klikgulv

Lægning af klikgulv: Sådan gør du (og disse fejl skal du undgå)

I denne artikel kan du læse, hvordan du skal bære dig ad med lægning af klikgulv. Når du har været igennem guiden, har du al viden, der er nødvendigt, før du går i gang med lægning af dit klikgulv.

Lau Christensen
Skrevet d. 29. marts 2021 af Lau Christensen

Når du skal lægge et klikgulv er det vigtigt, at du gør dig umage. Selvom alle kan lægge et klikgulv, handler det i høj grad om, at det ikke må blive ujævnt – og det bliver det, hvis du ikke gør arbejdet ordentligt.

#1: Underlaget skal være jævnt før lægning af klikgulv

Først og fremmest er det væsentligt, at du forbereder dig grundigt, før du går i gang med lægning af klikgulv. Du bør især sørge for at måle grundigt op og sikre dig, at underlaget, som klikgulvet lægges på, er jævnt.

Se også: Nøjagtig måling med et skydelære

Hvis der blot er et par få millimeter ujævnheder i det underliggende træ- eller betongulv, kan det skabe store problemer. Du bør derfor sørge for at tjekke, om der er ujævnheder, og hvis det er tilfældet, skal du udbedre dem.

Som udgangspunkt må der maksimalt være en niveauforskel på to millimeter pr. to kvadratmeter, hvis du vil sikre dig, at gulvet bliver plant. Du kan rette mindre ujævnheder i et betongulv med en slibesten, hvorefter du placerer gulvpap mellem underlag og klikgulv.

Værktøj til lægning af klikgulv

Du bør anvende følgende udstyr til lægning af klikgulv:

Når du skal i gang med lægning af klikgulv, er det væsentligt, at du har det rigtige værktøj og de rigtige redskaber til rådighed. Alt udstyr er noget, du kan købe i det lokale byggemarked eller over nettet.

Bemærk, at dette udelukkende er det mest essentielle udstyr til lægning af klikgulv. Du kommer formentlig til at have brug for flere værktøjer – eksempelvis hvis der skal skæres ud til rør eller lignende.

#2: Forberedelse før lægning af klikgulv

Du bør altid starte med at opmåle rummet, før du går i gang med at lægge dit klikgulv. Det kan være forhindringer i rummet, som det er væsentligt, at du tager højde for. Det kan eksempelvis være en væg, der går ud i rummet, eller et rør fra radiatoren.

Når du starter med lægning af klikgulv, er det vigtigt, at du gør det rigtigt. Du skal starte med den korrekte afstand til væggene, så du ikke ender op med et hjørnestykke, hvor klikgulvet ikke dækker. Du kan se, hvor stor en afstand der skal være, ved at kigge i instruktionen.

Typisk skal der være 1 millimeter luft pr. meter gulv, men mindst 6 millimeter, uanset hvor stort et gulv, du lægger. Du kan sørge for at holde afstanden ved at bruge afstandsklodser i den korrekte tykkelse i forbindelse med lægning af klikgulv.

Overvej, hvordan dine gulvbrædder kommer til at være placeret i forhold til hinanden, når du lægger det. Der skal være mindst 60 centimeter mellem samlingerne fra række til række, hvis klikgulvet skal være stabilt, når du er færdig med det.

#3: Sådan lægger du klikgulv

Når du har målt rummet op og sikret, at gulvet er jævnt, skal du i gang med lægning af klikgulv. På alle klikgulv er der en ‘fer’ og en ‘not’. Fer er den, der stikker ud, mens not er den, der stikkes ind. Når du samler klikgulvet, låser de to brædder sig derfor sammen.

Det er forskellige fra gulv til gulv, hvilken side du bør starte i – altså, om det er fer eller not, der skal være placeret ind mod væggen. Du skal altid huske omkring 1 cm luft mellem gulv og væg, da det skal kunne give sig.

Hold gulvet på plads med kiler eller klodser, når du arbejder. Det er desuden en god idé at have knæbeskyttere på, da du skal bruge mange timer på at lægning af klikgulv. Du kan derfor hurtigt komme til at overbelaste dit knæ, hvis du ikke brugere knæbeskyttere.

Du bør skære ferens udstikning af, når du når til kanten. Det skal du gøre med en stiksav, hvis du ønsker et pænt og ensartet resultat, selvom det bliver dækket af gulvpanelerne. Det er samtidig det nemmeste – og du risikerer ikke så nemt at lave fejl.

#4: Sådan afslutter du dit klikgulv

Et par rækker, før du når til afslutningen af dit klikgulv, er det vigtigt, at du stopper arbejdet – ellers ender du med et lille hjørne, hvor du ikke kan arbejde ordentligt. Du bør derfor bruge et slagjern til at slå de sidste gulvbrædder sammen.

Lim enderne eventuelt gulvbrædderne sammen, hvis det sidste stykke mod væggen bliver for smalt. Det kan blive nødvendigt at skære ‘not’-udstikningen af, men afhænger af det klikgulv, du lægger.

Få en professionel til lægning af klikgulv

Selvom de fleste kan finde ud af at lægge et klikgulv, er det vigtigt, at du gør dig umage. Det er ikke nemt at lægge et klikgulv, hvis resultatet skal blive jævnt. Derfor kan det være en god idé at hyre en professionel til at stå for lægning af klikgulv.

Indhent 3 gratis tilbud her

En professionel har erfaring med lægning af klikgulv, og vedkommende kan derfor ofte gøre det på kortere tid, end du selv kan – og så er du garanteret et jævnt og stabilt resultat, som du i sidste ende får mere ud af.

Fremgangsmåden til lægning af klikgulv afhænger af gulvtype

Ovenstående guide til lægning af klikgulv tager udgangspunkt i et almindeligt klikgulvt af træ. Der findes flere former for klikgulve, og det er derfor vigtigt, at du forholder dig til det konkrete klikgulv, du har købt.

Der findes blandt andet følgende former for klikgulve:

Det fremgår af manualen, hvordan du lægger dit klikgulv. Hvis du eksempelvis skal lægge et klikgulv som sildebensparket, er det en anden fremgangsmåde, du skal følge. Du bør derfor altid undersøge den specifikke fremgangsmåde i den medfølgende vejledning.

Huskeseddel