Halvtag byg selv

halvtag - byg selv

Halvtag byg selv – Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du skal have professionel hjælp til at bygge et halvtag, et cykelskur eller en carport. Heldigvis kræver det ikke særlig meget snilde at bygge et halvtag selv.

Se det store udvalg her »

Halvtage kan bruges til mange ting: en overdækket terrasse, en carport, et skur eller et cykelskur. Hvordan halvtaget skal bygges, afhænger af, om det skal bygges i forlængelse af en eksisterende bygning, eller om det skal stå selv. I guiden her er der tale om et selvstændigt halvtag. Det er dog meget simpelt at erstatte nogle af siderne med eksisterende bebyggelse, hvis det er behovet hos dig.

Halvtag byg selv – pris

Hvad koster det så at bygge et halvtag selv? Det afhænger dels af størrelsen og valget af materialer. I princippet kan du sagtens bruge rester af stolper og planker, du eventuelt måtte have liggende, men ønsker du et godt og solidt halvtag, skal materialerne selvfølgelig være derefter. Vælg altid trykimprægneret træ, når det skal bruges uden for.

Læs også: Sådan maler du dit tag

Priseksempel: Et 3 meter langt halvtag med fast tag koster cirka 2.500 – 3.000 kr. i materialer.

Til byg selv halvtaget skal du bruge følgende materialer (som bestilles i længde efter behov):

  • 75 x 75 mm trykimprægnerede stolper til hjørner – køb her
  • 38 x 57 mm trykimprægnerede lægter til ramme – køb her
  • Trykimprægnerede planker f.eks. 16 x 100 mm – køb her
  • Tagpap – køb her
  • Evt. aluminiumslister – køb her
  • Evt. maling/olie – køb her

Byg selv udhæng – Sådan gør du

Det anbefales, at taget hælder for at undgå opsamling af vand. Det forlænger levetiden på halvtaget.

De fire stolper placeres som hjørnestolper og støbes ned i jorden. Brug et pælebor. Hullerne skal være mindst 90 cm dybe. Det kan være en fordel at støbe et metalspyd ned i jorden, hvorpå stolperne monteres.

Herfra bygges en ramme i toppen af stolperne, hvorpå taget monteres. Taget lægges af planker og beklædes evt. med tagpap. Afslut eventuelt med aluminiumslister for længere levetid og pænere finish. Mal eller olier skuret efterfølgende.

Se også: Sådan fjerner og bortskaffer du et asbest tag

Byg halvtag til cykler

Der er ikke den store forskel på at bygge et halvtag, der skal bruges til brændeskur, opbevaring af havemøbler eller som cykelskur. Ønsker du at benytte halvtaget som cykelskur, kan det dog være en god idé at tilføje lidt ekstra bredde eller at beklæde sider og bagvæg, så ikke cyklerne alligevel bliver våde ved opbevaring. Sider og bagvæg kan beklædes med samme planker som taget eller af epoxybeklædt krydsfiner, hvor sidstnævnte er den nemme løsning.

Udover at lukke skuret mere af for at beskytte imod vind og vejr, kan det være en fordel at indsætte et cykelstativ (også kaldet bike rack), så cyklerne kan stå uden risiko for at vælte og få skader.

Relateret artikel: Byg selv cykelskur

Halvtag – den nemme løsning

Vil du gerne springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til at opsætte et halvtag, kan du købe en færdig model, der blot skal samles og sættes op. Det er stadig billigere end at få en tømrer til at bygge halvtaget, da du sparer arbejdslønnen, som udgør en væsentlig del af prisen.

Af gode kvalitetshalvtage kan f.eks. nævnes et Hortus brændely eller et Redskabsrum med brændeskur i trykimprægneret træ. Du kan også overveje, om det er en fordel med et lukket redskabsrum som f.eks. OPJ Arrow Eurolite eller OPJ Arrow Hamlet. Begge redskabsrum er udført i stål og kan lukkes med dør.

halvtag byg selv
halvtag byg selv

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst