De top 10 mest populære badventilatorer

En badventilator hjælper med at transportere fugtig luft ud af badeværelset. Når familien bader, vil der helt naturligt dannes en masse fugt og damp i rummet, som hverken er godt for indeklimaet eller for boligen. I mange badeværelser findes der ikke tilstrækkelig mulighed for at lufte ud – og her kommer badeværelsesventilatoren ind i billedet. Læs mere om badventilatorer og deres vigtige rolle for indeklimaet i badeværelset, og få vores bud på de 10 bedste modeller netop nu!

Indeklimaet i hjemmet har stor betydning for din sundhed og dit generelle velvære. Du lufter sikkert ud i soveværelse, stue og de andre rum i boligen, men det kan være svært at få nok af fugten ud af badeværelset. Ofte er det ikke muligt at lave gennemtræk, og mange badeværelser har kun et lille vindue, og i nogle tilfælde er der slet ikke noget.

Læs også: Test af de bedste kalkspaltere

Med en god badventilator kan du hurtigt trække den fugtige luft ud af badeværelset, så du kan opretholde en lav relativ fugtighedsprocent i rummet. En ventilator med aftræk til det fri, kan ikke kun benyttes på badeværelser. I vaskerum eller andre fugtige rum med behov for ventilation, er badventilatoren også genial.

Der er rigtig mange forskellige ventilatorer på markedet. Inden du vælger badventilator, er der nogle egenskaber, funktioner og specifikationer, som du skal have styr på. Læs med, og se hvilke parametre du skal være opmærksom på, inden du klikker ind, og køber en badeværelsesventilator.

Se her inden du køber badventilator!

En badventilator har dybest set kun ét formål. Den skal sørge for at trække fugtig luft ud af rummet, så indeklimaet ikke forringes, og der ikke opstår skader på inventar og bolig.

Det lyder simpelt, men der er alligevel nogle ting, du skal overveje inden købet:

  • Kapacitet – Den mængde luft der suges ud. Måles i m3 pr. time
  • Lydniveau – Hvor meget støjer ventilatoren, når den er i brug
  • Fugtstyring – Starter kun ventilatoren, når det er nødvendigt
  • Timer – Lader ventilatoren kører et antal minutter efter brug
  • Lukkespjæld – Søger for, at det ikke blæser og trækker ind
  • Energiforbrug – Hvor meget strøm kræver bruger ventilatoren?
  • Design – Er ventilatorens udseende vigtigt for din indretning?
  • Rengøringsvenlighed – Hvor let er det at holde ventilatoren ren?

Disse er nogle af de vigtigste funktioner og egenskaber som en badeværelsesventilator har. Bemærk, at funktioner som fugtstyring og indbygget timer ikke findes på de billigste modeller.

Hvis du ønsker at få uddybet funktionerne yderligere, så vender vi tilbage til dem i købeguiden sidst i artiklen.

Test af 10 forskellige badventilatorer

Herunder har vi udvalgt vores personlige top 10 over de bedste badventilatorer. Vi har forsøgt at samle et bredt udvalg af ventilatorer med forskellige funktioner, så du får det bredest muligt udvalg at vælge imellem.

Priserne på badeværelsesventilatorer varierer fra nogle få hundrede kroner for den billigste og op til et par tusinde kroner for den dyreste model. For at gøre det mest overskueligt for dig, har vi valgt at præsentere modellerne efter pris. Vi starter med de billigste modeller, og arbejder os igennem hele prisspektret.

Læs med, og se vores beskrivelse af de enkelte modeller, og vælg den ventilator med de funktioner og features, der passer bedst til dit badeværelse og til din personlige stil.

Duka Ventilator EL600 Standard

Duka Ventilator EL600 Standard badventilator

Den første ventilator vi har valgt at tage med i testen, er en helt klassisk og simpel badventilator. Du skal blot tænde ventilatoren, når der er brug for den og slukke igen, når fugten er ude af badeværelset.

Duka EL600 Standard har ingen avancerede funktioner. Men til gengæld får du en meget prisbillig badeværelsesventilator fra en af de største producenter på markedet.

Du kan montere EL600 i både loft og væg, alt efter behov. Selve monteringen er let og ligetil. Toppen af ventilatoren skal klikkes af, og under dækslet sidder der et skruehul i hvert hjørne. Efter endt montering klikkes dækslet på igen, så skruerne bliver skjult.

EL 600 Standard har en kapacitet på 95 m3 i timen, og anbefales til mindre badeværelser. Ventilatoren er støjsvag og med et lydniveau på kun 39 dB, vil den ikke genere.

Tilslutning sker til et almindeligt 100 mm aftræksrør.

Hvis du har brug for en enkel og billig badventilator til det mindre badeværelse, er Duka EL600 standard et oplagt valg.

Duka Ventilator EL700Q TH

Duka Ventilator EL700Q TH badventilator

Duka er en af Danmarks førende leverandører af boligventilation. Derfor vil du ofte støde på ventilatorer fra dette brand, og den næste ventilator på listen er da således også fra Randers virksomheden Duka.

Model EL700Q er designet med en helt glat front i hvid plast. Modellen findes også med front i børstet stål, hvis det passer bedre til dit badeværelse.

Den glatte overflade på Duka EL700Q er let at rengøre og holde fri for snavs. Der er ingen ribber, net eller lignede, der besværliggør rengøringen. Her skal du blot tørre overfladen af med en fugtig klud.

Duka Ventilator EL700Q TH kan monteres på både loft og i væg. Ved vægmontering, kan der tilkøbes lukkespjæld, som forhindrer træk udefra.

Badventilatoren har en kapacitet på 68 m3 i timen, og kan dermed udskifte luften lidt hurtigere end den forrige Duka model. Lydniveauet ligger helt nede på 26 dB, og støjen fra ventilatoren er dermed meget lav. Tilslutningen sker til en almindelig standardkanal på 100 mm.

Her får du en god og billig badeværelsesventilator i et flot design, som er velegnet til mindre og mellemstore badeværelser.

Thermex Ventilator EDM100

Thermex Ventilator EDM100 badventilator

Thermex er en anden af de helt store spillere på det danske marked indenfor ventilation. Thermex er kendt som et kvalitetsbrand, og du har sikkert hørt navnet i forbindelse med emhætter, som er et af Thermex’ andre store fokusområder.

Thermex Ventilator EDM100 er seriens basismodel, som leveres uden nogen form for styring. Det gør den daglige brug ekstrem let, da du bare skal tænde og slukke ventilatoren, når du har brug for den. Hvis der stadig er fugtigt, når du forlader badeværelset, kan du lade ventilatoren være tændt, indtil fugten er ude af rummet.

Prisen taget i betragtning, får du en ret kraftig sugeevne, med en kapacitet på 95 m3 i timen. Det betyder, at du hurtigere kan suge fugt og damp ud af badeværelset.

Lydniveauet fra Thermex EDM100 ligger på 40 dB, hvilket er fint for en ventilator med denne kapacitet.

Hvis du vælger EDM100, får du en solid basis badeværelsesventilator i god kvalitet – og til en pris, der er rimelig for en model med disse specifikationer.

Xpelair Ventilator Simply Silent Contour C4HT

Xpelair Ventilator Simply Silent Contour C4HT badventilator

Badeværelsesventilatoren fra Xpelair har fået navnet Simply Silent – og det er præcis, hvad den er. Hvis du sætter pris på fred og ro, eller hvis du vil kunne synge med på yndlingsmusikken i radioen, mens du bader, så skal du læse med her.

Takket være propellens specielle udformning og en motor med kuglelejer har Simply Silent Contour C4HT et lydniveau. der ligger nede på mellem 20-30 dB. 30 dB svarer til lyden fra to mennesker der visker til hinanden. Så her får du altså en yderst lydsvag badeværelsesventilator.

Xpelair Simply Silent Contour C4HT er samtidig testens første badventilator med intelligent styring. Modellen har en indbygget fugtsensor, der automatisk starter ventilatoren, når den indstillede fugtighedsværdi overskrides.

Samtidig har ventilatoren indbygget timer, så du kan indstille, hvor lang tid motoren skal køre. Timeren kan indstilles til mellem 30 sekunder og op til 30 minutter.

Sidst men ikke mindst har modellen et virkelig flot design med en glat og rengøringsvenlig front. Vælg C4HT fra Xpelair, hvis du er på jagt efter en flot designet og billig ventilator med avancerede styringsfunktioner.

Cata Ventilator E100

Cata Ventilator E100 badventilator test

Hvis du ikke kun ønsker en god ventilation, men også sætter pris på et smart design, så er Cata E100 et oplagt valg. Modellen har en smart glasfront med indbygget display, hvor du kan aflæse temperatur og luftfugtighed i rummet.

Cata E100 er en fuldautomatisk badeværelsesventilator med flere indstillingsmuligheder. Den indbyggede hygrostat kan indstilles til at starte ventilationen, når luftfugtigheden på badeværelset når et vist niveau. Justeringsmulighederne ligger mellem 40 % og op til 95 % i relativ luftfugtighed.

Modellen har også indbygget timerfunktion, der kan indstilles til at slukke efter et bestemt antal minutter. Intervallet kan indstilles til mellem 3-15 minutter.

Afhængig af den styrke du indstiller ventilatoren på, svinger kapaciteten fra 36 m3 i laveste niveau til 90 m3 i højeste gear.

Hvis du ønsker en badventilator, der er lidt udover det sædvanlige, så er Cata E100 et godt bud. Her får du en kombination af lav pris, effektiv ventilation og et supersmart design.

Pax Ventilator Passad 00

Pax Ventilator Passad 00 badventilator

Pax er en badeværelsesventilator til montering i loftet med naturligt aftræk. Ved montering i væggen kan du tilkøbe et kontraspjæld, som lukker af for træk udefra.

Ventilatoren har manuel start og stop betjening. Hvis du ønsker avancerede styringsfunktioner som fugt- og timerstyring, kan disse tilkøbes som ekstra udstyr.

Pax Ventilator Passad kan flytte en luftmængde på 95 m3 i timen, hvilket giver en kapacitet, der passer til alle mellemstore badeværelser. Passad modellen udmærker sig ved et lille strømforbrug på kun 4 watt, og er derfor meget billig i drift. En anden fordel ved Pax modellen er et lavt lydniveau på 21 dB, som gør ventilationen særdeles støjsvag.

Pax Ventilator Passad 00 kan monteres på rørdimensioner mellem 100-140 mm. Ved tilkøb af en Pax dækplade, er det muligt at montere ventilatoren på større rørdimensioner.

Denne badeværelsesventilator er god til dig, der ønsker et smart design, lavt lydniveau og mulighed for tilkøb af avanceret timer- og fugtstyring.

Duka Ventilator Pro 90TH

Duka Ventilator Pro 90TH badventilation

Duka Pro 90TH er en af topmodellerne fra Duka. Denne model sikrer dig en høj kvalitet i luftudskiftningen og en særdeles holdbar og driftssikker badeværelsesventilator.

Motoren er opbygget med særlige kuglelejer, hvilket giver en væsentlig længere levetid. Opbygningen med kuglelejer får propellen til at dreje lettere rundt, og giver en støjsvag drift, og samtidig et minimalt energiforbrug.

Når ventilatoren ikke er i brug, sikrer et indbygget kontraspjæld, at der ikke blæses kold luft ind udefra. Kontraspjældet skal kun bruges ved vægmontering, og skal derfor afmonteres, hvis ventilatoren monteres i loftet.

Du kan indstille hygrostaten til at starte ventilatoren, når den relative luftfugtighed rammer det valgte niveau mellem 60-90 % relativ luftfugtighed.

Duka Pro 90TH badeværelsesventilator har en kapacitet på 85 m3 i timen, og et lydniveau der er holdt helt nede på 25 dB.

Hvis du leder efter en badventilator i høj kvalitet med lang garantiperiode og et minimalt strømforbrug, så klik ind på Pro 90 TH og køb nu.

Fresh Ventilator Intellivent 2.0

Fresh Ventilator Intellivent 2.0 badventilator

Intellivent 2.0 er en ny serie fra Fresh, der betegnes som den ”nye generation” af badeværelsesventilatorer. Modellen er da også fyldt med avanceret teknik og elektronik, der giver den bedst mulige luftudskiftning.

Ved hjælp af indbyggede sensorer registrerer Intellivent 2.0 selv fugtindholdet i luften. Hvis indholdet af vand i luften overstiger den tilladte værdi, starter ventilatoren automatisk op. Når først ventilatoren er indstillet til de ønskede værdier, skal du ikke længere bekymre dig om udluftningen – den sker helt automatisk.

En smart feature i Fresh Ventilator Intellivent 2.0 er den automatiske udluftningsfunktion. Hvis ventilatoren ikke har været i brug i 26 timer, starter et luftudskiftningsprogram op helt automatisk. Herefter kører ventilatoren i 60 minutter, hvorefter den slukker igen. Udluftningsprogrammet bevirker, at der aldrig er gammel og sur luft på badeværelset, selvom du har været væk i længere tid.

Til trods for de mange avancerede funktioner er Intellivent 2.0 særdeles energibesparende. Strømforbruget ligger på mellem 2,1-5,1 watt afhængig af de valgte funktioner og programmer. Det gør modellen til en af de mest energivenlige badeværelsesventilatorer på markedet.

Denne model er til dig, der ikke gider bekymre dig om at tænde for ventilatoren, og ønsker, at automatikken klarer udluftningen. Den er også perfekt til teenager- og børnebadeværelset, hvor udluftningen ofte bliver glemt.

Pax Ventilator Calima

Pax Ventilator Calima badventilator

Vi er efterhånden vant til, at alt elektronik i hjemmet kan styres fra mobiltelefonen. Hvorfor ikke også lave en app til badeværelsesventilatoren? Og det er netop hvad Pax har gjort med Calima modellen.

Pax Calima er en fuldautomatisk badeværelsesventilator, der har indbygget alt tænkelig teknik, som kan hjælpe med at holde fugten i badeværelset nede på det ønskede niveau.

Calima kan indstilles til 3 forskellige hastigheder, og har derudover en særlig boost funktion. Boost funktionen kan programmeres på forhånd, eller du kan starte den fra smartphone app’en. Hvis du har brug for at ventilatoren kører om natten, eller om aftenen når børnene sover, kan den sættes i Silent mode. Det er en særlig lydsvag hastighed.

Badeventilatoren har en kapacitet på 110 m3 i timen, hvilket gør udluftning særdeles effektiv. Den høje kapacitet er ikke et udtryk for, at støjen automatisk hæves. Med et lydniveau på helt ned til 20 dB, behøver du ikke frygte for larm fra ventilatoren.

Pax Calima indstilles meget nemt fra iOS og Android app’en, hvilket gør den daglige brug meget brugervenlig. Her er virkelig en topmoderne badventilator, der både henvender sig til brugeren, der ønsker nem styring, og til tekniknørden der selv vil lege med alle indstillingsmuligheder.

Thermex Ventilator Silent 300 CHRZ

Thermex Ventilator Silent 300 CHRZ badventilator

Thermex Silent 300 CHRZ er ideel til toiletter og badeværelser, der kræver en hurtig udskiftning af luften. Med en kapacitet på hele 280 m3 i timen, er Silent 300 CHRZ en meget kraftig ventilator. Selvom modellen kan flytte en stor luftmængde, er det lykkes Thermex er holde lydniveauet nede på 32 dB.

Ved hjælp af den indbyggede hygrostat kører ventilatoren kun, når fugtindholdet i luften bliver for højt. Du kan selv indstille det tilladte niveau mellem 60-90 % relativ luftfugtighed.

Udover fugtstyring har modellen også indbygget timer. Her kan du indstille, hvor lang tid ventilatoren skal køre. Indstillingstiden kan reguleres mellem 1 og 30 minutters driftstid.

Thermex Ventilator Silent 300 CHRZ er seriens topmodel, og er velegnet, hvis du kræver en høj luftudskiftning, f.eks. i forbindelse med at mange bader indenfor en kortere periode.

Hvis du er på udkig efter en kvalitetsventilator, der er fremstillet af de bedste og mest holdbare materialer, så kan du med fordel klikke dig ind på denne model.

Kan du selv montere en badeværelsesvent ilator?

Den elektriske tilslutning af badeværelsesventilatorer skal foretages af en autoriseret el-installatør, men selve opsætningen af ventilatoren kan du sagtens selv stå for.

Hvis der er tale om en udskiftning, er montagen let og ligetil. Hvis der ikke har været monteret en ventilator tidligere, kræver det et vist håndværksmæssigt håndelag at fortage montagen.

Her får du et par tips, som hjælper med den mest effektive løsning:

Loftmontering – Flexslange eller faste kanaler?

Tilslutningen mellem ventilatoren og udluftningshætten i taget, kan ske med flexslange eller med faste plastkanaler.

Hvis du bruger flexslange, er det vigtigt, at slangen afkortes, så den passer præcist. Hvis slangen ligger og krøller eller bøjer, vil det forringe aftrækket.

Du kan også bruge faste plastkanaler til aftrækket. Her gælder det også, at der skal være så få bøjninger som muligt, for at få den størst mulige effekt.

Uanset hvilken løsning du vælger, skal du sørge for en god isolering af aftræksrøret. Hvis røret ikke er isoleret, vil det dannes kondens på indersiden af røret, som vil løbe ned igennem ventilatoren.

Vægmontering

Ved vægmontering skal der bores hul i muren ud til det fri. Der skal monteres en rist på ydersiden af muren som via en plastkanal forbindes med ventilatoren.

Ved denne løsning skal du vælge en ventilator med kontraspjæld. Spjældet forhindrer, at der blæser kold luft ind gennem aftrækket.

Indkøbsguide til badeværelsesventilatorer

Nu skulle du gerne være blevet lidt klogere på badeværelsesventilatorer, og hvilke funktioner og features som de enkelte modeller er udstyret med.

Som lovet i indledningen har vi lavet en indkøbsguide, der giver dig de sidste tips til at vælge den rigtige badeværelsesventilator.

Kapacitet

Ventilatorens kapacitet angives i, hvor mange kubikmeter luft der kan trækkes ud af badeværelset i løbet af 1 time. Ved små badeværelser og badeværelser hvor der er anden ventilation eller mulighed for at skabe gennemtræk, kan du nøjes med en lav kapacitet der svarer til omkring halvanden gang af badeværelsets størrelse målt i kubikmeter.

I store badeværelser og i badeværelser hvor flere personer bader efter hinanden, er der brug for større og hurtigere luftudskiftning. Her skal kapaciteten mindst være tre gange badeværelsets størrelse i kubikmeter.

Husk, at det altid er bedre med en vis overkapacitet, end en ventilator der ikke kan arbejde effektivt nok.

Lydniveau

Lydniveauet måles i decibel, og angiver hvor meget ventilatoren støjer, når den er i brug. Hvis du gerne vil undgå, at resten af husstanden generes, når du bader, kan du med fordel vælge en ventilator, der ikke støjer for meget.

De ventilatorer vi har taget med i testen her, har generelt alle et lavt lydniveau.

Fugtstyring og timer

Hvis du gerne vil sikre den bedst mulige ventilation i badeværelset, kan du med fordel vælge en model med fugtstyring og timer.

Fugtstyringen starter automatisk ventilatoren, når den registrerer fugtighed i rummet. Hvor fugtigt der skal være, før ventilatoren starter, er som regel en parameter, der er regulerbar. Så kan du vælge det niveau, der passer bedst til dig.

Timerfunktionen gør det muligt at lade ventilatoren arbejde i noget tid, efter at du har forladt badeværelset. Timeren slukker automatisk ventilatoren efter nogle minutter.

I modeller, der både kan styres af timer og luftfugtighed, afhænger ventilatorens køretid både af tid og luftfugtighed. Er luftfugtigheden for høj, når timeren løber ud, fortsætter ventilatoren med at køre videre, til luftfugtigheden er nede på det ønskede niveau.

Den automatiske styring betyder, at du ikke selv behøver at tænde for ventilatoren, og at den kører til rummet igen er behageligt at være i.

Lukkespjæld / kontraspjæld

Hvis du skal montere ventilatoren i væggen, skal du vælge en model med lukkespjæld eller kontraspjæld, som det også kaldes.

Spjældet forhindrer, at det kan blæse ind udefra, så kold luft og snavs holdes ude, når ventilatoren ikke er i brug.

Ved montering i loftet har ventilatoren naturligt træk fra en taghætte. Ved loftmontering skal spjældet derfor tages ud inden montering.

Energiforbrug

Generelt har badeværelsesventilatorer et meget lavt strømforbrug. Vi nævner det dog alligevel, da det naturligvis er en faktor, der skal tælle med i den samlede vurdering.

Design

Selvom en badventilator er en praktisk genstand, så må den gerne se pæn og nydelig ud alligevel. I moderniserede badeværelser, hvor der er kræset for mange andre detaljer, skal ventilatoren ikke ødelægge det samlede billede.

De fleste badventilatorer leveres i hvid plast, men nogle modeller findes dog også i sort plast og med stål- eller glasfront. Vælg den model, der passer bedst til badeværelsets øvrige indretning.

Rengøringsvenlighed

Tid efter anden vil der samle sig snavs på ventilatoren, som skal vaskes af. Ventilatorer med en glat front er lette af rengøre, mens modeller med gitter kan være mere besværlige.

På mange modeller kan du klikke fronten af, så du også kan komme til at rengøre den på bagsiden.

Nu er du klar til at bestille badventilator

Hvis du allerede har læst beskrivelserne af de enkelte modeller herover, så hop tilbage til den ventilator, du synes bedst om, og klik dig videre til shoppen. Her kan du læse mere om modellen, og købe, når du har besluttet dig.

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst