Byg selv kompostbeholder

Kompost og haveaffald er ikke ligefrem et element, der pynter i din have. Heldigvis er det forholdsvist nemt at bygge en pæn byg selv kompostbeholder i træ, som kan skærme af for haveaffaldet. Hvis du arbejder koncentreret og sætter tid af til projektet, kan du have din byg selv kompostbeholder klar på et par dage.

Alt efter, hvor stor din have er samt indretningen på den, vil du typisk have mellem 200-400 kg haveaffald om året. I stedet for at køre det på lossepladsen, kan du med en byg selv-kompostbeholder omdanne det til muld, der giver jorden næring.

En byg selv-kompostbeholder er ikke et gør det selv-projekt, som koster specielt meget, da den i princippet kan laves af træ, skruer samt eventuelt beklædning til indersiden, så komposten ikke er i direkte berøring med træet. Herunder følger en vejledning til, hvordan du selv bygger din egen kompostbeholder, samt hvilke materialer du skal bruge.

Hvad koster en byg selv-kompostbeholder?

Du skal regne med at give mellem 500-1.500 kr. for din byg selv-kompostbeholder, men prisen afhænger naturligvis af, hvor stor den skal være, samt hvilke materialer du bruger. Du behøver ikke andet værktøj end et pælebor (køb her), en sav (køb her) og en boremaskine (køb her).

Til din byg selv-kompostbeholder skal du bl.a. bruge:

Hvor skal jeg placere min byg selv-kompostbeholder?

Det er ikke uden betydning, hvor i haven du placerer din kompostbeholder. Den skal placeres et sted, hvor der både er skygge og læ for vinden, så du undgår, at den udtørrer. Om vinteren skal den holdes lun, hvilket gøres bedst ved at beklæde den med vintermåtter, som kan købes her.

Sådan bygger du selv en kompostbeholder

Det første, du skal gøre, er at grave hjørnestolperne ned. Hvis du ønsker, at de skal være så stabile og langtidsholdbare som muligt, er det en god idé at støbe stolpefødder (køb her) ned i cement eller beton.

Efterfølgende monterer du brædder direkte på stolperne, så du har en kvadratisk udformning, der kan holde på komposten. Vil du sikre dig, at kompostbeholderen fungerer bedst muligt henover vinteren, er det en god idé at isolere den.

Du kan vælge at bygge to modeller af kompostbeholderen; den åbne og den lukkede. Hvis du bygger en åben version, skal du bruge 4 sidestolper ned. Der, hvor åbningen skal være, graver du yderligere 2 stolper ned, som åbningen konstrueres mellem.

Vælger du en lukket model, kan du bruge din kompostbeholder til køkkenaffald også, da den skærmer af, så rotter og andre skadedyr holdes på afstand.

3 modeller lige til at sætte op

Vil du hellere købe en kompostbeholder end at give dig i kast med at bygge en selv, er der flere muligheder for det. Du kan få flere modeller i plast, som fungerer godt, da de er isoleret på forhånd.

  • Greenline Master – isoleret kompostbeholder på 375 liter: En stor og praktisk kompostbeholder til dit køkken- og haveaffald. Den kan stå i have nhele året rundt og tåle temperaturer på helt ned til -15 grader. Køb den her til omkring 1.200 kr.
  • Greenline Garden Easy – kompostbeholder på 300 liter: Rummelig kompostbeholder til køkken- og haveaffald. Den har en god luftcirkulation, som fremskynder den proces, der gør haveaffaldet til nærende muldjord. Køb den her til omkring 400 kr.
  • JABO Horizont – kompostbeholder i trykimprægneret træ på 60 x 60 x 95 cm: En flot kompostbeholder i træ med låg, rustfri hængsler og en bunddør. Den er let at anvende og sikrer en hurtig og naturlig kompostering. Køb den her til omkring 1.100 kr.

Se også: De bedste kompostkværne

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst