer træets struktur synlig.

 • Berøringstør: 30 minutter
 • Overmalbar: 3 timer
 • Rækkeevne: 6-10 m² pr. liter
 • Holdbarhed: 8 år
PRISER FRA
 

 

Dækkende træbeskyttelse

Den heldækkende træbeskyttelse minder om tyk maling, og den giver en helt dækkende overflade i den farve, du ønsker. Denne type træbeskyttelse er den, der holder længst. Hvis du ønsker en overflade, der kræver mindst mulig vedligeholdelse i de næste mange år, så er det den heldækkende træbeskyttelse, du skal vælge.

Jotun Demidekk Ultimate

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - Jotun Demidekk Ultimate

Demidekk Ultimate fra Jotun er et produkt, der bygger på mange års udvikling, og her har Jotun udviklet et produkt, der holder træværket sundt i op til 10 år. Ultimate er let at påføre, tørrer hurtigt og kan bruges fra temperaturer fra omkring 10° C.

Sollys er meget hårdt for det udendørs træværk, men pga. en god UV-beskyttelse og et meget højt indhold af farvepigment, vil det malede træ holde sig flot og glansfuldt. Jotun Demidekk Ultimate trænger ned i træet og beskytter både mod skadelig udtørring og mod fugt fra regn og dug.

Demidekk Ultimate findes i alle de kendte farver. Og hvis du ønsker en farve efter dit personlige valg, så kan Ultimate tones i et væld af forskellige nuancer.

 • Berøringstør: 30 minutter
 • Overmalbar: 2 timer
 • Rækkeevne: 7-12 m² pr. liter
 • Holdbarhed: 10 år
PRISER FRA
 

 

Gori 612

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - GORI 612 daekkende

Gori 612 er en langtidsholdbar træbeskyttelse, som beskytter dit træværk i op til 15 år. Dermed opnår du en af de bedste og længste holdbarheder, det er muligt at få, og træet bevarer en flot glans og får en meget slidstærk overflade.

Gori 612 modvirker dannelse af belægninger på træets overflade, hvilket betyder, at træbeskyttelsen holder sig pæn, ren og fri for skimmel og alger. Skulle der alligevel sætte sig snavs på træet, kan det let vaskes af.

Du kan bruge Gori 612 på nyt træværk og på træværk, der allerede er behandlet. Hvis du ønsker at skifte farve f.eks. fra mørk til lys eller omvendt, er Gori 612 perfekt. Vælg mellem spande i flere størrelser og en masse spændende farver.

 • Berøringstør: 1 time
 • Overmalbar: 4 timer
 • Rækkeevne: 6-8 m² pr. liter
 • Holdbarhed: 15 år
PRISER FRA
 

 

1.000,-

 

Træbeskyttelse til vinduer

Det er meget vigtigt, at du vedligeholder og beskytter dine trævinduer og døre, så du sikrer en lang holdbarhed og en flot og smuk overflade. Vinduer og døre skal ikke males med traditionel træbeskyttelse, men med en særlig vinduesmaling, der er beregnet til formålet.

Gori 608

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - GORI 608 daekkende

Gori 608 er en dækkende overfladebehandling, der er specielt velegnet til døre og vinduer. Gori 608 har et højt indhold af olie, som trænger langt ind i træet og giver en dybdevirkende effekt. Hvis du maler på ubehandlet eller slebet træ, anbefales det at grunde med f.eks. Gori 11, inden du maler med Gori 608

Malingens akrylindhold giver en meget glat og flot overflade, som holder sig pæn og beskytter mod snavs, regnvand og ikke mindst mod solens skadelige stråler.

Gori 608 tørrer hurtigt, og du kan male anden gang allerede efter fire timer. På den måde kan du nemt nå at færdigmale vinduet på samme dag samt nå at fjerne afdækning og malertape.

 • Berøringstør: 1 time
 • Overmalbar: 4 timer
 • Rækkeevne: 8-10 m2 pr. liter
 • Holdbarhed: Ikke oplyst
PRISER FRA
 

 

Jotun Drygolin vindues- og dørmaling

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - Jotun Drygolin Vindues

Drygolin vinduesmaling fra det norske firma Jotun er specielt udviklet til det nordiske klima og er en særdeles vejrbestandig maling til døre og vinduer. Jotun Drygolin har været på markedet i 60 år, hvilket vidner om produktets gode egenskaber.

Drygolin er let at male med, og den drypper ikke så let. Det betyder færre dryp og stænk på sålbænke og murværk og dermed mindre efterfølgende rengøring.

Jotun Drygolin indeholder midler, der modvirker mug og skimmel. Skulle der alligevel sætte sig lidt snavs på vinduets træværk, så er den glatte overflade let at tørre af med en klud.

 • Berøringstør: 6-7 timer
 • Overmalbar: 24 timer
 • Rækkeevne: 8 m2 pr. liter
 • Holdbarhed: Ikke oplyst

Beskyttelse til træterrasser

Træterrasser kræver en ganske særlig form for træbeskyttelse. De vandrette flader er særligt udsatte for regnvand, snavs og for solens UV-stråler. Samtidig er der et langt større slid på terrassebrædderne end på husets lodrette flader. Ved at behandle træterrassen med de rette produkter kan du forlænge træets levetid med adskillige år.

PRISER FRA
 

 

Gori 303 terrasseolie

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - GORI 303 transparent

Gori 303 er en olie, der kan bruges til træterrasser af almindeligt trykimprægneret træ, men også til mere eksotiske træsorter som Teak og Nyatoh. Olien trænger dybt ned i træet og giver en langtidsholdbar virkning.

Når du smører træterrassen med Gori 303, bliver overfladen beskyttet og forstærket med Teflon. Denne overflade yder en ekstra beskyttelse mod vand, og den minimerer risikoen for, at snavs og skidt sætter sig fast i brædderne.

Du kan vælge om din Gori 303 skal være farveløs, eller om du vil tilsætte en farve til træets overflade. Ved at vælge Gori 303 med farve bevarer du struktur og åretegning, men giver træet en mere ensartet nuance.

 • Berøringstør: 4 timer
 • Overmalbar: 24 timer
 • Rækkeevne: 8-16 m2 pr. liter
 • Holdbarhed: Ikke oplyst
PRISER FRA
 

 

Jotun Demidekk terrasseolie

De 4 forskellige typer træbeskyttelse du burde kende - Jotun Demidekk Terrasseolie

Denne terrasseolie fra Jotun er særligt fremstillet til brug på imprægneret træ, hvor den trænger godt ind i træet, og giver en effektiv og dybdevirkende beskyttelse. Efter behandlingen med Demidekk terrasseolie bliver overfladen vandafvisende og giver derfor god beskyttelse mod regn og sne.

Terrasseolien kan også benyttes til andet udendørs træ og yder god beskyttelse af trapper og havemøbler i træ. En stor fordel ved Jotun terrasseolie er den korte tørretid. Allerede efter 4 timer er overfladen støvtør, og du kan begynde at bruge terrassen efter ca. 12 timer.

Terrasseolien forhindrer, at træet udtørrer og modvirker grimme og ødelæggende revner i træet. Hvis du vælger Jotun terrasseolie, kan du nøjes med at behandle terrassen hvert 4. år.

 • Berøringstør: 4 timer
 • Overmalbar: Umiddelbart efter 1. påføring
 • Rækkeevne: 6-10 m2 pr. liter
 • Holdbarhed: 4 år
PRISER FRA
 

 

Hvornår skal du male med træbeskyttelse?

Når du vil opnå den mest holdbare overflade på det udendørs træ, er der nogle få tips, du skal rette dig efter. For at få den bedst mulige beskyttelse af træværket spiller faktorer som træets fugtindhold og vejrliget ind.

Du opnår det bedste resultat, hvis du følger nogle få tips og retningslinjer:

 • Træet skal være tørt og må maksimalt have et fugtindhold på 15 %
 • Temperaturen skal være over 10° C, og vejret skal være tørt og klart
 • Start ikke for tidligt på dagen. Dug og fugt skal være væk fra overfladerne
 • Mal ikke i direkte sol, da det får træbeskyttelsen til at tørre for hurtigt
 • Tjek vejrudsigten, så det ikke begynder at regne, inden træet er tørt

Læs også: Sprøjtepistoler til dit næste projekt

Indkøbsguide til den bedste træbeskyttelse

Når du skal finde den bedste træbeskyttelse til dit træværk, er der flere elementer, der har afgørende betydning for det rigtige valg.

Farve

Farven har stor betydning og bør vælges i forhold til husets øvrige farver. Uanset om du vælger en transparent eller en dækkende træbeskyttelse, vil du kunne vælge imellem mange forskellige farver.

Hvis du er i tvivl om den rigtige farve, kan du i de fleste tilfælde købe små farveprøver, så du kan male et lille felt og dermed bedre spore dig ind på den rigtige farve.

Glans

Når du maler med heldækkende træbeskyttelse, kan du vælge mellem flere glansgrader. En træbeskyttelse med lav glansgrad giver en mat overflade, mens overfladen bliver mere blank, jo højere glans du vælger.

Om du foretrækker en mat eller en mere blank overflade er en smagssag. En fordel ved de mere blanke overflader er, at de er lettere at tørre af for snavs og skidt.

Ny eller gammelt træ

Der er forskel på, om du skal male på nyt og ubehandlet træ, eller om træværket allerede har været behandlet. Alle producenter af træbeskyttelse har produkter, der egner sig til begge dele.

Lodrette eller vandrette flader

En stor del af husets træværk sidder lodret, som f.eks. gavle, plankeværk osv. Her kan du bruge almindelig transparent træbeskyttelse eller en heldækkende træbeskyttelse.

Disse typer træbeskyttelse egner sig ikke til vandrette flader, som terrasser og trapper. Her skal du vælge en træolie, der er særligt beregnet til formålet.

Læs også: Sådan maler du dit tag

Find de bedste tilbud på træbeskyttelse online

Når du skal købe træbeskyttelse, finder du de bedste tilbud online. Når du klikker ind på produkterne herover, kommer du direkte til forhandleren af det enkelte produkt. Her vil du kunne læse mere om træbeskyttelsen, og du kan bestille produktet med det samme.

Når du bestiller træbeskyttelse online, får du langt flere valgmuligheder, og du kan lettere overskue priser på de enkelte produkter. Desuden slipper du for kø i butikken, og din træbeskyttelse bliver leveret direkte til døren.

Huskeseddel