byg-selv-trappe-indendørs

Byg selv trappe indendørs

Overvejer du selv at bygge en trappe indenfor? Vores guide giver dig det komplette overblik over alt du skal vide, når du skal bygge din egen trappe.

Lau Christensen
Skrevet d. 24. juni 2019 af Lau Christensen

Byg selv trappe indendørs – Det er både nemt og besparende at bygge en trappe selv. Et byg-selv samlesæt på en trappe løber hurtigt op i mellem 10.000-25.000 kr., hvis den skal være med lukkede stødtrin og trin af egetræ. Til sammenligning kan du bygge en tilsvarende trappe selv for 1/2 af prisen.

TIP: Der findes nogle ret smarte og tidsbesparende indendørs trappe samlesæt, hvor du stadig bygger trappen selv, men ud fra en vejledning og hvor alle materialer medfølger – se dem her.

Det skal du bl.a. bruge for at bygge trappen

Byg selv trappe indendørs guiden

Trappen kommer til at koste omkring 4.000 kr. i materialer, afhængigt af højde og afstand mellem trin. Dertil kommer 3-4 dages arbejde. Modsat et samlesæt, hvor trappen først samles og efterfølgende sættes op, samler du i dette tilfælde trappen undervejs. Efterfølgende skal trappen males, og trinene skal olieres.

Du kan naturligvis også vælge et endnu billigere alternativ, hvor du sparer stødtrinene væk og vælger trin i billigere materiale end egetræ.

Trappe – byg selv guide

Du starter med at montere vanger mellem gulv og loft. Herpå monterer du sideplader med trælim og 4 x 40 mm skruer. Når alle sidepladerne er monteret, lægges trin på med trælim og 5 x 80 mm skruer i enderne. Efterfølgende monterer du lister, hvorpå stødtrin monteres. Begge dele med 4 x 40 mm skruer. Støvsug trappen, inden du spartler. Når spartlen er tør, kan du begynde at male trappen. Den skal muligvis males to gange. Efter tørring kan du oliere trinene med hvidpigmenteret olie – eller alternativt lakere dem, hvis du foretrækker det. Du har nu en flot og færdig trappe til en meget lav pris.

Trappen kan i princippet bygges i alle højder og bredder, da du selv skærer materialerne til.

Fordele ved byg selv trappe

Umiddelbart kan det virke som den nemme løsning at købe et samlesæt, men for byg selv trapper er det ikke tilfældet. Samlesættene er nemlig både dyrere, mere pladskrævende og også mere besværlige at samle.

Til gengæld er der mange fordele ved en byg selv trappe:

  • Du sparer mange penge på en byg selv trappe – helt op til 75-80%
  • En byg selv trappe samles undervejs og kræver derfor ikke særlig meget plads
  • Du kan nemt bygge trappen selv og har ikke brug for en ekstra mand
  • Du kan selv vælge materialer
  • Du slipper for udfræsning og at få trinene til at passe deri

Alternativ til byg selv – indhent 3 tilbud ved en professionel tømrer

Hvis det alligevel er en for stor mundfuld at bygge trappen selv, så kan du indhente tre tilbud hos professionelle tømrer. Under alle omstændigheder kan det anbefales at få tømrerne til at give dig et tilbud. Om du så vælger at benytte tilbuddet er helt op til dig.

3-byggetilbud-byg-selv-trappe

Byg selv trappe udendørs

Fremgangsmetoden er i princippet den samme, når du skal bygge en udendørs trappe, hvis der også her er tale om en ligeløbstrappe. Til gengæld kræver behandling af materialer noget andet, da det skal kunne holde til vind og vejr. De fleste foretrækker desuden et andet æstetisk udtryk, når der er tale om havetrapper, trapper til terrasser eller andre udendørs trapper.

Ønsker du den nemme version af en udendørs byg selv trappe, kan du bruge følgende:

  • Trappevanger i trykimprægneret fyr/gran
  • Trin i trykimprægneret fyr/gran
  • Skruer
  • Olie

At bygge en udendørs trappe selv er oftest endnu nemmere og billigere end en indendørs trappe, da havetrapper typisk er lavere, da de blot skal fungere som en overgang mellem forskellige niveauer, som f.eks. mellem have og terrasse, hvorfor de typisk ikke skal være mere end et par trin høje.

Læs også: Byg selv plantetrappe

byg-selv-trappe-indendørs
Huskeseddel