Fundablokke: Komplet guide til størrelser, priser og beton

Fundablokke bruges i alle former for byggeri, hvor der skal støbes et sokkelfundament. Ved at bruge fundablokke undgår du at skulle bygge støbeforskalling, der både er tidskrævende og dyrt at arbejde med. En stor fordel ved fundablokke er bl.a., at de er lette at arbejde med og derfor også egner sig godt til både større og mindre gør-det-selv-projekter. Læs mere om fundablokke, og hvordan de bruges her på siden.

Alle bygninger – store og små – skal bygges på et solidt fundament og en stabil sokkel. I langt de fleste tilfælde støbes fundamentet af beton, som har den fornødne styrke til, at der kan bygges videre oven på fundamentet.

Netop fordi fundablokken er så let at arbejde med, har den vundet indpas hos både professionelle entreprenører og hos selvbyggere. Alle gør-det-selv-folk kan arbejde med fundablokke uden at have den store erfaring med støbearbejde.

Men hvad er en fundablok egentlig, og hvordan er det lige, at du bygger med de solide byggeklodser? Det kommer vi nærmere ind på her, så hæng på, hvis du skal i gang med dit eget byggeprojekt.

Hvad koster fundablokke?

Beton er er forholdsvis billigt materiale, og derfor er fundablokke også rimelige i pris.

De smalleste fundamentsblokke, som også er de billigste, koster omkring 10-12 kr. stykket, mens de største blokke ligger på knap 30 kroner. Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at der ofte skal bruges mange fundablokke til en sokkel, hvorfor du skal huske at lave en mængdeberegning, så du kan finde den samlede pris.

Tjek priserne her, hvor du også kan bestille online

Hvad er en fundablok?

En fundablok er støbt i beton og er formet som et ’H’ med to parallelle sider, der kommer til at udgøre for- og bagside på den færdige betonsokkel. Fundablokken er hul i midten, og dette hulrum fyldes op med flydende beton, så blokkene bliver bundet sammen til ét stort betonstykke.

Fundamentets tykkelse er med til at definere den endelige tykkelse på en bygnings vægge. Byggeriers vægtykkelse er meget individuelt, og derfor findes der fundablokke i flere forskelle tykkelser.

Hvor bruger du fundablokke?

fundament til hus

Som nævnt bruges fundamentsblokke til at støbe fundamenter til bygninger – deraf navnet. Men fundablokke kan også bruges andre steder, hvor der er behov for en stabil betonvæg.

Det kan bl.a. være ved opbygning af:

  • Kældervægge
  • Trapper
  • Støttemure
  • Uisolerede vægge

Du kan også benytte fundablokke på mere kreative måder, hvor de tunge blokke kan være praktiske. Det kan f.eks. være opbygning af blomsterkummer, solidt understel på haveborde eller grillborde og meget mere. Her er det kun fantasien og din kreativitet, der sætter grænserne.

Relateret artikel: Sådan borer du i beton

Hvilke størrelser kan fundablokke leveres i – og hvad vejer de?

Højden på fundablokke er 20 cm og længden er 50 cm. Tykkelsen (eller bredden) på blokken kan variere fra 15 cm og op til 39 cm, hvilket giver god mulighed for at få blokke, der passer præcis til hvert enkelt byggeri.

Da størrelsen på blokkene varierer, er vægten på hver enkelt blok naturligvis også forskellig. Her får du et overblik over målene på de mest almindelige fundablokke, og du kan se hvor meget hver enkelt blok vejer.

Fundamentsblokke målVægt
15 x 20 x 50 cm17 kg
19 x 20 x 50 cm18 kg
23 x 20 x 50 cm19,1 kg
29 x 20 x 50 cm20,4 kg
33 x 20 x 50 cm21 kg
39 x 20 x 50 cm23 kg

Som du kan fornemme, er en fundablok temmelig tung, og selvom blokkene er nemme at arbejde med, er der tale om ret tungt arbejde.

Hvor meget beton skal der bruges i fundablokke?

Når du beregner prisen på dit nye fundament, skal du huske, at der også skal fyldes beton i blokkene. For at du kan beregne den samlede mængde beton, skal du vide præcist hvor meget beton, der skal bruges til de enkelte tykkelser:

TykkelseLiter beton pr. m2
15 cm blokke70 liter beton
19 cm blokke105 liter beton
23 cm blokke145 liter beton
29 cm blokke210 liter beton
33 cm blokke245 liter beton
39 cm blokke295 liter beton

Beregn hvor mange kvadratmeter blokkene fylder på ydersiden af fundamentet. Find den type blok, du vil bruge i tabellen herover, og gang med det angive antal liter beton – så har du den samlede mængde, og du kan gå i gang med at bestille færdigbeton eller købe ind til at blande betonen selv.

Se også: Komplet guide til rawlplugs

Guide – Sådan sætter du fundablokke

Fundablokke bruges til den del af soklen, der stikker op over jorden. Hvis der er gravet rende til soklen, er de almindeligvis fyldt op med flydende beton, og herfra stater opbygningen med fundablokke.

grave rende til fundament

1 – Den første række er den vigtigste – og sværeste

Når du sætter den første række fundablokke, skal du huske på, at de danner grundlag for bygningens øvrige konstruktion. Det betyder, at blokkene skal sættes meget nøjagtigt i forhold til hinanden – både i bredden og i højden.

2 – Spænd blokkene sammen med brædder

Det kan være meget svært, at få fundablokkene til at stå snorlige. Du kan med fordel spænde kraftige brædder eller planker på siden af blokkene, så du lettere kan holde en pæn og lige linje.

3 – Tjek højden med en udspændt snor

Fundamentet skal have den samme højde hele vejen rundt. Højden styres letteste ved at lave galger i hvert hushjørne, hvor du spænder snore ud, som angiver overkanten på den første række blokke.

4 – Skal der armering i fundamentet?

Hvis der skal armering i fundamentet, skal du lægge armeringsjernene ud nu. Jernene lægges i to rækker i blokkens hulrum, og sikrer fundamentet mod sætningsskader. Hvis der kræves lodret armering, stikkes armeringsjernene ned i fundablokkenes hulrum.

5 – Nu er du klar til næste række

Hvis du skal have flere rækker fundablokke oven på hinanden, er det meget vigtigt, at blokkene lægges i forbandt. Det betyder, at hver blok i en række skal hvile på to blokke i rækken under. På den måde låser blokkene hinanden, og soklen bliver mere stabil og holdbar.

6 – Støb ud med beton

Når alle fundablokkene står, hvor de skal, skal der støbes ud. Det sker ved at fylde færdigblandet beton i blokkenes hulrum, så du får en massiv betonkonstruktion. Når betonen er tør, er du klar til at arbejde videre med væggens konstruktion og de øvrige opgaver i byggeprojektet.

Se også: Renovering af fugtramte rum

Spørgsmål og svar om fundablokke

Her får du svarene på 3 ofte stillede spørgsmål om fundablokke:

Er fundablokke, fundamentsblokke og udstøbningsblokke det samme?

Ja, det er det. Kært barn har mange navne, og det gælder også fundablokke. Navne som H-blok, støbeblok og sokkelblok er også meget brugt.

Må du selv lave fundament til en bygning?

Du må gerne selv støbe fundamenter og sætte fundablokke. Du bør dog sætte dig grundigt ind i, hvilken betonstyrke der kræves til udstøbning til den type byggeri, du opfører.

Kan du selv hente fundablokkene og spare transporten?

Du kan sagtens selv hente blokkene i dit lokale byggemarked. Du skal dog være meget opmærksom på vægten, og hvis du kører med trailer, skal du påregne at køre nogle gange.

Hvor køber du lettest fundablokke?

Fundablokke kan købes i de fleste trælastbutikker, eller du kan vælge at sidde hjemme i ro og mag og bestille fundablokkene på nettet. Uanset hvordan du bestiller blokkene, skal du påregne, at der kommer fragttillæg for leveringen af de tunge blokke. Vi anbefaler altid at bestille byggematerialer online, hvor du let kan finde de bedste priser og ofte også det største udvalg. Bestil dine fundablokke her, og glæd dig til at komme i gang med byggeriet.

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst

Skriv en kommentar