Byg selv kvist - Typiske fejl når man selv bygger kvist

Byg selv kvist: Typiske fejl, når man selv bygger kvist

Når et tag er utæt, er det næsten altid ved sammenbygninger, som kviste, ovenlysvinduer eller skotrender. Det er når taget brydes, at der bliver en risiko for at vandet trænger ind i huset. Ved kviste er der mange processer, da kvisten både består af tag og vægge samt inddækninger omkring tag og vindue. Der er derfor rigtig mange kritiske steder man skal være opmærksom på. Her er samlet de mest typiske fejl når der skal bygges kviste af både gør det selv og professionelle.

Lau Christensen
Skrevet d. 16. juni 2022 af Lau Christensen

Byg selv kvist - visbanner

Byggetilladelse til kviste

Når der skal opføres en ny kvist, kræver det en byggetilladelse, da BBR m2 går ind og bliver forøget samtidig med at facadeudtrykket ændres på bygningen.

Hvis kvisten laves uden byggetilladelse, skal en evt. køber af ejendommen gøres opmærksom på dette. Hvis en nabo klager, eller kommunen på anden måde får at vide at der er bygget en kvist på huset, vil kommunen i yderste tilfælde komme med et påbud om at kvisten skal pilles ned. Det er muligt selv at søge en byggetilladelse til kviste.

Det kræver at der laves et komplet tegningsmateriale, at reglerne undersøges og at der kan findes den nødvendige dokumentation.

Størrelsen på kvisten

Byg selv kvist - Stoerrelsen paa kvisten

Når størrelsen skal findes, kommer mange uerfarne til at gøre kvisten for stor. Når der nu alligevel laves tegninger i forbindelse med byggeansøgning, så få tegnet de rigtige mål ind på tegning, så det kan vurderes om kvisten har den rette størrelse. Tag et mål ad gangen og find frem til højden. Ved højden skal du være opmærksom på følgende ting:

  • Brystningshøjde
  • Loftshøjde i både kvist og tagetage
  • Proportionerne i forhold til huset

Når bredden skal findes, er det vigtigt at få styr på hvos spærene er placeret, for spærene dikterer på den ene eller anden måde hvor at kvisten skal placeres. Man vil gerne undgå at skulle lave for stor en udveksling og derved svække tagkonstruktionen.

I stedet for at lave en stor kvist, vil der mange gange se væsentligt flottere ud at placere flere små kviste. Værelserne får flere linjer og giver nogle hyggelige rum og udvendigt ser det godt ud, hvis symmetrien kan følge med.

Forkerte proportioner på kvist

Byg selv kvist - Forkerte proportioner paa kvist

Fagfolk og kommunerne er meget opmærksomme, er at få et slank design på kvisten. På mange selvbygger kviste, ses nogle meget brede hjørnestolper og et meget højt frontstykke/spejl over vinduet der kan se meget voldsomt ud. Det er vigtigt at tænke ind, at designet skal være så slankt som muligt.

Så hellere bruge lidt flere penge på en isolering der har en højere isoleringsværdi. Kvisten er et meget lille element på hele taget og er det i forbindelse med en tagrenovering, kan det godt betale sig at isolere lidt mere i taget, for at isolere lidt mindre i kvisten.

Forkert opbygning af kvist

Et billede af finneren der er rådnet.

 

Kvisten er jo en sammenbygning af flere forskellige dele. Der er derfor også mange ting der skal være styr på inden opbygningen af kvisten påbegyndes. Mange kviste laves med zink inddækning, hvor det er vigtigt at have styr på det rette underlag og at konstruktionen er rigeligt ventileret.

Ventilation i kviste er utroligt vigtig, da zinken danner kondens på bagsiden og at det bagvedliggende materiale derfor skal kunne tåle at modtage fugt, men der skal samtidig også være ventilation, så underlaget har mulighed for at afgive fugten.

Herudover skal der tænkes på kuldebroer i kvisten, da det er let at lave en for massiv konstruktion i kvisten, så der ikke er mulighed for at isolere med bats.

5 nyttige links

Afrunding

Når kvisten skal bygges, er det derfor godt at være velforberedt nedenstående ting inden at der bare påbegyndes på projektet

  • Kvisthøjden/vindueshøjden.
  • Kvistbredden/vinduesbredden.
  • Afsætte hvor spær af placeret, for at finde afgrænsning.
  • Lave et slankt design af kvisten.

Tænke over hvordan at kvisten skal opbygges.

Det kan altså være en svær opgave at bygge sin egen kvist. Er du ikke erfaren, så anbefaler vi at få professionelle til det. Du kan evt. indhente 3 byggetilbud her:
3 byggetilbud byg selv kvist

Relateret artikler: Sådan fjerner og bortskaffer du et asbest tag, Halvtag byg selv & Gør det selv: Sådan maler du dit tag

”Artiklen er skrevet af Thøger Mortensen fra Alfa Kviste, som er en virksomhed der producerer præfabrikerede kviste i hele Danmark. Har du spørgsmål til kviste er vi blandt eksperterne og kan hjælpe med råd og vejledning.”

Huskeseddel