vinylgulv guide

Guide til lægning af vinylgulv - Alt du skal vide

Et vinylgulv findes både som rulle og klik-løsning, og fremgangsmåden for lægning af vinylgulvet afhænger af, hvilken løsning du vælger. Uanset hvad, er du dog garanteret et praktisk og langtidsholdbart gulv, der ikke kræver den store erfaring at lægge.

Lau Christensen
Skrevet d. 24. marts 2021 af Lau Christensen

Vinylgulv 

Et vinylgulv er både slidstærkt og nemt at rengøre – og så kræver det ikke meget erfaring at lægge et. Hvis du har en smule tålmodighed og generelt har hænderne skruet ordentligt på, kan du nemt lægge et vinylgulv selv. Følg nedenstående guide til lægning af vinylgulv, hvis du er i tvivl om, hvordan du gør.

Vinylgulve gør hverdagen nemmere for dig, da de både er nemme at rengøre og har en lang holdbarhed. De egner sig derfor særdeles godt til køkkenet, entreén og andre rum, hvor der ofte er behov for rengøring.

Hvilket underlag skal vinylgulvet lægges på?

Du kan montere et vinylgulv på de fleste former for underlag – eksempelvis beton, spånplade, krydsfinér, trægulve og de fleste andre faste overflader. Undtagelserne er bløde underlag som eksempelvis et eksisterende vinylgulv.

Det første, du skal gøre, før du giver dig i kast med lægning af vinylgulv, er at forberede underlaget. Det er væsentligt, at underlaget til vinylgulvet er rengjort, så der ikke er hverken støv, skidt eller snavs.

Sørg desuden for at fjerne maling- og limrester fra undergulvet. Hvis du planlægger at lægge vinylgulv på et ujævnt trægulv eller et trægulv med stor åbninger mellem gulvbrædderne, er det en god idé at starte med at prime og spartle, hvorefter der monteres en masonitplade.

Vend den glatte side af masonitpladen opad, og sørg for at bruge en gulvspartlemasse, som er vandbaseret. Hvis rummet er under 20 m2, kan du lægge vinylgulvet løst. Er der tale om et større rum, er det vigtigt, at der er dobbeltklæbende tape eller lim mellem vinylgulvet og underlaget.

Se også: Sådan lægger du sildebensparket

Hvilket udstyr skal jeg bruge til lægning af vinylgulv?

Når du skal lægge et vinylgulv, er det vigtigt, at du anvender det rigtige udstyr. Det er imidlertid ikke udstyr, som de fleste ikke har i har i husstanden i forvejen, eller som er dyrt at erhverve – snarere tværtimod.

Guide: Sådan lægger du et vinylgulv

Når du er sikker på, at du har det udstyr, du skal bruge til at lægge vinylgulvet, kommer du nemt i gang. Du skal dog først sørge for, at overfladen er jævn, før du lægger vinylgulvet, så du får et optimalt slutresultat.

Huskeseddel

 • TommestokKøb
 • LinealKøb
 • HobbyknivKøb
 • SaksKøb
 • Dobbeltklæbende tape eller limKøb
 • KoldsvejsevæskeKøb
 • Kvadrantliste (hvis du lader de eksisterende fodlister blive siddende)Køb
 • BlyantKøb

Trin for trin-guide til lægning af vinylgulv:

 1. Start med at tage vinylgulvet indenfor i minimum et døgn, før du lægger det, så det er nemt at håndtere og skære i.
 2. Tjek, om der er fejl på gulvet, før du går i gang med arbejdet. 
 3. Find ud af, hvordan gulvet skal monteres.
  1. Hvis rummet er aflangt, skal du lægge gulvet i længderetningen.
  2. Hvis rummet er kvadratisk, skal du lægge gulvet parallelt med lysindfaldet.
 4. Læg gulvet med forsiden opad.
  1. Hvis væggen er helt lige, skal du lægge vinylgulvet helt ind til væggen.
  2. Hvis væggen buer, skal du lægge gulvet et par centimeter fra væggen.
 5. Er der samlinger, skal du justere banerne i længden, så mønstret kommer til at passe. Læg samlingerne, så der er et overlap på omkring én centimeter.
 6. inden du skærer til, skal du sørge for, at der ikke er luft under banerne, så mønstret kommer til at passe.
 7. Hvis mønstret har en fugemarkering (eksempelvis med sten- eller træmønster), skal du skære i midten af fugen. Skær fra midten og ind mod væggene.
 8. Sæt dobbeltklæbende tape eller lim på undergulvet og montér de to afskårne kanter.
 9. Svejs enderne sammen med koldsvejsevæske.
 10. Fortsæt, indtil hele vinylgulvet er lagt.

Bemærk, at ovenstående guide til lægning af vinylgulv er til inspiration, da fremgangsmåden kan variere fra situation til situation, da det blandt andet afhænger af rummet, det lægges i. Samtidig har det en indflydelse på fremgangsmåden, hvilket vinylgulve du vælger.

Guiden tager udgangspunkt i et vinylgulv, der rulles ud, hvorfor du skal anvende en anden fremgangsmåde, hvis du anvender et vinyl klikgulv. Det er langt nemmere at lægge et vinyl klikgulv, hvorfor du typisk ikke behøver en guide.

Se også: Sådan lægger du et klikgulv

De mest populære vinylgulv:

Pas på med vinylgulv på badeværelse

Badeværelset er et vådrum, og her er det ikke altid nogen god idé at lægge vinylgulv selv. Hvis du lægger vinylgulv på badeværelset, skal du klar over, at forsikringen ikke altid dækker, da det øger risikoen for fugtskader, skimmelsvamp og råd.

Du bør derfor som udgangspunkt få en professionel til at lægge vinylgulv i et vådrum, så du er sikker på, at det lægges korrekt – og så du er sikker på, at din forsikring dækker, hvis der opstår skader på et senere tidspunkt.

Hvis du planlægger selv at lægge vinylgulv på badeværelset, skal du først og fremmest sikre dig, at gulvet er GVK-godkendt. Det er en kontrolordning, der er din garanti for, at du må bruge vinylgulvet i et vådrum som badeværelset.

Samtidig skal du overholde de regler, der er beskrevet i Byggereglementet. Reglerne er forholdsvist komplekse, og der er forskel på, om du blot foretager en mindre renovering, eller om der skal lægges gulv i forbindelse med nybyggeri.

Flere guides: Sådan laver du selv et gelænder

Få 3 tilbud på lægning af vinylgulv

Hvis du ønsker at sammenligne priser på lægning af vinylgulv fra forskellige leverandører, kan du indhente 3 tilbud her. Det koster ikke noget, og så er du sikker på, at du får den bedste pris – og du kan have ro i maven, fordi det er lagt ordentligt.

Når du får lagt dit vinylgulv af en professionel, er du sikret et professionelt resultat. Du skal således ikke bekymre dig om, hvorvidt beskæringerne kommer til at passe, eller hvorvidt gulvet bliver jævnt eller ej. Der bliver taget hånd om alt, så du blot skal nyde dit vinylgulv.

Huskeseddel