Haveskur byg selv

Haveskur byg selv mand der bygger
Haveskur byg selv guiden

Ønsker du at spare penge på dit nye haveskur, skal du bygge det selv. På den måde kan du selv vælge materialer og mål, og du sparer (den dyre) arbejdsløn til en tømrer. Du kan vælge at bygge et haveskur selv på to forskellige måder; du kan bygge det fra bunden efter egne mål og ønsker, eller du kan købe et færdiglavet skur, der blot skal samles og opsættes efter en angiven brugsanvisning. Hvad, du bør vælge, afhænger af dine håndværksmæssige evner.

Hvad koster det at bygge et skur?

For mange vil prisen nok være afgørende. Det er billigere at bygge skuret selv end at få en professionel til det.

Til dit byg selv haveskur skal du bl.a. bruge:

Men kan det betale sig at købe materialerne selv frem for et samlesæt? Det afhænger lidt af ønskerne til skuret – vi har herunder fundet frem til nogle prisvenlige samlesæt, hvor du samler selv ud fra en vejeldning der medfølger.

Herefter tager vi et kig på de materialer du skal bruge hvis du ønsker at lave det hele selv.

Et nemt, billigt og flot redskabskur i stål: VidaXL haveskur i antracitgrå

haveskur i antracitgrå
Jesper redskabsskur i stål

Hvis du foretrækker dit redskabsskur i træ, så ville et oplagt valg være: Plus redskabsskur 5m2, eller Plus multihus 10,5m2

Plus redskabsskur i træ
Plus redskabsskur i træ

Et andet billigt valg er et haveskur i metal, som koster fra 1.999 kr. (redskabsskur i metal). Priserne stiger naturligvis i takt med størrelserne på haveskurene i alle typer materialer.

Skal du bygge selv, vil du sandsynligvis gøre det i træ, da det er nemmest. Prisen afhænger selvfølgelig af de valgte materialer og målene på skuret. Et skur på 10 m2 koster fra cirka 4.000 kr. i materialer. Et mindre skur er selvfølgelig tilsvarende billigere.

Målene på stolper, lægter og planker kan du frit vælge efter behov. Når du bestiller på nettet, betaler du typisk pr. meter, så du kan desuden nøjes med at købe de længder, som du har behov for. Du kan også vælge at bygge siderne af færdige klikmoduler for at lette opgaven; dette er dog typisk en dyrere løsning end at bygge siderne af planker.

Du kan også vælge et transportabelt opbevaringstelt i plastik – Shelterlogic opbevaringstelte

Vi kommer herunder med nogle gode råd til måderne man kan bygge sit eget skur på.

Tag på skur – gør det selv

Taget kan du naturligvis også bygge af planker, men hvis du vil sikre et tæt tag, kan du vælge et tagmateriale som f.eks. tagpap, bølgeplader eller plastikplader. Hvad, du vælger, er lidt en smagssag, og der er også andre muligheder, men de tre nævnte er de mest brugte typer af tag til haveskure.

Du bør dog overveje, om du ønsker skuret isoleret. I så fald anbefales det ikke med plastiktag. Plastikplader har desuden en kortere levetid, men tillader til gengæld mere lys at trænge ind i skuret.

Vær opmærksom på at give taget lidt hældning for at undgå, at vand samler sig og med tiden kan give fugtskader.

Fundament til skur

Det vigtigste ved at bygge et skur er at støbe et fundament, der holder og er i orden. Når først du har lejet en minigraver og mærket op, går der ikke længe, før du står med et fundament til skur. Når du skal støbe et fundament til en lille bygning, som et skur jo er, må du gerne grave længere ned end de 90 centimeter, som man ellers regner med. Grunden til det er, at frost kan trænge længere ned i jorden, når der ikke er støbt et gulv og et isoleret fundament til at holde på varmen fra jorden. Grav derfor gerne ned i 120 centimeters dybde. 

Lej gerne en minigraver til at grave fundamentet ud med, da det både går hurtigere og sparer din ryg for en del belastning. Det er meget hårdere, end du lige tror at grave et fundament til et skur manuelt. 

Skur på fliser

Der er mange måder at bygge et skur på. En af dem er ved at bygge det med en bund af fliser, som blandt andet er oplagt i et redskabsskur eller et skur, der gerne skal kunne benyttes som værksted eller til ophold. 

Hvis du gerne vil bygge et skur på fliser (køb her), kan du vælge at gøre det på flere måder. For du kan både lægge dem, før du bygger selve skuret samt efter. Dog skal du være opmærksom på, at du ved at lægge fliserne først skal være opmærksom, der hvor du skal have stolperne. Det kræver derfor lidt ekstra arbejde, hvis du gerne vil have bygget et skur med en bund af fliser. Ikke desto mindre er det meget rart og praktisk, hvis du gerne vil bruge det til opbevaring af havetraktor, havemøbler og andre større ting, som har godt af at stå i mere tørre omgivelser. 

Trægulv i skur

Vil du gerne være sikker på at bygge et skur, der er fugtfrit? Så kan du med fordel lave et gulv i træ, der er hævet fra overfladen. Benytter du dig af fliser, kan du nemlig ikke være helt sikker på, om fugten holdes ude – men det kan du med et hævet trægulv. For at kunne lave et hævet trægulv, er du nødt til at bygge skuret efter det. Er du ikke helt sikker på hvordan, kan du med fordel få en professionel til at give dig nogle råd med på vejen. For det er ikke helt nemt. 

Det er naturligvis ikke alle gulvtyper i træ, der kan holde til at blive lagt i et skur på grund af fugtigheden og risikoen for råd. Det bedste du kan gøre, er derfor at lave det i krydsfiner (køb her). Det er både billigt, nemt at håndtere og så kan det holde til udendørs brug. 

Byg skur op ad hus

Hvis du gerne vil have et redskabsskur eller et hvilket som helst andet skur (f.eks. et skur med overdækning I kan opholde jer i, når vejret er godt) i forlængelse af huset, kan det godt lade sig gøre. Husk dog at tjekke op på reglerne først, inden du bygger det. Der er regler for størrelse, bebyggelsesprocent med mere som kan være en hindring for, at du kan bygge et skur op ad huset. 

Du kan sagtens gå i gang med at bygge det selv, hvis du har hænderne godt skruet på. Men husk endeligt at bygge det i materialer og i et farvevalg, der passer sammen med resten af huset. Det er lidt mere vigtigt at tænke over, end når det står i haven eller i forbindelse med garagen. Det vil være lidt ærgerligt først at tænke over det efterfølgende, når arbejdet er gjort. 

Rottesikring skur

Rottesikring er et nødvendigt onde for alle slags bygninger – også for et lille skur omme i haven. For desværre kan rotter komme igennem huller med en diameter på størrelse med en 2-krone. Mere plads skal der desværre ikke til. 

Du kan heldigvis selv gøre meget for at rottesikre dit skur. Enten kan du gøre det med et fundament eller med rottesikring gravet ned i jorden til minimum 60 centimeters dybde. Det kan bestå af et metalnet i rustfrit stål med en maskestørrelse på maksimalt 1 centimeter. Vigtigst er at bruge et materiale, som rotterne ikke kan gnave sig igennem. Ved døren til skuret er det også vigtigt, at den slutter helt tæt på karmen, så de ikke har nogen mulighed for at klemme sig under den. 

Du kan også gøre meget ved at sætte rottekasser op med rottegift i. Det er dog vigtigt, at du sørger for, at hverken børn eller hund kan få adgang til kasserne.  (køb dem her)

Skur inspiration ideer – den store guide

Er du ikke helt sikker på, hvordan du skal lave dit skur, eller hvordan det skal se ud? Så er der heldigvis et væld af billeder, guides og vejledninger på nettet, som kan give dig lidt en ide om, hvordan dit skur skal se ud, bygges og indrettes. Det er bestemt ikke nemt at bygge et skur eller designe det selv, hvis ikke du har prøvet det før. Men, det skal endelig ikke tage modet fra dig. For du kan både her på siden og ved hjælp af søgemaskinerne på nettet finde ideer og guides til skur inspiration. Mulighederne er virkelig mange. 

Det hjælper naturligvis, at du beslutter dig for hvilken form for skur, du gerne vil lave. Det indskrænker mulighederne en del og gør det dermed nemmere for dig at finde et design eller en vejledning, som du synes passer til det skur, du godt kunne tænke dig at lave. 

Skur til plæneklipper

En plæneklipper har ikke godt af at få vand og bør derfor som minimum stå under tag – og også gerne i et haveskur, så ikke der kan trænge vand ind fra siderne. Du kan vælge at bygge et haveskur i miniudgave udelukkende til plæneklipperen, hvis du vil spare på pladsen, men de fleste vælger at bygge et større haveskur (kilde), så der ud over plæneklipperen også er plads til andre ting som haveredskaber og måske brænde.

Smart skur til skraldespand 

Det sker meget sjældent, at en skraldespand i plastik pynter i en indkørsel. Heldigvis er der en god løsning på problemet – og det er et skur til skraldespanden. Det er ret nemt at lave selv, hvis du har hænderne godt skruet på. Med nogle brædder, lak, skruer og en god, stabil bund, får du nemt og elegant gemt skraldespanden væk. Husk at lave skuret i trykimprægneret træ eller at lakere træet, inden du bygger skuret. Det sikrer et langtidsholdbart skur til din skraldespand. 

Når du bygger et skur til skraldespand, er det også en god ide at sørge for at lave den med en fast og stabil bund, så det er nemmere at trække skraldespanden ud. Det er svært at trække den ud, hvis den står på grus eller andre småsten. Så gør det nemt for dig selv og læg nogle fliser i bunden af skuret. 

Overdækket skur til trailer

Hvis du er den heldige ejer af en trailer, er det en rigtig god og praktisk løsning at bygge eller købe et skur til traileren. For ikke alene holder traileren længere, hvis den ikke udsættes for sne, regn og hård sol. Der er også mindre risiko for, at langfingrede tyveknægte stikker af med din trailer i nattens mulm og mørke simpelthen fordi den er gemt væk i et skur. 

Der findes mange forskellige byggevejledninger til et skur til trailer på nettet, hvis du gerne selv vil lave det. Husk dog at tage højde for, hvor bred og lang din trailer er, så du får den bygget efter de rette mål, så der er plads til at køre eller skubbe den ind. Du kan med fordel lave den med en låge, så det er muligt at låse den inde, når du ikke bruger den til haveaffald, oprydning med mere. 

Rummeligt skur til haveredskaber

Er du træt af, at dine haveredskaber flyder her og der, og du ikke har styr på dem? Så er det en rigtig god ide at lave et skur til alle redskaberne. Om du tæller græsslåmaskinen som et redskab er op til dig – men i så fald skal du huske at bygge et stort skur, så der er rigeligt med plads. 

Et skur til haveredskaber er et lidt større projekt, da du gerne skal kunne gå ind i det, montere hylder med mere, så det er så overskueligt som muligt. Det kræver derfor en del brædder og håndværksmæssig snilde at bygge et skur til haveredskaber, der fungerer helt optimalt. Det kunne desuden også være smart at bygge det så stort, at der også er plads til havemøbler og cykler – så kan alt i hvert fald gemmes væk, så din grund kan holdes pæn og ryddelig, når tingene ikke er i brug. 

Skur til havetraktor

En havetraktor har bestemt ikke godt af at stå udenfor, når vejret ikke viser sig fra sin bedste side. Og da en havetraktor bestemt heller ikke er billig, er det en ret fornuftig ide at få lavet et skur til havetraktoren. Skuret kan eventuelt laves som et redskabsskur eller i forbindelse med værkstedet, hvis du har sådan et. Dermed kan du have alle dine ting til haven, og hvad du ellers benytter udenfor i ét skur. Det er ret smart, da du dermed slipper for at skulle lede efter dine ting forskellige steder. 

Det kan være en fordel at bygge skuret med isolering, så det ikke fryser så nemt til om vinteren. Det er i hvert fald en god ide, hvis du vælger at opbevare maling og lignende i samme skur. Ellers er det bare at finde skovlen, boremaskinen og skruerne frem og ellers gå i gang med at bygge et skur til havetraktoren.

haveskur byg selv
haveskur byg selv

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst