byg selv kompostbeholder

Byg selv kompostbeholder

Kompost og haveaffald er ikke ligefrem et element, der pynter i din have. Heldigvis er det forholdsvist nemt at bygge en pæn byg selv kompostbeholder i træ, som kan skærme af for haveaffaldet. Hvis du arbejder koncentreret og sætter tid af til projektet, kan du have din byg selv kompostbeholder klar på et par dage.

Andreas Thomsen
Skrevet d. 8. april 2022 af Andreas Thomsen

Alt efter, hvor stor din have er samt indretningen på den, vil du typisk have mellem 200-400 kg haveaffald om året. I stedet for at køre det på lossepladsen, kan du med en byg selv-kompostbeholder omdanne det til muld, der giver jorden næring.

En byg selv-kompostbeholder er ikke et gør det selv-projekt, som koster specielt meget, da den i princippet kan laves af træ, skruer samt eventuelt beklædning til indersiden, så komposten ikke er i direkte berøring med træet. Herunder følger en vejledning til, hvordan du selv bygger din egen kompostbeholder, samt hvilke materialer du skal bruge.

Huskeseddel

Hvad koster en byg selv-kompostbeholder?

Du skal regne med at give mellem 500-1.500 kr. for din byg selv-kompostbeholder, men prisen afhænger naturligvis af, hvor stor den skal være, samt hvilke materialer du bruger. Du behøver ikke andet værktøj end et pælebor (køb her), en sav (køb her) og en boremaskine (køb her).

Du kan ved at tilføje de respektive materialer til indkøbskurven prøve at regne på hvad det vil koste at bygge en kompostbeholder selv. Alternativt findes der også nogle købe modeller, hvor det nærmere er samle-selv der er konceptet. Det skal nemlig også kunne give mening økonomisk at bygge sin egen. 

Så prøv at regn på det ved at læse lidt om de forskellige materialer. 

Hvor skal jeg placere min byg selv-kompostbeholder?

Det er ikke uden betydning, hvor i haven du placerer din kompostbeholder. Den skal placeres et sted, hvor der både er skygge og læ for vinden, så du undgår, at den udtørrer. Om vinteren skal den holdes lun, hvilket gøres bedst ved at beklæde den med vintermåtter, som kan købes her.

Udvalgte færdigbyggede modeller

Se nedenstående modeller, som er lige til at sætte op eller måske til at søge lidt inspiration hos, hvis du ikke er helt klar over det design du ønsker at lave

Sådan bygger du selv en kompostbeholder

Det første, du skal gøre, er at grave hjørnestolperne ned. Hvis du ønsker, at de skal være så stabile og langtidsholdbare som muligt, er det en god idé at støbe stolpefødder (køb her) ned i cement eller beton.

Efterfølgende monterer du brædder direkte på stolperne, så du har en kvadratisk udformning, der kan holde på komposten. Vil du sikre dig, at kompostbeholderen fungerer bedst muligt henover vinteren, er det en god idé at isolere den.

Du kan vælge at bygge to modeller af kompostbeholderen; den åbne og den lukkede. Hvis du bygger en åben version, skal du bruge 4 sidestolper ned. Der, hvor åbningen skal være, graver du yderligere 2 stolper ned, som åbningen konstrueres mellem.

Vælger du en lukket model, kan du bruge din kompostbeholder til køkkenaffald også, da den skærmer af, så rotter og andre skadedyr holdes på afstand.

3 modeller lige til at sætte op

Hvis du stadig ikke er overbevist om at byg selv kompostbeholder er den bedste løsning, så kan du tage et kig på nedenstående modeller, som alle er lige til at sætte op. 

Se også: De bedste kompostkværne

Huskeseddel