Guide: Renovering af kældre eller andre fugtramte rum

Guide: Renovering af kældre eller andre fugtramte rum

Lau Christensen
Skrevet d. 11. august 2021 af Lau Christensen

Skal du i gang med at renovere din kælder eller andre fugtramte rum? Så er der nogle ting, du skal have styr på, inden du går i gang. I dag bliver en kælder brugt til rigtig mange ting, så det kan være en fordel at renovere den alt efter dine ønsker og behov.

Men hvad skal du gøre, hvis du gerne vil påbegynde en renovering af en kælder eller et andet fugtramt rum?

Det skal du starte med ved renovering af kælder eller fugtramt rum

Inden du går i gang med renovering af en kælder eller et andet rum, der har tendens til fugt, skal du tjekke, hvilken tilstand kælderen eller rummet er i. Mange kældre er i dag plaget af fugt. Derfor er det særlig vigtigt, at du inden en mulig renovering er ekstra opmærksom på dette. Finder du fugtproblemer, er det yderst vigtigt, at du får styr på dem, inden du påbegynder renoveringen.

Sørger du ikke for at løse dine fugtproblemer, kan du risikere, at fugten spreder sig. Det betyder i sidste ende, at din nylige istandsættelse eller renovering har været til ingen verdens nytte.

Derudover bidrager fugt også til et dårligt og usundt indeklima. Det er essentielt med et godt indeklima, da et dårligt kan medføre mange problemer. Derfor vil det altid være i din interesse at få bugt med fugtproblemerne inden en eventuel ombygning eller renovering.

Hvis du ønsker at bruge din kælder som et opholdssted, er det ydermere nødvendigt med varmeisolering. Skal en kælder opvarmes, kræver det en god isolering. Er formålet med din kælder ikke, at der rigtig skal ske noget i den, er det selvfølgelig ikke nødvendigt med lige så meget isolering.

Tjek om din kælder har bygge- eller sætningsskader

Guide: Renovering af kældre eller andre fugtramte rum - Tjek om din kaelder har bygge eller saetningsskader

Endnu en ting, du skal have styr på, er, om din kælder (eller et andet fugtramt rum) har bygge- eller sætningsskader. Dette skal også tjekkes, inden du giver dig i kast med renoveringen. Du skal foretage en grundig undersøgelse af rummet, så du kan få et overblik over, om der er eventuelle byggeskader, du skal fikse eller, om der er sætningsskader, du skal have taget et ekstra kig på.

I en kælder er sætningsskader typisk meget synlige, da det er kælderfundamentet, som støtter hele din boligs vægt. Det er grunden til, at det er vigtigt at få besigtiget samt få styr på dette, før du kommer for langt i din renovering eller planlægning. Hvis du ikke har den rette kompetence til dette, er det en god idé at kontakte en fagperson, der kan tage et kig på sætningsskaderne for dig.

På den måde kan du få din kælder gennemgået og bagefter være sikker på, at det hele er foregået på en sikker og korrekt måde.

Hvilke materialer skal jeg bruge?

Guide: Renovering af kældre eller andre fugtramte rum - Hvilke materialer skal jeg bruge Renovering af kaeldre eller andre fugtramte rum

Selvom din kælder ikke ser ud til at være fugtig, er der stort set altid fugtigt i en kælder. I hvert fald hvis du sammenligner med andre rum i dit hjem. Uanset om du skal renovere en kælder eller et andet fugtramt rum, skal du være særlig opmærksom på de materialer, du bruger.

Du skal nemlig altid vælge materialer, der er modstandsdygtige overfor fugt. Materialerne skal kunne holde til at blive fugtige uden, at de går i stykker, bliver beskadiget eller angrebet af eksempelvis skimmelsvamp og råd.

Derfor skal du helst ikke vælge organiske materialer til din kælder eller et andet fugtramt rum. Organiske materialer kan være alt lige fra træ til MDF-plader eller lignende. Dette er specielt noget, du skal tænke over, når det kommer til gulve og ydervægge.

I stedet skal du gøre brug af uorganiske materialer. Disse materialer kan for eksempel være puds eller beton.

Relateret artikel: Sådan borer du i beton

Udover disse materialer kan du anvende en kalciumsilikatplade til fugtregulering. Med hjælp fra denne plade bliver fugten suget fra den kolde side af væggen, hvorefter den bliver transporteret igennem den diffusionsåbne plade, så fugten fordamper ud af selve rummet.

Hvad kan jeg bruge en kælder til?

Det er næsten kun din fantasi, der sætter grænserne for, hvad du kan bruge en kælder til. Du skal dog være opmærksom på, at der er nogle regler for dette. Helt generelt må du kun anvende en kælder til længerevarende ophold og overnatning, hvis den er blevet godkendt til beboelse af din kommune.

Mangler du idéer til, hvad du kan bruge din kælder til, er det bare med at undersøge dine muligheder. Det kan være alt lige fra et hobbyrum til et fitnessrum, et værksted, en gildesal til opbevaring eller noget helt andet.

Indhent tilbud på renovering af din kælder eller et fugtramt rum

Der kan være mange gode grunde til, hvorfor du ønsker at hyre en professionel til at klare arbejdet for dig. Ikke nok med at det er tidskrævende at renovere en kælder, så kræver det også nogle færdigheder. Og det er ikke alle, der har hverken tid eller lyst til at give sig i kast med et gør det selv-projekt.

Derudover er du også sikret et optimalt resultat, der lever op til dine ønsker og forventninger, når du hyrer en fagmand. Har du besluttet dig for at få professionelle til at klare arbejdet for dig, er det dog vigtigt, at du vælger det helt rigtige firma til opgaven.

Du kan indhente 3 uforpligtende tilbud på renoveringen her. På den måde kan du sammenligne tilbud og priser hos forskellige firmaer og gå med det firma, du mener passer bedst til netop din opgave.

Huskeseddel