Byg selv hegn - sådan gør du
Et byg selv hegn er forholdsvist simpelt at sætte op, og afhængigt af hvilke materialer du bruger, kan du komme i mål med dit byg selv hegn til en relativt billig pris. Prisniveauet afhænger selvfølgelig af, hvor stort et hegn du vil bygge.
Et byg selv hegn er forholdsvist simpelt at sætte op, og afhængigt af hvilke materialer du bruger, kan du komme i mål med dit byg selv hegn til en relativt billig pris. Prisniveauet afhænger selvfølgelig af, hvor stort et hegn du vil bygge.
En af fordelene ved at bygge dit eget hegn er, at du selv bestemmer, hvordan det skal se ud, og hvor holdbart det skal være. Bygger du konstruktionen korrekt, kan det holde i mange år ud i fremtiden.
Herunder finder du en guide til, hvordan du opfører dit eget byg selv-hegn, der er modstandsdygtigt overfor vind og vejr.
Gør jorden klar til dit byg selv-hegn
Før du går i gang med at opføre dit byg selv-hegn, er det vigtigt, at du gør underlaget klar, så du kan udføre arbejdet uden besvær. Det gør du ved at fjerne planter, rødder og eventuelt gamle stolper, der befinder sig i jorden, hvor dit hegn skal placeres. Du fjerner nemmest gamle stolper ved at bruge et bræt som vægtstang.
Sæt stolperne til dit byg selv-hegn i jorden
Når de gamle stolper er væk, er det tid til at gå i gang med at sætte de nye stolper op. Du kan finde stolper til dit hegn her. Det er ikke nødvendigt at støbe stolperne i beton, hvis du graver dem minimum 90 cm ned i jorden. Det er dog nødvendigt, at du stabiliserer dem med forskallingsbrædder, så de ikke rykker sig, når vinden blæser.
Hvis du vil være på den sikre side, er det dog en god idé at støbe et betonfundament, så du er sikker på, at hegnet er modstandsdygtigt overfor vind og vejr. Du kan købe beton her. Vælger du at støbe stolperne til dit byg selv-hegn i jorden, bør du placere selve stolperne på stolpefødder, som du kan købe her.
Stolperne på dit byg selv-hegn skal tilpasses
Når du har placeret stolperne i jorden, skal de skæres til, så alle har den samme højde. Start med at markere den højde, du ønsker, på den første stolpe. Sæt efterfølgende en skruetvinge eller en klemmetang på stegen, som dit vaterpas kan hvile på, så du sikrer dig, at alt er i vatter.
Gentag processen på alle stolper, så de er lige høje, når du har skåret dem til. Inden du går i gang med at skrue brædder på stolperne, bør du for en sikkerheds skyld tjekke, at de står 100 % lige.
Husk også at benyt træbeskyttelse, så træet kan holde til vind og vejr.
Muligheder for afskærmning på dit byg selv-hegn
Huskeseddel
Til din byg selv hegn skal du bl.a. bruge:
Når du skal sætte afskærmning på dit hegn, har du forskellige muligheder. Før du opsætter dine stolper, er det vigtigt, at du har besluttet dig for, hvilken afskærmning du vil have på. Der er mange løsninger, og du kan vælge et ‘samlesæt’, hvor arbejdet er gjort for dig, eller du kan selv give dig i kast med at sætte brædder på enkeltvis.
- Plus havehegn: Plus er kendt for at producere havehegn i god kvalitet, som har en lang levetid. Du finder mange forskellige typer af havehegn her, og du kan helt sikkert finde et, der passer ind i din have. Uanset, om du er på udkig efter et hegn i træ, polyrattan eller lignende, så finder du det i Plus’ udvalg. Du kan købe havehegn fra Plus her.
- Pileflet: Pileflet er en nem, klassisk og billig løsning, der ikke er super modstandsdygtig overfor vind og vejr, men passer perfekt som læhegn til terrassen. Du kan nemt bruge det som beklædning på dit byg selv-hegn, hvis du ønsker en lille, afskærmet hyggekrog. Du kan købe pileflet her.
- Raftehegn: Et raftehegn er en oplagt mulighed for dig, der ønsker at bygge dit eget havehegn, men har krav til, at det skal kunne holde i mange år og være af god kvalitet. Et raftehegn er, som navnet antyder, et hegn, hvis beklædning består af rafter. Du kan købe rafter til raftehegn her.
Hvis ikke ovenstående muligheder er det, du leder efter, kan du finde mere inspiration til, hvilket byg selv-hegn du skal gå i gang med, her.