Byg selv PC: Sådan bygger du din egen PC

Når du skal købe en stationær computer, har du i dag flere muligheder end nogensinde før. Du kan vælge at købe en almindelig pc eller en konfigurérbar pc, der bliver samlet for dig – eller at give dig i kast med en byg selv PC, hvor du selv vælger og monterer de enkelte komponenter.

Byg selv PC’en bliver mere og mere populær, da det giver mulighed for at konfigurere din pc efter behov, så den får præcis de specifikationer, du har behov for. De fleste starter typisk med at vælge en præ-bygget pc, men efterhånden som behovet stiger, kan en byg selv PC virke lokkende.

Har du travlt? Her er vores topvalg

shark gaming byg selv pc
 • Pris fra 3.499 kr.
 • Trustpilot score: 4,1 ud af 5
 • E-mærket shop
 • Chat og telefon support

Vores vudering: ★★★★★

En byg selv PC er nemmere end nogensinde før

Alle de informationer, du skal bruge for at komme i mål med en byg selv PC, er i dag tilgængelige på nettet i langt højere grad, end det var tilfældet for blot få år tilbage. Der findes adskillige byg selv PC guides i form af videoer, tutorials, artikler og blogindlæg, du kan gøre brug af, når du skal bygge din egen pc.

Det betyder, at du i dag har et langt bedre udgangspunkt for at få succes med din byg selv PC, da det ikke kræver nær så meget viden som før i tiden. Samtidig kan alle komponenter bestilles hjem via nettet, så du ikke behøver at opsøge fysiske butikker for at købe de enkelte komponenter.

Alligevel er det vigtigt, at din byg selv PC bliver samlet af de rigtige komponenter, da det ikke er alle, der passer sammen. Du kan eksempelvis risikere, at din processor ikke er kompatibel med det bundkort, du har valgt.

Konfigurér din byg selv PC, så den matcher dine krav

Shark GamingProshopGamecastle
Priser fra3.499 kr.2.799 kr.3.995 kr.
Besøg sideBesøg »Besøg »Besøg »
Telefon supportJaJaJa
Trustpilot4.1 / 54.2 / 54.8 / 5
Chat supportJaJaJa
E-mærketJaJaNej
Fri fragtTil VIPs (se mere)NejKøb over 2.000

Den absolut største fordel ved at give dig i kast med din egen byg selv PC er, at du har 100 % kontrol over, hvilke komponenter der er i den. På den måde kan du sikre, at din byg selv PC lever op til dine krav, hvis du eksempelvis vil bruge den gaming.

Det giver dig samtidig bedre forudsætninger for at kunne fremtidssikre din computer, så den ikke bliver forældet efter en årrække. Byg selv PC’en har ligeledes den fordel, at du kan skifte de forskellige komponenter, i takt med at de bliver forældede. Du behøver altså ikke at investere i en ny computer, men kan nøjes med at udskifte de enkelte komponenter.

Det bliver altså ikke nær så dyrt, når du skal opgradere din computer, fordi du kan genbruge de ældre komponenter, der stadig virker. Det er både godt for din pengepung, men også for miljøet.

Du har flere muligheder for at bygge din egen pc

Du har flere muligheder, når du har besluttet dig for at give dig i kast med en byg selv PC. Hvis du er teknisk anlagt, kan du vælge selv at bygge den helt fra bunden. Det giver dig en frihed til at vælge, præcis hvilke komponenter den skal indeholde.

Samtidig er der en risiko forbundet med det, da du risikerer at ødelægge komponenterne, hvis ikke de passer sammen. Du bør derfor udelukkende vælge at bygge din egen pc fra bunden, hvis du ved, hvad du laver.

Er du ikke teknisk anlagt, kan du i stedet vælge at konfigurere din egen pc. Udgangspunktet er stort set det samme, bortset fra at du ikke selv samler din computer – det gør butikken, hvorfra du bestiller den, i stedet. Du vælger blot, hvilke komponenter der skal være i den, hvorefter du får den leveret til døren.

En konfigurérbar pc er således en god løsning til dig, der ikke ønsker at give dig i kast med at bygge din egen pc fra bunden, men alligevel ønsker friheden til at vælge, hvilke komponenter den skal indeholde.

Den nemme løsning: Konfigurérbar byg selv PC fra Proshop, Shark Gaming & Gamecastle

Byg selv PC hos Shark Gaming guide:

shark gaming byg selv pc

Hos Shark Gaming har du mulighed for at konfigurere din egen byg selv PC gennem deres smarte byg selv-modul. Hvis du ikke i forvejen kender Shark Gaming, så er de blandt de absolut førende forhandlere af gaming PC’er i Norden.

Du vælger selv, hvilke komponenter din computer skal indeholde, hvorefter det hele bliver samlet for dig. Alt foregår online via et brugervenligt interface, og du kan hele tiden følge med i prisen samt den estimerede leveringstid.

Hos Shark Gaming finder du en lang række forskellige kabinetter og standard computere, du kan tage udgangspunkt i. Når du har valgt den model, du vil basere din gaming PC på, kan du efterfølgende ændre i konfigurationerne og komponenterne, så du får en computer, der matcher dit konkrete behov.

Den billigste byg selv PC koster fra 3.500 kr., og prisen varierer efterfølgende, afhængigt af hvilke komponenter du vælger at inkludere i den endelige version. Du kan derfor selv forme din byg selv PC på baggrund af dit specifikke budget.

De kraftigste byg selv PC’er koster fra 59.999 kr., hvilket vidner om, at du kan bygge præcis den computer, du ønsker. Hvis dit budget er begrænset, tager du udgangspunkt i de billigere modeller, mens du kan tage udgangspunkt i de dyrere modeller, hvis prisen ikke er afgørende, og du ønsker en seriøs byg selv PC med de højeste specifikationer.

Sådan bygger du selv en PC hos Shark Gaming

Shark Gaming er blandt de absolut mest brugervenlige måder, du kan bygge din egen PC på. Du vælger blot, hvilken model du vil tage udgangspunkt i, hvorefter du nemt kan tilføje og fjerne komponenter afhængigt af dit specifikke behov.

 • Trin 1: Gå til Sharkgaming.dk og vælg den model, du vil tage udgangspunkt i. Hvis du vil bygge en gaming PC, skal du vælge ‘Computer’ i menubjælken.
 • Trin 2: Vælg mellem ‘Max Bite’, ‘Shark’ og ‘Mighty Shark’, der er betegnelsen for deres forskellige kategorier, som er inddelt i prisklasser og overordnet kvalitet. ‘Max Bite’ er den billigste.
 • Trin 3: Når du har valgt en kategori, får du en liste over de forskellige modeller, denne indeholder. Vælg den model, der har de specifikationer, du ønsker at tage udgangspunkt i.
 • Trin 4: Klik på ‘Tilpas og køb’, hvorefter du kan ændre i alt fra kabinet, bundkort, CPU, RAM, strømforsyning og alle andre specifikationer, der er relevante i forhold til dit konkrete behov.
 • Trin 5: Læg din PC i kurven, indtast dine leveringsoplysninger og vælg betalingsmetode.

Under hele processen har du et overblik over, hvor meget din byg selv PC kommer til at koste, så du er sikker på, at budgettet ikke løber løbsk.

Byg selv PC hos Proshop guide:

Proshop er blandt de førende webshops i Danmark, når det kommer til muligheden for at konfigurere din egen byg selv PC. Det er nemt, fordi du har mulighed for selv at vælge de komponenter, din computer skal indeholde, så du selv er herre over, om du vil bygge en byg selv gamer pc eller en stationær, der egner sig til eksempelvis videoredigering.

 byg selv PC fra Proshop

De pc’er, du selv kan konfigurere hos Proshop, hedder DUTZO-PC’er. Du har rig mulighed for selv at vælge, hvilke komponenter din computer skal indeholde, selvom du ikke selv bygger den fra bunden. Alle de konfigurérbare byg selv PC’er fra Proshop leveres med præinstalleret Windows 10, der dog ikke er aktiveret. Hvis du ønsker, at Windows skal aktiveres, er det nødvendigt, at du selv vælger det, når du konfigurerer din computer.

Den helt store fordel ved at vælge en konfigurérbar pc fra Proshop er, at du modtager en færdigsamlet computer, der er testet og klar til brug. De forskellige versioner, der er på shoppen, har forskellige bund- og grafikkort, men du kan selv konfigurere de resterende komponenter efter behov.

Sådan konfigurerer du din byg selv PC hos Proshop

Det er nemt at konfigurere din egen byg selv gamer pc med Proshops intuitive brugerflade. Du vælger blot, hvilken konfigurérbar pc du ønsker at tage udgangspunkt i, hvorefter du selv kan vælge, hvilke komponenter den skal indeholde. Når du har bestilt den, samler Proshop den for dig, så den er klar til brug, når du får den leveret.

Trin 1: Det første, du skal gøre, når du selv vil konfigurere din byg selv PC, er at vælge, hvilken model du vil tage udgangspunkt i. Klik her for at se en oversigt over de forskellige muligheder, du har. Du kan læse mere om hver enkelt ved at klikke på dem.

Trin 2: Når du har fundet den byg selv-computer, du vil tage udgangspunkt i, klikker du på den. Her kan du læse mere om de forskellige specifikationer, computeren har. Under informationerne skal du klikke på ‘Tilpas PC og køb’.

Trin 3: Du har nu mulighed for at konfigurere dine byg selv PC. Der er en lang række komponenter, som du kan ændre i. Vælg mellem forskellige grafikkort, bundkort, CPU, CPU-kølere, cable sleeving, RAM, primær SSD, sekunder SSD, mekanisk harddisk, kabinet, strømforsyning, kabinetkøler, kabinettilbehør, trådløst netkort, operativsystem og lignende. Klik på de enkelte punkter for at vælge den komponent, du ønsker.

Trin 4: Når du har valgt de komponenter, du ønsker, din byg selv PC skal bestå af, scroller du op igen. Nu kan du se en opdateret pris på, hvad din byg selv-computer kommer til at koste. Hvis du er tilfreds med dine valg, kan du klikke på ‘Køb’. Bekræft betingelserne og gå til kassen.

Trin 5: Indtast dine leverings- og betalingsoplysninger, og du har nu købt din egen konfigurerede byg selv PC. Det tager typisk 2-3 hverdage, før din byg selv PC bliver leveret, men leveringstiden kan variere, afhængigt af hvilke komponenter du vælger.

Byg selv gaming PC hos Gamecastle guide:

Byg selv PC hos Gamecastle guide

Drømmer du om at bygge din egen PC, som også kan klare at trække de store og populære spil, har du hos Gamecastle mulighedhed for at bygge en PC selv gennem deres smarte byg selv modul.

Her kan du helt selv komponere computeren, så den indeholder de komponenter, du har brug for. Det sker alt sammen online, så du ikke behøver dukke op et andet sted eller ringe ind for at fortælle, hvordan du ønsker byg selv PC’en sat sammen. 

Gamecastle er en webshop skabt for gamere, og som også er drevet af gamere. Folkene bag har derfor et indgående kendskab til, hvad der skal til for at skabe en god byg selv PC, og hvilke komponenter der er nødvendige for det. 

Det smarte er, at du kan købe og sammensætte en byg selv PC efter, hvad dit budget siger, og hvad du har lyst til. Det betyder mere konkret, at du kan samle en byg selv PC fra 5.000 kroner (se den her) som det billigste og opefter, hvilket giver en del muligheder, uanset hvad du har til rådighed. Du behøver derfor ikke at gå på kompromis med, hvad du gerne vil have.

Ønsker du hellere at komponere en computer ud fra et allerede sammensat sæt i stedet for fra bunden, kan du også gøre det. Her koster den billigste cirka 3.800 kroner. (se den her)

Udover byg selv PC og gaming PC kan du også købe gamle PC’ere, der er sat i stand, gaming tilbehør, hardware og software. Ønsker du ikke at bruge deres byg selv modul, eller har du nogle spørgsmål omkring noget tilbehør eller hardware, kan du altid få hjælp af folkene bag Gamecastle.

De ved, hvor meget det betyder at få de rette komponenter, så de er altid klar til at hjælpe ved tvivl. Når du har sammensat din byg selv PC eller købt nogle af de andre produkter hos Gamecastle, bliver varen sendt inden for 1-7 dage. De leverer dog kun til Danmark. 

Sådan bygger du selv en PC hos Gamecastle 

Det er ret nemt at bygge en gaming PC hos Gamecastle, da deres setup er meget brugervenligt. 

 • Trin 1: Gå ind på Gamecastle.dk – her starter du med at vælge hvilken processor, du gerne vil have i PC’en. Her kan du enten vælge mellem Intel eller AMD. Herefter vælger du størrelse, kabinet og bundkort. 
 • Trin 2: Når ovenstående komponenter er valgt, er det tid til at vælge grafikkort. Her får du lidt forskelligt at vælge mellem. Du kan også vælge, om du ønsker et SLI grafikkort. Herefter skal du vælge systemdisk, hvor du bl.a. kan vælge mellem Samsung og Intel. 
 • Trin 3: Næste trin er at tage stilling til, om du ønsker ekstra lagerplads samt hvilket sleeve og netkort, du gerne vil have. Udvalget er ret stort og herefter bliver du ledt videre til, om du ønsker belysning eller ej. 
 • Trin 4: De sidste trin i hele byg selv processen er at vælge, om du ønsker et styresystem. Inden bestilling skal du vælge, om du selv ønsker at bygge PC’en, eller om det er noget Gamecastle skal tage sig af. 

Under hele processen har du et overblik over prisen. Du kan derfor udskifte komponenter efter, hvad dit budget siger og hele tiden tilpasse byg selv PC’en undervejs. 

Byg selv PC fra bunden med disse komponenter

Hvis du hellere vil give dig i kast med at bygge din egen computer fra bunden, har du endnu flere muligheder for at få præcis den computer, du ønsker. Det behøver ikke nødvendigvis at være dyrt, men det kræver, at du ved, hvad du laver, så du ikke risikerer at ødelægge de forskellige komponenter, fordi de ikke fungerer sammen.

Prisen for en byg selv-computer varierer, alt efter hvilke komponenter du ønsker at montere i kabinettet. Du kan få en udmærket byg selv gamer pc til omkring 7.000 kr, men du kan også få en der koster mere end det dobbelt. Det hele handler om, hvilke krav du har til din computer. Herunder finder du et overblik over de komponenter, du skal bruge, når du skal bygge din egen pc fra bunden.

Bundkort

byg-selv-PC-bundkort

Bundkortet er typisk det første, du overvejer, når du går i gang med en byg selv PC. Det er vigtigt, at du vælger bundkortet først, da det har indflydelse på, hvilke andre komponenter du kan vælge. Vælger du eksempelvis et bundkort, der har et Intel-chipsæt, har det den konsekvens, at du ikke kan anvende en AMD-processor, fordi de ikke er kompatible.

Vælger du komponenter, der ikke understøtter hinanden, vil din nye byg selv-computer ganske enkelt ikke virke. Bundkortet kaldes også for et motherboard. Dets opgave er at få alle de øvrige komponenter til at fungere sammen, hvorfor det er vigtigt, at du vælger det rigtige. Du kan se en oversigt over forskellige bundkort her.

CPU (processor)

byg-selv-pc-CPU

CPU’en er blandt de vigtigste komponenter i en din byg selv PC sammen med bundkort og RAM. Hvis du vil bygge din egen gamer-pc, er grafikkortet også vigtigt. Intel laver de mest populære processorer på markedet, men AMD er også blandt sværvægterne. Du vælger din CPU afhængigt af de opgaver, din byg selv PC skal kunne klare.

Det er som nævnt vigtigt, at CPU’en er kompatibel med det bundkort, du har valgt. Hvis du har tunge arbejdsopgaver eller skal bruge din byg selv PC til gaming, kan du vælge en CPU med Turbo-funktion, der lader chippen yde ekstra, når der opstår behov for det.

Du kan også vælge en CPU med Hyper-Threading, hvilket betyder, at den har dobbelt så mange tråde som kerner. Det giver et performance boost på flere forskellige områder, så du får en kraftigere pc. Du kan se en oversigt over CPU’er her.

RAM (hukommelse)

PC byg selv RAM

Når du skal bygge en stationær computer, er RAM ligeledes blandt de vigtigste komponenter. RAM er en forkortelse for Random Access Memory, og det er en form for mellemlager, hvor data lagres midlertidigt, så computeren hurtigt har adgang til det.

Hvis din computer ikke har nok RAM, vil dataen blive hentet direkte fra harddisken eller SSD. Her vil det være tydeligt, hvis der er for lidt RAM i maskinen. Der findes adskillige forskellige RAM, hvoraf DDR4 er den nyeste.

Du bør som minimum vælge 8 GB RAM, hvis du skal anvende din computer til gaming. Det anbefales dog, at du vælger 16 GB RAM, da nogle spil kræver mere plads, omend det ikke er alle. Er udgangspunktet for at bygge din egen computer, at du vil kunne spille selv de mest krævende spil, er det fornuftigt at vælge 16 GB RAM. Du kan finde RAM her.

Grafikkort

grafikkort til byg selv computer

Grafikkortet er alfa og omega, hvis du ønsker at lave en byg selv gamer pc. Grafikkortet er den komponent, der beregner dataen, der vises som billeder på skærmen. Grafikkortet arbejder sammen med CPU’en for at give den bedste ydelse, uanset om du vil spille tunge spil eller arbejde med eksempelvis videoredigering.

Grafikkortet har sin egen GPU, som næsten er det samme som CPU’en – dog er der den forskel, at grafikkortet udelukkende arbejder med det grafiske output. De forskellige grafikkort har en forskellige mængde af hukommelse. Dette kaldes for VRAM, og det er altafgørende, hvis du vil bruge din computer til at spille tunge spil med høje settings i høj opløsning. Du kan godt spille spil, der kræver høje settings, hvis blot du har indstillet din skærm til lav opløsning, men lige så snart du forsøger at skrue op, begynder det at kræve flere VRAM.

Herudover er det nødvendigt, at det grafikkort, du vælger, passer ind i kabinettet. Har du et minitower-kabinet, vil et nyere grafikkort formentlig ikke passe ind i kabinettet. De mest populære og bedste grafikkort på markedet kommer fra producenter som ASUS, EVGA, Gigabyte, MSI, Palit og Sapphire. Du kan få grafikkort her.

SSD-harddisk

byg selv pc ssd harddisk

Det er ikke en vanskelig opgave at skulle vælge harddisk til din byg selv PC. SSD-harddisken er en moderne version af den mekaniske harddisk. Det betyder, at både skrive- og læsehastighed er forøget markant, dataleverancen er forbedret, og at enheden er lydløs. Du får således en hurtigere byg selv PC, samtidig med at fejl reduceres markant.

SSD står for Solid State Drive, og de produceres af mange af de større producenter som Samsung, Intel, Kingston, Corsair og SanDisk. SSD-harddiske har flash-hukommelse, som også kendes fra SD-kort og USB-stik.

Der findes adskillige forskellige udgaver af SSD-harddisken, herunder 2.5” SSD, M.2 SSD og PCI SSD. Den mest almindelige type er 2.5”, der passer i alt fra stationære computere til laptops og konsoller. Du kan få forskellige størrelser på SSD-harddiske, herunder 128 GB, 256 GB, 500 GB og 1TB. Du kan få SSD-harddiske her.

Strømforsyning

strømforsyning til byg selv gamer PC

Når du vælger din strømforsyning, er det vigtigt, at du overvejer, hvad fremtiden kommer til at bringe. Det er en god idé at vælge en strømforsyning, der har mindst 750 watt, hvis du vil være sikker på, at den fungerer, når du opgraderer din byg selv PC i fremtiden. Samtidig bør du vælge en modulær strømforsyning, der gør det muligt at sætte de kabler, du har brug for, på. Se udvalg af strømforsyninger til stationære byg selv-computere her.

Kabinet

Byg selv PC kabinet

For mange er det vigtigt, at computeren ser godt ud. Her er kabinettet afgørende, da det er den ydre skal, der samler alle komponenterne. Der findes mange forskellige kabinetter, og dit valg bør først og fremmest afhænge af, hvor stort dit bundkort er. Det er vigtigt, at dit kabinet er stort nok til at kunne rumme bundkortet.

Herudover er det vigtigt, at kabinettet er stort nok til at kunne indeholde det antal komponenter, du ønsker at montere i det. Du kan typisk vælge mellem Fulltower, Miditower og Minitower. Størrelsen definerer, hvor mange komponenter, der er plads til. Samtidig kan du bedre køle dit kabinet, hvis du vælger et, der er stort nok til at sikre et godt airflow. Du kan se et udvalg af kabinetter her.

Spørgsmål og svar til byg selv PC

Hvor meget koster det at bygge en gamer PC?

Her skal du nok regne med at skulle have et budget på min. 7.000 kr. hvis du skal have noget ordenligt.

Er det svært at bygge sin egen PC?

Før i tiden kunne det godt være lidt af en opgave at kaste sig ud i at bygge sin egen PC fra bunden af, men nu til dags fungere det sådan, at man modtager komponenter der med sikkerhed passer sammen og det er derfor ikke svært.

Hvor mange ram har jeg brug for i en byg selv PC?

Det anbefales at man som minimum har 8 GB ram, da dette er blevet standard i de fleste PCer nu til dag. Vi vil dog anbefale at vælge 32 eller 64 GB ram, hvis den skal bruge til gaming.

Tjek også denne video ud hvor Jørgen viser hvordan han bygger en PC med komponeter fra Proshop

Afslutning på byg selv PC guiden

Om det biver en konfigurérbar PC eller en du vælger at bygge helt selv fra bunden er op til dig og afhænger helt af hvor meget tid du ønsker at ligge i projektet – jeg har personligt selv gjort brug af begge løsninger og der er både plusser og minusser ved hver løsning. Jeg håber du har fået et godt indblik i, hvordan man bygger sin egen PC og hvis du har fået blod på tanden til andre byg selv opgaver kan du tage et kig på vores populære guider om f.eks haveskur, halvtag og vildmarksbad.