Rust på bil

Hvordan fjerner du rust?

Rust er noget, som du for enhver pris gerne vil have fjernet hurtigst muligt. Rust er nemlig ødelæggende for alle jern- og metalholdige produkter. Du kender sikkert rustpletterne på den gamle bil, på haveredskaberne eller på cyklens blanke dele.

Lau Christensen
Skrevet d. 29. januar 2021 af Lau Christensen

Rustangreb får metal til at se slidt og gammelt ud, og i sidste ende risikerer du gennemtæring. I mange tilfælde kan du sagtens redde metal, der er angrebet af rust, hvis blot du kender de rigtige fiduser!

Hvad er rust og hvordan slipper vi af med det?

Rust opstår som en kemisk forbindelse mellem jern, ilt og vand. Hvis du lægger et stykke ubehandlet jern udenfor, og gør det vådt, så vil du i løbet af ganske få dage se, at overfladen får en rustrød farve.

Hvis metallet ligger ude i længere tid, vil rusten angribe materialet i en grad, så du til sidst kan hive hele flager rustent jern af overfladen.

Når først jern og metal er blevet så rustent, at det skaller, kan det ikke reddes. Men hvis du sætter ind i god tid, kan du fjerne rust med forskellige midler.

Rustfjerner – Hvad skal du bruge?

Der findes en masse kemiske produkter i handlen, som bruges til at fjerne rust på forskellige overflader. Rust forekommer naturligvis oftest på metalliske flader, men du kan også opleve rustaflejringer i toiletkummer, på fliser og hvis du er uheldig, kan du også få brug for at fjerne rust fra tekstiler som tøj og sæder i bilen.

Uanset hvilket middel du foretrækker at anvende, skal alt løstsiddende rust på metallet fjernes, inden du starter behandlingen med rustfjerner. Det kan du gøre med et stykke sandpapir, en elektrisk rystepudser eller en boremaskine med stålbørste, alt efter hvor angrebet materialet er.

Populære rustfjernere:

2. Borup Kalk & Rustfjerner Multi Purpose Cleaner 1L

Set til 39 kr. - Budget valg

Budget valg Guide: Hvordan fjerner man rust?

3. Liqui Moly Ceramic Rust Solvent Rustfjerner 0.3L

Set til 68 kr. - Premium valg

Premium valg Guide: Hvordan fjerner man rust?

De færdige kemiske produkter som kan købes i butikkerne, er flydende, og skal påføres med pensel eller fra en spraydåse. Disse færdigkøbte midler er meget effektive, og de kan fjerne en del overfladerust.

Når behandlingen er fuldført, skal du efterbehandle metallet med rustbeskyttelse, maling eller en lignende overfladebehandling. Uden en tilstrækkelig god efterfølgende rustbeskyttelse, vil der ikke gå lang tid, før rusten igen titter frem.

De kemiske midler er absolut de mest effektive, og vi kommer nærmere ind på, hvordan de benyttes i det følgende. Hvis du ikke bryder dig om brugen af kemi, så findes der en del gamle husråd, som du kan forsøge dig med.

Økologisk hjemmelavet rustfjerner

Hvis du vil forsøge dig med hjemmelavede rustfjerningsmidler, så er her et par opskrifter, som du kan forsøge dig med.

Eddike og natron – Bland almindelig husholdningseddike med natron, indtil du får en tyk pasta. Gnid pastaen på de angrebne områder, og lad den sidde i en halv times tid. Når pastaen er færdig med at virke, skylder du den af med varmt vand.

Vaskepulver og citronsaft – Her skal du også blande de to ingredienser til en pasta, der kan smøres på de angrebne områder. Lad blandingen virke i 12-24 timer, og skyld efter med rent vand.

Cola – Cola er kendt for at kunne bruges til andet end at drikke, og det kan også bruges til at fjerne rust på mindre angrebne metalgenstande. Kom cola på en svamp og gnid det henover rusten. Syren i colaen opløser rusten, så metallet igen bliver flot og blankt.

De hjemmelavede produkter virker til en vis grad. De egner sig bedst til mindre rustangreb f.eks. på havegrillen, udendørslamper, værktøj osv. Nogle af midlerne virker ganske udmærket, men prøv dig frem, og test hvad der virker bedst. Fordelen ved de hjemmelavede midler til rustfjerning er, at du altid har alle ingredienserne lige ved hånden.

Guide: Nem måde at fjerne rust

Selvom de hjemmelavede produkter har en vis effekt, vil du være mere sikker på resultatet, hvis du anvender et af de færdigproducerede midler fra det lokale byggemarked eller farvehandler.

Rustfjerner til jern

Jern og metal bliver særlig hårdt angrebet af rust, og med tiden vil ubehandlet jern blive gennemtæret og skalle af i flager. Hvis du sætter ind i tide, kan du bremse processen og redde dine metalgenstande fra at forsvinde helt.

Når alt løst rust er fjernet, som tidligere beskrevet, skal rustfjerneren påføres og have lov til at virke i det tidsrum, der er angivet på produktet. Efterfølgende skal der skyldes efter med vand, hvorefter metallet hurtigst muligt skal efterbehandles.

Hvis der er opstået huller eller gennemtæring, skal du spartle med en egnet spartelmasse som f.eks. Plastic Padding eller en lignende spartelmasse, inden du begynder efterbehandlingen.

Rustfjerner til rustfrit stål

Men rustfrit stål kan jo ikke ruste – nej, det er rigtigt, men det kan blive angrebet af flyverust, som sætter sig i overfladen, og får den ellers blanke rustfrie stål til at se kedelig ud.

Flyverust er ganske små jernpartikler, der flyver i luften, og som kan sætte sig fast på f.eks. rustfrit stål, bilers lak og krom m.m. Heldigvis er flyverust som regel meget let at fjerne. Der findes produkter, som er beregnet til at fjerne flyverust, og er både lette og effektive at bruge.

Hvis der kun er tale om nogle mindre rustpletter, kan lidt eddike på en svamp ofte klare problemet.

Rustfjerner til tøj

Hvis du er så uheldig at få rustpletter på tøjet eller på andre tekstiler, så kan citronsaft være løsningen. Syren i citronen kan nemlig opløse rustpletter.

Pres nogle dråber saft fra en citron direkte på rustpletten, og gnid forsigtigt med en klud, indtil rustpletten er forsvundet.

Hvis du ikke har en frisk citron ved hånden, kan du bruge citronsyre i stedet. Pulveret opløses i vand i forholdet 1 skefuld citronsyre til 9 dl vand.

Vask tøjet i vaskemaskinen efter endt behandling.

Rustfjerner til klinker

Rust på klinker f.eks. på badeværelset eller i bryggerset, kan ligeledes fjernes med citronsaft. Kom saften direkte på de glaserede klinker, og dæk den over med salt.

Når saften har virket ½-1 time, skal du skylle efter med rent vand.

Rustfjerner til betonfliser

Hvis du har haft en rusten parasolfod eller en anden metalgenstand stående på terrassen, kan rust fra metallet misfarve betonfliserne.

Nye pletter eller pletter der kun sidder i overfladen på flisen, kan behandles med almindelig rustfjerner til husholdningen. Husk at vaske grundigt med vand bagefter.

Til mere genstridige pletter kan du lave en pasta af 15 % natriumcitrat og glycerol som blandes i forholdet 1:1. Lad pastaen virke i et par dage, og skyld det derefter af med vand.

Rust kan også være smukt og praktisk

skulptur i cortenstål
Skulptur i cortenstål – Billede: Depositphotos

Nu ved du en masse om at fjerne rust på forskellige materialer. Men det er faktisk sådan, at nogle ting helst skal være rustne, f.eks. haveudsmykning i cortenstål, og det er der to primære årsager til.

Cortenstål er meget populært at anvende til bedkanter, højbede og anden udsmykning. Cortenstålet får meget hurtigt en flot rustrød farve, som er det look, de fleste gerne vil opnå.

Rustfarven er meget smuk og dekorativ, men den har også en beskyttende effekt på stålet. Corten er en særlig slags stål, der har en langsommere gennemtæringstid i forhold til traditionelt stål. Rusten virker som et beskyttende lag, der nedsætter den tid, det tager rusten at gennemtære stålet med op til 8 gange. Men det gælder altså kun cortenstål, og ikke almindeligt jern og stål.

Hvor kan du købe rustfjerner?

Almindelig rustfjerner til husholdningen, kan købes i alle supermarkeder, byggemarkeder, materialister og lignende butikker. Hvis du vil forsøge dig med de mere økologiske udgaver af rustfjernere, så har du sikkert allerede de fleste af ingredienserne. Ellers må du en tur til købmanden.

Som nævnt findes der rustfjerner til mange formål og i forskellige fabrikater og størrelser. Det største udvalg finder du, hvis du bestiller rustfjener online.

Huskeseddel