DIY: Trækasse Med Låg

Trækasse Med Låg DIY: Sådan laver du en selv

Hvis du gerne vil i gang med at arbejde med træ, er det en god idé at starte med at lave en trækasse med låg. Det er det, fordi de fleste ting, der skal bygges af træ, indeholder en eller anden form for kasse. Det gælder både et skab, en seng, en skuffe, en hyndeboks og mange andre møbler. Derudover kan det være, at du bare har brug for én eller flere flotte trækasser med låg til opbevaring af forskellige ting og sager. Uanset hvad du har af ønsker, kan du følge vores guide til fremstilling af en trækasse med låg.

Lau Christensen
Skrevet d. 24. november 2021 af Lau Christensen

Plantegning af kasse med låg

 

Trin-for-trin-guide til fremstilling af en trækasse med låg

Trækasser med låg kan være i mange forskellige størrelser. Denne trin-for-trin-guide viser dig, hvordan du selv kan bygge en mindre trækasse. Sådan en trækasse med låg er især god til opbevaring af diverse småting.

Har du brug for en større trækasse, kan du også sagtens selv give dig i kast med dette. Du skal dog bygge kassen i et større mål, men du kan stadig bruge den samme fremgangsmåde. Herunder kan du se vores guide til fremstilling af en trækasse med låg.

Det skal du bruge:

Materiale Antal Butik
Træbræt (8,9 x 122 x 1,9 cm (b x l x t))1Køb her
Krydsfiner (13,2 x 20,9 x 1,2 cm (b x l x t))1Køb her
Håndsav1Køb her
Målebånd1Køb her
Høreværn1Køb her
Overfræserbord1Køb her
Lyntvinger2Køb her
Skruetvinger4Køb her
Træ stykker4Køb her
Pakketape1Køb her
Trælim1Køb her
Sandpapir1Køb her

Køb et bræt i den rigtige størrelse

Til en mindre trækasse med låg bør du bruge et træbræt, der er omkring 2 centimeter i tykkelsen. Skal du lave store trækasser, kan du godt forøge tykkelsen alt efter trækassens størrelse. Da vores trækasse er en mindre model, bruger vi et træbræt med en tykkelse på 1,9 centimeter.

Start med at skære delene

Vores trækasse med låg består af fire sider, hvor de to sider er kortere end de to andre sider. Det er tilfældet, fordi den er rektangelformet. Du saver de korte og lange sider samt låget ud af det træbræt, du har købt til formålet. Bunden er krydsfinerpladen med de nævnte mål. Passer målene ikke, skal den saves efter disse.

Ud af brættet saver du disse stykker:

  • 7,6 x 22,9 centimeter x 2 (de to lange sider)
  • 7,6 x 13,2 centimeter x 2 (de to korte sider)
  • 7,7 x 11,7 centimeter x 2 (låg)

Lav låget

Nu skal du i gang med at lime låget sammen. Du tager de to stykker træ og putter trælim på den ene lange kant af hvert bræt. Placér to lyntvinger, så de to sider med lim holdes sammen.

Herefter placerer du to stykker træ med pakketape i den ene ende. Det skal du også gøre i den anden ende. Over træet med pakketape sætter du to skruetvinger i hver ende. Det er vigtigt, at der er pakketape på de ekstra træstykker, så overskydende lim ikke klæber sig fast på disse. Når du har gjort det, skal du lade låget tørre.

Falsning af kassens sider

Når du skal false kassens sider, skal du bruge et overfræserbord. Inden du går i gang, skal du afmærke på de enkelte stykker træ, hvor dyb falsen skal være. Du skal sørge for, at den er på 9,5 millimeter, når du bruger et bræt med en tykkelse på 1,9 centimeter. Efterfølgende saver du brættet af flere omgange indtil, at falsen har den rette størrelse. Slut af med at slibe falsningerne med sandpapir, så de bliver fine.

Sav bunden

Bunden skal nu saves, hvis du ikke har købt krydsfiner i de passende mål.

Lim trækassens sider og bunden sammen

Du skal starte med at putte lim på sidernes falsninger og sætte dem sammen en efter en. Til sidst putter du lim på de falsninger, hvor bunden skal sættes fast. Det hele skal holdes sammen med hjælp fra to lyntvinger og fire skruetvinger.

Falsning af trækassens låg

Når låget er tørt, skal du i gang med at lave falsninger i trækassens låg. Det foregår på nøjagtig samme måde samt med de samme mål, som da du falsede kassens sider. Dog er det en god idé løbende at tjekke, om låget passer til kassen. Husk at slutte af med at slibe falsningerne med sandpapir. Du kan også slibe kassens kanter med sandpapir for en flot finish.

Videoguide

Fordele ved at lave din egen trækasse med låg

Huskeseddel

Det skal du bruge:

Der er rigtig mange fordele ved at fremstille din egen trækasse med låg. Først og fremmest kan du lave kassen i netop de mål, du har brug for. Du behøver nemlig ikke at følge vores mål.

Du kan lave trækasser, der både er formet som et rektangel eller som et kvadrat. Herved kan du få den perfekte kasse til det, som du ønsker at opbevare i den. Det kan være alt lige fra nøgler og pung til små figurer, godter, kontorartikler eller noget helt andet.

En anden fordel ved at lave din egen trækasse er, at det altid er fantastisk at have noget i hjemmet, som du har skabt. Det er yderst tilfredsstillende at bruge smukke ting i boligen, du selv har designet.

Trækasser er ydermere en god gave til venner og familie, der sætter pris på personlige og unikke gaver.

Huskeseddel