Maling af tag - sådan maler du dit tag

Gør det selv: Sådan maler du dit tag

Lau Christensen
Skrevet d. 19. marts 2021 af Lau Christensen

Før du begynder at male dit tag, skal du vide, at det er et stort og krævende arbejde – det er dog muligt at gøre det selv, hvis du er gør det selv-typen og generelt har hænderne skruet ordentligt på. Herunder finder du en guide til maling af tag og hvordan du maler dit tag.

Det er ikke noget nemt arbejde at male dit tag på egen hånd, men det kan lade sig gøre, hvis du har den evnerne, erfaringen og viljen til det. Du kan samtidig spare mange penge ved at gøre det selv, i stedet for at hyre en professionel maler til arbejdet.

Gør det selv-guide: Maling af tag

Før du går i gang med at male dit tag, er det vigtigt, at du er klar over, at det ikke er uden risiko. Du arbejder i højden, hvorfor det er nødvendigt, at du tager alle de nødvendige forholdsregler, da du kan komme slemt til skade, hvis du træder forkert.

Se også: Sådan bortskaffer og fjerner du asbest tag

Er du villig til at løbe risikoen, og har du generelt hænderne skruet ordentligt på, kan du sagtens få succes med at male taget på egen hånd. I de følgende afsnit følger en gør det selv-guide til maling af tag, hvor du får indblik i alle de trin, du skal igennem.

#1: Rens taget, før du maler det

Før du går i gang med maling af dit tag, er det vigtigt, at det er rengjort. Det betyder, at du skal algebehandle og rense det, så det er klar til at blive malet. Du algebehandler taget med et middel, der er godkendt til algebehandling i Danmark.

Efterfølgende skal taget renses, og dette kan gøres ved brug af en højtryksrenser eller med børste og vand. Når du er sikker på, at alle alger er væk, og taget generelt er rengjort, så der ikke er skidt og snavs tilbage, kan du gå i gang med at male det.

#2: Opmål taget, før du køber maling

Før du køber maling til dit tag, er det vigtigt, at du har opmålt tagets areal. Du kan enten måle det præcist, eller du kan basere mængden af maling på et estimat. Vælger du sidstnævnte løsning, bør du sørge for at købe mere maling, end du ellers ville, så du har noget ekstra, i tilfælde af at dit estimat ikke er korrekt.

Relateret artikel: De bedste hobby stilladser til gør-det-selv manden

Tag udgangspunkt i følgende, når du udregner tagets areal:

 • Tagets vinkel er mindre end 35 grader: (Husets længde × Husets bredde) × 1,3
 • Tagets vinkel er mere end 35 grader: (Husets længde × Husets bredde) × 1,6

#3: Indkøb af maling

Når du har vurderet, hvor stort tagets areal er, skal du regne ud, hvor meget maling, du har brug for. Vælger du en god maling, skal du regne med, at den dækker omkring 6 m2 pr. liter. Herudover skal du gå ud fra, at du skal male tager 2-3 gange.

Taget skal males én gang med grunder og efterfølgende have et eller to lag med ufortyndet maling. Hvis dit tag er 150 m2, kan du derfor gå ud fra, at du skal bruge omkring 90 liter maling, hvis du skal have til tre lag. Det er en god idé at købe lidt mere, end du har brug for.

Tagmaling koster mellem 60-150 kr. pr. liter, så du skal regne med, at du skal bruge minimum 5.400 kr., hvis du skal male et tag, der har et areal på 150 m2. Du kan enten bruge en pensel, sprøjtepistol eller malerrulle til maling af dit tag.

Læs også: De forskellige typer træbeskyttelse

#3: Sådan maler du dit tag

Det er vigtigt, at du undersøger, om det bliver tørt vejr, før du går i gang med at male dit tag. Det skal være tørvejr, indtil du er færdig med at male taget, og det er bedst at male det, når temperaturen er mellem 10 og 25 grader – og helst, når det er overskyet.

Den perfekte årstid til at male taget er i sommerhalvåret mellem maj og oktober, hvor temperaturen er optimal til projekt ‘gør det selv maling af tag’. Typisk er foråret for fugtigt, og sommeren har for meget sol, hvorfor september og oktober er gode måneder at male taget.

Sådan maler du dit tag:

 1. Reparér taget, hvis der er huller eller løse tagsten.
 2. Fjern alger fra taget med godkendt algebehandling.
 3. Rengør taget med børste og rindende vand – eller brug en højtryksrenser.
 4. Dæk tagrender, vinduer, skorsten og alt andet, der ikke skal males.
 5. Bland malingen med demineraliseret vand, så du kan grunde det.
 6. Start med de nedadvendte kanter – her bør du bruge malerrulle eller pensel.
 7. Brug en sprøjtepistol til at male det resterende tag – alternativt en pensel.
 8. Når malingen er tørret, skal du give taget et lag med ufortyndet maling.
 9. Hvis du vurderer, at det er nødvendigt, kan du give taget et tredje lag.

Hvis du bruger en sprøjtepistol til at male taget, skal du regne med, at det tager omkring 2 dage, mens det går noget langsommere med en pensel. Her skal du regne med, at du skal afsætte 5 dage til projektet.

Læs også: De bedste vinduesvaskere

Husk sikkerheden, når du maler dit tag

Der er altid en risiko forbundet med at arbejde i højden, og derfor er det vigtigt, at du tager sikkerheden alvorligt. Der sker mange faldulykker i forbindelse med maling af tag – og særligt blandt gør det selv-folk, der vælger at male taget på egen hånd.

Du bør derfor ikke undervurdere den potentielle risiko, du løber, når du maler dit tag selv. Hvis du vil sikre dig på bedst mulig vis, kan det være en idé at læse Arbejdstilsynets materiale omkring færdsel på tag. Den kan du finde her.

Indhent 3 tilbud på maling af tag

Der kan være mange grunde til, at det er bedre at overlade arbejdet til professionelle, i stedet for at gå i gang med maling af tag som gør det selv-projekt. Først og fremmest løber du ikke samme risiko, når taget skal males, hvis du hyrer en professionel virksomhed.

Herudover er du garanteret et professionelt resultat, der lever op til dine forventninger – og samtidig slipper du for at udføre arbejdet selv. Du kan indhente 3 tilbud på maling af tag her, hvis du ønsker at sammenligne priser hos forskellige virksomheder.

Huskeseddel