girafsliber

Girafsliber - Alt du skal vide om væg- og loftsliberen

Manuelt slibearbejde er hårdt for kroppen, og det kræver meget øvelse at opnå et godt og professionelt resultat. Ved at benytte en elektrisk girafsliber kan du lettere slibe vægge og lofter fuldstændig jævne og plane – og så er arbejdet både hurtigere, sjovere og mindre belastende for kroppen.

Einhell-Girafsliber-TE-DW-18-225-Li-Solo-Uden

Einhell Girafsliber TE-DW 18/225 Li Solo

Einhell girafsliberen blev i testen kåret som den bedste girafsliber. Fordelene ved testvinderen er mange, hvilket du kan læse mere om længere nede i artiklen. God læselyst 🙂

Gå til forhandler
Bedste Produkt
Set til
Billigst hos
 • Einhell-Girafsliber-TE-DW-18-225-Li-Solo-Uden
  1. Einhell Girafsliber TE-DW 18/225 Li Solo

  Set til 2.299 kr.

  2.299 kr.
  Einhell Girafsliber TE-DW 18/225 Li Solo hos ComputerSalg
  Læs mere
 • Makita-DSL800ZU-Solo
  2. Makita DSL800ZU Solo

  Set til 3.248 kr.

  3.248 kr.
  Makita DSL800ZU Solo hos CompuMail
  Læs mere
 • Einhell-TC-DW-225
  3. Einhell TC-DW 225

  Set til 911 kr.

  911 kr.
  Einhell TC-DW 225 hos ComputerSalg
  Læs mere
 • Dewalt-DCE800N-XJ-Solo
  4. Dewalt DCE800N-XJ Solo

  Set til 3.880 kr.

  3.880 kr.
  Dewalt DCE800N-XJ Solo hos 10-4
  Læs mere
 • Voltage-1684633
  5. Voltage 1684633

  Set til 2.965 kr.

  2.965 kr.
  Voltage 1684633 hos happii.dk
  Læs mere
 • ProBuilder-Giraffe-49008
  6. ProBuilder Giraffe 49008

  Set til 749 kr.

  749 kr.
  ProBuilder Giraffe 49008 hos Lomax
  Læs mere

En girafsliber, eller en væg- og loftsliber som den også kaldes, er et uundværligt stykke værktøj, når du skal slibe lofter og vægge i større skala. F.eks. i forbindelse med opspartling af gipsvægge. Skal du bruge en girafsliber, og er du i tvivl om, hvilken du skal vælge? Så læs med her og få en masse tips og gode råd.

Manuelt slibearbejde er hårdt for kroppen, og det kræver meget øvelse at opnå et godt og professionelt resultat. Ved at benytte en elektrisk girafsliber kan du lettere slibe vægge og lofter fuldstændig jævne og plane – og så er arbejdet både hurtigere, sjovere og mindre belastende for kroppen.

Udvalgte bedst i test girafslibere

Vi har herunder udvalgt 5 anbefalede gulvslibere. Girafsliberne bliver også nærmere beskrevet senere i artiklen

Fordele ved at arbejde med en girafsliber

Hvis du stadig ikke er helt overbevist om, at en girafsliber er det rette valg for dig så tjek lige nogle af fordelene her:

 • Girafsliberen kan let bruges af alle
 • Du kan hurtigt slibe et stort areal
 • Det hårde arbejde bliver lettere
 • Du kan undgå støv i hele boligen
 • Det er nemt at arbejde i højden
 • Du skal ikke bruge stiger i arbejdet

Men er der så ikke nogen ulemper ved at bruge en girafsliber?

Jo. Den eneste væsentlige ulempe er, at slibemaskinen kan blive tung, hvis du arbejder med den i længere tid ad gangen. Her er det dog vigtigt at huske på, at du kan slibe et langt større areal, før du bliver træt, end når du sliber vægge og lofter manuelt. Du kan også mindske det trættende arbejde ved at bruge et stativ til girafsliberen, men det kommer vi til om lidt.

Hvornår skal du bruge en girafsliber?

Girafsliberen bruges, når du skal slibe vægge og lofter. F.eks. efter udspartling og opsætning af gipsloft, så de er klar til, at der kan opsættes væv, tapet eller blive malet.

Hvis du nogensinde har prøvet at slibe en væg, der lige er blevet spartlet, så har du en god idé om, hvor svært det er. Det kan nemlig være meget udfordrende, at få væggen fuldstændig plan og glat, hvis du sliber den med håndkraft.

Girafsliberen har den fordel, at slibeskiven er temmelig stor. Det gør det meget lettere at opnå en ensartet overflade. Du kan også bedre styre, hvor hårdt du trykker med den elektriske girafsliber, så du fordeler trykket ens, og undgår at slibe mere nogle steder end andre.

Også ved mindre projekter vil du kunne mærke fordelen ved at bruge en girafsliber. Selv hvis du kun skal slibe lofter og vægge i et enkelt værelse, vil du hurtigere kunne opnå et flot og professionelt resultat.

Girafsliberen giver ikke kun det bedste resultat. Den er også langt hurtigere at bruge i forhold til den manuelle slibning. På ganske kort tid kan du have slebet hele værelset, så du kan komme i gang med tapet og maling.

Girafsliber test – Her er eksperternes favoritter

Hvordan bruger du girafsliberen?

En girafsliber er ret nem at bruge, og du får hurtigt følingen med slibemaskinen. Ligesom med alt andet værktøj kræver det lidt tilvænning at få de bedste resultater. Men selv for uøvede er det let at komme i gang med slibningen.

Start med at samle slibemaskinen

Girafsliberen kommer adskilt i en kuffert, så den ikke optager for meget plads, når den ikke er i brug, og når den skal transporteres fra sted til sted.

De fleste girafslibere har 3 dele, der skal sættes sammen. Der er selve slibedelen, hvor sandpapiret sidder, så er der et rør i midten, og i enden sidder håndtaget, hvor du starter og stopper maskinen. Alle delene kan klikkes sammen og samles uden brug af værktøj.

Hvis du skal arbejde i smalle gangarealer eller andre steder med begrænset plads, kan det midterste rør undværes. Det giver bedre plads til at svinge girafsliberen rundt, men det vil samtidig begrænse rækkevidden.

Valg af sandpapir

Det er vigtigt, at du bruger den type sandpapir, der passer til maskinen. Der er nogle små huller i sandpapiret, som skal passe med nogle tilsvarende huller i slibeskiven. Det er gennem disse huller, slibestøvet suges væk, og de må derfor ikke dækkes til.

Der findes sandpapir i mange forskellige kornstørrelser. De mest almindelige kornstørrelser er 80, 100, 120, 150, 180 og 240. Korn 80 er det groveste sandpapir, og korn 240 er det fineste.

Start altid med et groft stykke sandpapir og lav den afsluttende slibning med finere sandpapir. Det er meget vigtigt, at alle slibespor bliver slebet væk i den sidste og afsluttende slibning.

Justér længden på røret

Længden på girafsliberen kan indstilles, så den passer til loft- og væghøjder. Det sker ved at sætte ekstra rør på slibemaskinen. Nogle modeller har teleskoprør, der kan trækkes ud i den ønskede længde.

Det er vigtigt, at du vælger den længde, der passer bedst, så du undgår dårlige arbejdsstillinger.

Indstil hastigheden

Du kan indstille rotationshastigheden på slibemaskinen, så den passer til det emne, der skal slibes.

Det kan være svært at styre maskinen ved de højeste hastigheder, så prøv dig frem og find den hastighed, som giver det pæneste resultat.

Tilslut støvsugeren

Hvis du bruger støvsuger til girafsliberen, så husk at tilslutte den, inden du begynder på slibning.

Støvsuger til girafsliber

Når du bruger girafsliberen, så støver det en del. Du kan dog minimere spredningen af støvet, hvis du tilslutter en støvsuger.

En almindelig støvsuger kan ikke bruges. Du skal bruge en industristøvsuger, der er beregnet til formålet, og som kan tåle det fine slibestøv.

Støvsugeren vil fange langt det meste slibestøv, og vil spare dig for en del efterfølgende rengøring. Hvis du skal slibe meget og længe, så er tilslutning af støvsuger absolut at foretrække.

Selvom du bruger støvsuger, kan det ikke undgås, at der spredes støv rundt i lokalet. Derfor vil det stadig være en god idé at bruge støvmaske, når du arbejder med girafsliberen.

Nogle støvsugere har justerbar sugeevne. Her kan du tilpasse sugeevnen, så den passer til den enkelte slibeopgave. Ved at skrue lidt op for sugeevnen, kan du få slibeskiven til at suge fast ind til væggen, så maskinen er lettere at håndtere, og du samtidig får et mere ensartet resultat.

Stativ til girafsliber

Selvom en girafsliber ikke er særlig tung, så kan det være anstrengende at gå med maskinen i længere tid ad gangen. Specielt hvis du bruger girafsliberen i dit daglige arbejde, er det vigtigt at aflaste kroppen, så du undgår skader i arme, skuldre og ryg. Her kommer det smarte teleskopstativ ind i billedet. Kan ses her.

Teleskopstativet bærer vægten af slibemaskinen, så du ikke selv skal løfte på den. Girafsliberen spændes på teleskopstativ, og stativet indstilles i den højde, som sliberen skal bruges i.

Nu skal du blot køre stativet rundt samtidig med, at du styrer girafsliberen. På den måde slipper du for vanskelige arbejdsstillinger, og stativet aflaster kroppen.

Teleskopstativet er særligt velegnet, når du skal slibe lofter, hvilket ofte giver de mest udfordrende arbejdsstillinger. Stativet kan dog drejes, så du også kan bruge det, når der skal slibes vægge.

Det er vigtigt at finde den rette balance, når girafsliberen spændes på stativet. Når der er balance i girafsliberen, behøver du kun trykke ganske let mod loft eller væg, og så er maskinen lettest at arbejde med.

En girafsliber er ikke specielt tung. Men når først du har arbejdet med den i noget tid, så trænger du til en pause. Med stativet kan du arbejde i længere tid, uden du bliver træt i kroppen, og efter en lang arbejdsdag, vil du tydeligt kunne mærke forskel.

Er girafsliberen kun til professionelt brug?

En girafsliber er ikke et stykke værktøj, som alle gør det selv folk råder over, og mange ved sikkert ikke engang, hvad en girafsliber bruges til. Det gør dog ikke, at du skal være professionel maler for at bruge dette fantastiske stykke værktøj.

Hvis du skal slibe en enkelt væg hjemme i stuen, så er det ikke nødvendigt at købe en girafsliber. Der kan du sagtens klare dig med en stykke sandpapir og måske en lille excentersliber. Hvis du derimod skal i gang med en større renovering, bygge nyt hus eller lave en tilbygning, så begynder girafsliberen at blive interessant.

Som vi har været inde på tidligere, så er manuelt slibearbejde både hårdt, langsommeligt og så er det dræbende kedeligt. Derfor skal du ikke slibe mange vægge, før du får brug for en girafsliber.

Hvis du ikke synes, du vil købe en girafsliber selv, så kan den lejes i de fleste byggemarkeder og farvehandlere. Når du lejer så sørg for, at du kan slibe alle værelser på én gang, så du ikke skal betale mere leje end højst nødvendigt.

Hvis du vælger at købe din egen girafsliber, så er du langt mere uafhængig med hensyn til arbejdsrytmen, og en girafsliber behøver faktisk ikke at være så dyr, som du måske tror.

Hvad koster en girafsliber?

Girafslibere findes i mange prisklasser, alt efter om du vælger en professionel model, eller du kan nøjes med en mindre hobby model.

Hvis du ikke har det store behov, men alligevel gerne vil råde over din egen girafsliber, så koster de billigste modeller omkring 800-900 kr. De dyreste modeller til erhvervsvirksomheder kan erhverves til priser på mellem 10.000 og 15.000 kr.

Derimellem kan du finde en del flere typer, så du kan vælge en model, der både passer til dit slibebehov, og til din pengepung.

Hvis du vælger en model til et par tusinde kroner, så kan de fleste hobbybrugere få dækket behovet for en god og funktionel girafsliber i en fornuftig kvalitet.

Hvis du vil slippe for besværet med ledninger, så kan du købe en girafsliber til batteridrift for ca. 3.000 kr. Det kræver dog, at du selv har batteri og lader.

De fleste værktøjsmærker kører heldigvis med de samme batterier til det meste af deres værktøj. Så måske kan du være heldig, at der findes i model, som passer til et batteri, som du allerede har. Det gør anskaffelsesprisen væsentlig lavere.

Endelig kan du også købe ”manuelle” girafslibere. De består dog bare af en lang stang og et hoved, som du kan montere slibepapiret på, og så køre med manuelt. Det gør dem mere udfordrende og hårde for kroppen at anvende end elektriske girafslibere.

Hvilken girafsliber skal du vælge?

Når du skal finde den rette girafsliber, så er der andre parametre end prisen, som spiller ind. Selvom girafslibere i bund og grund er ens, så er der alligevel flere forskellige features og funktioner, som du bør være opmærksom på, inden du bestiller.

 • Vægt
 • 230 V eller batteri
 • Teleskop
 • Udtag til støvsuger
 • Lydniveau
 • Ergonomisk udformet greb
 • Justering af omdrejninger

Vægt

Girafsliberens vægt kan få stor betydning, hvis du skal bruge den i længere tid ad gangen. En let model er nemmere at arbejde med, og du bliver ikke så træt i kroppen.

Vægten svinger mellem 3,5 kilo op mod 6-7 kilo alt efter model.

Strøm eller akku?

Hvis du gerne vil slippe for ledninger, så skal du vælge en batteridrevet girafsliber. Akku modellerne er en smule dyrere end modellerne til 230 V, og ofte følger der ikke batterier med. Til gengæld slipper du for besværet med ledninger, der kommer i vejen, mens du arbejder.

Teleskopudtræk

Langt de fleste girafslibere har teleskopudtræk eller mulighed for at sætte flere stænger sammen, så maskinen kan bruges, selv når der er højt til loftet. Tjek hvor langt teleskopudtrækket er, så det passer til dit behov.

Udtag til støvsuger

Du skal have mulighed for at tilslutte girafsliberen til en støvsuger. Slibearbejdet støver en del, og du vil fortryde, hvis du ikke har tilslutningsmuligheden.

Lydniveau

Hvis du arbejder længe med slibemaskinen, så vælg en model med så lavt lydniveau som muligt. Selvom girafslibere ikke larmer så meget, så vil det være belastende, hvis maskinen støjer unødigt meget.

Ergonomisk greb

Et lækkert ergonomisk greb der er rart at holde på, er langt mere behageligt at arbejde med. Det ergonomiske greb sikrer ligeledes den bedst mulige arbejdsstilling, så du minimerer risikoen for smerter under og efter arbejdet.

Justering af omdrejninger

Muligheden for at justere omdrejningerne, gør girafsliberen mere fleksibel. Du kan tilpasse omdrejningstallet, til materialet der skal slibes, og du kan dermed lettere slibe på forskellige overflader.

Hvor køber du en girafsliber?

Du kan købe en girafsliber i de fleste byggemarkeder og i mange større farvehandlere. Du vil dog kunne finde det største udvalg online, hvor det også ofte er muligt, at købe til lavere priser.

Tjek for eksempel de girafslibere, vi præsenterer her på siden. De kan købes hos vores udvalgte samarbejdspartnere, som vi linker direkte til fra denne side.

Stadig i tvivl om hvilken girafsliber du skal vælge?

For at du kan tage den rette beslutning for at købe en girafsliber, lister vi nogle af de testede girafslibere herunder

Huskeseddel