Byg selv højbed

Byg selv højbed

Lau Christensen
Skrevet d. 22. september 2019 af Lau Christensen

Byg selv-højbed guiden

Byg selv højbed: Højbede er populære i de danske haver. Det kan vi godt forstå, for der er mange fordele ved at plante blomster, grøntsager eller krydderurter i højbede. For eksempel kan du dyrke grønt i haven i længere tid, fordi jorden er varmere i et højbed, og de er nemmere at holde fri for frost. En anden klar fordel er, at det slet ikke er svært at kaste sig ud i projekt byg selv-højbed. Et højbed er en fleksibel konstruktion, som du kan bygge på flere forskellige måder og af forskellige materialer. Fælles for alle typer af højbede er, at konstruktionen er simpel. Det er faktisk så nemt, at alle kan være med. Læs med i guiden her og bliv klogere på, hvordan du nemt får stablet et højbed på benene.

Prisen for et byg selv-højbed

Det behøver ikke at være dyrt at bygge et højbed selv. Prisen afhænger selvfølgelig af, hvilke materialer du vælger og størrelsen på dit højbed. Det nemmeste og billigste er at bygge højbede i træ, men du kan også vælge materialer som stål eller betonsten. Træsorter, der egner sig til højbede, er for eksempel lærketræ, fyr/gran eller komposit.

Du kan købe saml-selv-sæt i træ til fornuftige priser ned til 600 kroner for et lille og simpelt højbed (Plus Pipe højbed i trykimprægneret træ 140 x 140 x 24 cm).

Ofte vil det dog være billigere at bygge dit højbed selv – især hvis du gerne vil have et større højbed eller vil have flere højbede. Vælger du at bygge dit højbed i træ, kan du bygge et højbed, som er cirka en meter bredt og to meter langt for under 1000 kroner.

Til dit byg selv-højbed skal du bl.a. bruge følgende:

Byg selv højbed – hvilke materialer er bedst?

Højbedet skal fyldes med jord, som bliver fugtigt. Derfor skal materialet kunne holde til fugt. Jo bedre materialet kan klare fugt, jo længere holder dit højbed. Træ er et organisk materiale, som med tiden vil rådne, når det kommer i kontakt med fugt. Selvom træ er den billigste løsning, er det derfor ikke nødvendigvis den mest holdbare løsning.

Du har dog den mulighed at vælge trykimprægneret træ (se det vi bruger i guiden “halvtag“), som er behandlet på en måde, så det er mere modstandsdygtigt over for vind og vejr. Her skal du blot være opmærksom på, at der skal være et lag plastik mellem trærammen og jorden i bedet, hvis du planter grøntsager eller krydderurter. Trykimprægneret træ indeholder nemlig kemikalier, som ikke må komme i kontakt med fødevarer.

Læs også: Byg selv plantetrappe

Du kan også hæve dit byg selv højbed fra jorden ved hjælp af træstolper, så højbedet ikke har direkte kontakt med den fugtige jord. Hvis du vil have et højbed, der skal kunne holde i mange år, bør du bruge stærke og vedligeholdesfri materialer. Trykimprægneret træ er som nævnt et godt bud, men vil du virkelig have værdi for pengene, kan du overveje at bruge stærke materialer som betonsten eller metal. Materialerne er dog dyrere, og det kræver lidt mere gør det selv-erfaring, end hvis du bygger i træ, men på den lange bane vil det kunne betale sig.

Opsumering af guiden

Hvis du gerne vil bygge dit eget højbed uden selv at skulle skære planker og andet til vil vi anbefale at du tager samle selv sættet, hvor du stadig får mulighed for at bygge det selv, men har nogle anvisninger at følge og materialer der allerede har præcis den størrelse de skal have. Du spare ved denne løsning også en masse tid og du får et flot resultat som naboen helt sikkert vil misunde dig. Vi håber at denne guide “byg selv højbed” har givet dig mod på at gå i gang med at lave dit eget bed.