Anneks byg selv

Anneks byg selvAnneks byg selv: Et anneks i haven kan være en genvej til lidt ekstra plads. Måske mangler du et sted til overnattende gæster, et værelse til husets teenager, et arbejdskontor eller et hobbyrum. Det kan også være, at du bare mangler et udhus eller et skur. Lige meget hvilket pladsbehov du har, kan et byg selv-anneks være løsningen. Der er to måder, du kan bygge et anneks på. Enten kan du købe et samlesæt, som du samler efter en manual, eller også kan du kaste dig ud i at bygge et anneks fra bunden. Sidstnævnte kræver et vis niveau af tømrererfaring og selvfølgelig også en god mængde tid.

Anneks byg selv – sådan gør du

Som nævnt er der to løsninger, hvis du vil bygge et anneks. Du kan købe et samlesæt eller bygge annekset fra bunden. Først tager vi et kig på samlesættene. Der findes forskellige muligheder for færdige samlesæt. Nogle sæt leveres som basissæt med standard-moduler (Plus anneks i træ), mens andre fås med mulighed for selv at vælge de forskellige moduler (Jabo Flex anneks). Hvis du vælger et sæt med valgfri tilvalgsmoduler, har du dermed mulighed for selv at præge udseendet. Er du i tvivl om, hvordan du vil designe dit anneks, kan du gøre brug af en såkaldt online konfigurator (Jabo Studio online), hvor du virtuelt kan sætte de forskellige moduler ind og se, hvordan det vil se ud.

Hvis du har byggeerfaring og vil forsøge selv, er det bare med at væbne dig med værktøj, de rette materialer og nok også lidt tålmodighed. Det mest almindelige er at bygge et anneks i træ. Dette er også den billigste løsning i forhold til materialer som mursten. Hvis du vælger at bygge fra bunden, skal du bruge følgende:

  • Træbrædder – for eksempel rupløjede profilbrædder – køb her
  • Profilbrædder med tagspær og sternbrædder til taget – køb her
  • Gulvbrædder og strøer til gulvet – køb her

Lovgivning for et byg selv-anneks

Du kan desværre ikke bare lige smække et anneks op – først skal du have styr på lovgivningen på området. Loven på området skelner mellem, om du skal bruge annekset til beboelse eller som udhus/skur. Hvis du vil bruge annekset til beboelse, skal du overholde bygningsreglement i forhold til helårsbeboelse for enfamiliehuse. Hvis du vil opføre et anneks til beboelse, kræver det dermed, at du først får en byggetilladelse.

Hvis du vil bruge annekset som skur eller uopvarmet hobbyrum/værksted, behøver du ikke at søge om byggetilladelse. Dog skal du sikre dig, at det samlede areal af dine forskellige småbygninger som udhuse, overdækkede terrasser og så videre ikke udgør mere end 50 kvadratmeter i alt. I denne artikel har vi gennemgået emnet anneks – byg selv. Her får du en opsummering af de vigtigste pointer:

  • Du kan bygge et anneks på to måder: Som samlesæt eller fra bunden. Nogle samlesæt giver dig mulighed for selv at vælge moduler, så du kan sætte dit eget præg på designet.
  • Hvis du vil bygge et anneks fra bunden, skal du bruge profilbrædder, profilbrædder med tagspær og sternbrædder, gulvbrædder og strøer.
  • Hvis du skal bruge annekset til beboelse, skal du huske at tjekke op på lovgivningen i bygningsreglementet.
  • Skal du bruge annekset som skur eller lignende, må du som udgangspunkt gerne bygge uden tilladelse, så længe det samlede areal af sekundært byggeri på din grund ikke overstiger 50 kvadratmeter.

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst