Gelænder til trappe

DIY: Gelænder til trappen

Et gelænder er den afsluttende del af trappen, der fungerer som afskærmning. Hvis du planlægger at lave dit eget gelænder til trappen, skal du være opmærksom på, at der er en række regler, du skal overholde ifølge bygningsreglementet. Læs her, hvordan du laver et gelænder til trappen selv – og hvad du skal være opmærksom på, når du bygger det.

Lau Christensen
Skrevet d. 18. marts 2021 af Lau Christensen

Huskeseddel

 • Hærdet og lamineret glasKøb
 • Stål og jern som plader eller stolperKøb
 • Dug eller stålwireKøb
 • Plastic og plexiglasKøb

Hvilke regler gælder for gelændere?

Et gelænder er en afskærmning, der monteres på trappen, så du ikke kan falde ud over kanten, når du går op ad den. Der er en række krav i bygningsreglementet, du skal overholde, når du selv laver gelænderet til din trappe.

Der er eksempelvis krav til, hvor højt gelænderet skal være, før det er sikkert at færdes på det. Øverst på gelænderet sidder håndlisten, der holdes oppe af stolper, som følger trappen. Stolperne, som håndlisten er monteret på, kaldes for balustre.

Den første stolpe er kraftigere end de øvrige stolper, og denne kaldes for mæglersøjlen eller startmægleren. Hvis der er flere stolper, der er kraftigere, kaldes disse for sceptre. Det er værd at være opmærksom på, at der er forskel på stolpernes tykkelse, når du laver din egen trappe.

Hvilke materialer skal jeg bruge til at lave et gelænder?

Et gelænder kan se ud på mange måder, og det kan være lavet af et væld af forskellige materialer. Der anvendes typisk træ til at bygge gelænderet, og det anbefales også, hvis du giver dig i kast med et ‘lav det selv gelænder’, da det er nemmere at arbejde med.

Håndlisterne laves også i træ, og der er stor forskel på udformning af disse. Det kan være vanskeligt at lave håndlister selv, hvis de skal være pæne at se på og behagelige at røre ved. Du kan heldigvis købe håndlister i de fleste byggemarkeder.

Hos Frishop finder du et stort udvalg af håndlister, der er lige til at montere på trappen. Se udvalget her. Her har du samtidig mulighed for at finde balustre, søjler og alt det andet, du skal bruge til dit lav det selv gelænder, hvis du ikke ønsker at lave det hele fra brugen.

Du kan også få håndlister i metal, og det er der en række fordele ved – de er mere solide, da de hverken revner, flækker eller svinder ind med tiden. Ulempen er, at de giver et råt og koldt look, som ikke passer ind i alle hjem.

Skal der være værn på et gelænder?

Værnet på gelænderet kan udføres på mange måder. Det er ikke altid nødvendigt, at der er et værn, hvis det blot skal bruges på en indendørs trappe – her er det nok, at der anvendes balustre, så længe de blot er placeret tæt på hinanden.

Hvis de ikke er placeret tæt på hinanden, risikerer du, at eksempelvis et barn kan falde ud mellem dem. Derfor bør du altid sikre dig, at der ikke er mere end 10-20 centimeter mellem hver baluster, hvis du vil være sikker på, at trappen er sikker.

Du kan også bruge følgende materiale til værn:

 • Hærdet og lamineret glas.
 • Stål og jern som plader eller stolper.
 • Dug eller stålwire.
 • Plastic og plexiglas.

Disse muligheder bliver primært brugt til udendørs trapper, hvor der er langt ned – og som stiller krav til holdbarheden af de materialer, der anvendes. Det væsentligste er, at trappen er sikker, så der ikke er risiko for, at man kan falde ud.

Værnet skal samtidig opsættes for toppen af trappen, medmindre den går op til eksempelvis et luftrum gennem en smal indgang i loftet. Hvis der er et trapperepos, skal der derfor være opsat et værn, så trappen er sikker.

Læs også: Byg selv shelter

Huskeseddel

 • Hærdet og lamineret glasKøb
 • Stål og jern som plader eller stolperKøb
 • Dug eller stålwireKøb
 • Plastic og plexiglasKøb

Hvilke regler gælder for gelændere?

Når du bygger dit eget gelænder, er det vigtigt, at du er opmærksom på de regler, der gælder for værn og håndlister. Reglerne er beskrevet i bygningsreglementet, og du skal overholde dem, når du bygger din trappe, da den ellers ikke er sikker.

Reglerne for gelænder på trapper:

 • Højden på værn og rækværk skal være minimum én meter.
 • Ved trappereposet skal værnet være mindst 0,9 meter, men det anbefales, at du laver det højere.
 • Åbninger i værn skal sikres, så børn ikke er i risiko for at falde ud.
 • En lodret åbning i værnet skal være maks. 89 mm bred.
 • Brede trapper skal deles op i mindre stykker på et eller flere gelændere.
 • Håndlister bør have en diameter på minimum 5 centimeter og opsættes med friafstand til væg på mindst 5 centimeter
 • Håndlisten skal føres minimum 30 centimeter ud over trappens begyndelse og slutning.
 • Håndlisten skal udarbejdes af et materiale, der hverken kan fremkalde allergi elelr være varmeledende.

Hvordan laver jeg et gelænder til trappe selv?

Det er vigtigt, at du følger ovenstående regler, når du bygger dit eget gelænder, da det er med til at sikre, at trappen er sikker at færdes på. Hvis du ikke føler dig tryg ved at gå i gang med arbejdet på egen hånd, kan du i stedet indhente tre tilbud på gelændere her.

Fremgangsmåden for at lave et gelænder selv varierer, afhængigt af hvilken trappe du bygger, hvilket materiale du anvender, samt hvor trappen er placeret. Hvis trappen er placeret langs en væg, kan du ofte nøjes med ét enkelt gelænder, mens det er nødvendigt med gelændere i begge sider, hvis trappen er fritstående. Det anbefales, at du udelukkende laver et gelænder selv, hvis du er sikker på, at du kan opfylde de gældende krav, der er angivet i bygningsreglementet. Der er stor risiko forbundet med et gelænder til trappe, som ikke er bygget ordentligt.

Se også: de bedste boremaskiner

Huskeseddel