Guide: Lav du dine egne flotte hyldeknægte i træ

Guide: Sådan laver du dine egne flotte hyldeknægte i træ

Har du brug for en eller flere hyldeknægte i en specifik størrelse, kan du vælge at lave dem selv. Det er en rigtig god idé selv at lave hyldeknægte, da du herved kan få dem nøjagtigt, som du ønsker. Hyldeknægte i træ er yderst flotte og passer perfekt ind i de fleste boliger. Du kan placere dem i alle rum alt efter, hvor du har brug for flere hylder. Det kan være alt lige fra køkkenet til soveværelset, stuen eller børneværelset. Det er helt op til dig, hvor du har brug for en ekstra hylde.

Andreas Thomsen
Skrevet d. 1. december 2021 af Andreas Thomsen

Trin-for-trin-guide til at lave hyldeknægte i træ

Hyldeknægte i træ kan fremstilles i flere størrelser. Det kommer an på, hvor smal eller bred din hylde skal være. Det er naturligvis også vigtigt, at du laver dem i en tykkelse, der matcher, hvor meget vægt hylden skal kunne bære.

Ønsker du at give dig i kast med at fremstille dine egne hyldeknægte i træ, skal du blot følge vores trin-for-trin-guide. Den er enkelt og ligetil. Før du går i gang, er det dog vigtigt, at du tjekker, at du har de forskellige materialer samt det nødvendige værktøj.

Det skal du bruge:

MaterialeAntalButik
Træ1Køb her
Bordrundsav1Køb her
Trekantslineal1Køb her
Trælim1Køb her
Boremaskine1Køb her
Skruetrækker1Køb her
Sandpapir1Køb her
Kap- og geringssav1Køb her
Pensel1Køb her
Træmaling1Køb her

Start med at købe træ

Det er en god idé at have en hyldeknægt i den størrelse, du ønsker. Den kan du bruge til at tage mål efter. Inden du køber træet, skal du naturligvis måle den hyldeknægt, du har. Det hjælper dig med at finde ud af, hvor meget træ du skal bruge.

Hvis du ikke allerede har nok træ derhjemme til formålet, skal du købe det. Det kan du gøre online eller i et byggemarked. Når du køber træet, skal du have dine ønskede mål in mente.

Mål og skær træet

mål træ til hyldeknægt

Når du har fået fat i det træ, du skal bruge, skal du måle det og sætte streger, hvor træet skal saves. Herefter kan du ved hjælp af en kap- og geringssav skære træet i de ønskede stykker. Du skal starte med at skære to små stykker træ.

Nu har du to stykker træ i de korrekte mål. Det ene stykke træ skal forsynes med en falsning. Falsningen skal være halvdelen af træets tykkelse. Du laver falsningen med en bordrundsav. En falsning giver dig mulighed for at sætte de to stykker træ sammen.

Lav den skrå side

mål til hyldeknægt

Tag en trekantet lineal og en tømrerblyant og sæt streger for at finde ud af, hvor den skrå side skal sidde. Derved ved du, hvor du skal lave falsningerne. De to træstykker, der allerede er sat sammen, skal nemlig have hver deres skrå falsning. Dybden skal igen være halvdelen af træets tykkelse. Skær til sidst den skrå side, så den passer med de to træstykkers falsninger.

Sæt alle træstykkerne sammen

Start med at putte lim i alle falsningerne og sæt træstykkerne sammen. Find en boremaskine frem og lav huller de steder, hvor du har puttet lim. Det gør det muligt at skrue alle træstykkerne sammen bagefter ved brug af en skrue og en skruetrækker. Efterfølgende skal du slibe hyldeknægten med sandpapir for at gøre den fin.

 

Giv hyldeknægten den sidste finish

Bor til sidst to huller. Det ene hul skal være i toppen, mens det andet hul skal være i bunden. Disse huller skal bruges til at hænge hyldeknægten op på væggen. Hvis træets farve ikke passer ind i din boligs indretning, kan du eventuelt give det noget træmaling med en pensel.

Lav flere hyldeknægte

Gentag den ovenstående proces alt efter, hvor mange hyldeknægte du skal bruge.

Videoguide

Relateret DIY Guide: Sådan laver du selv en svævende hjørnehylde

Køb flotte færdiglavede hyldeknægte i træ online

Huskeseddel

Det skal du bruge:

Har du ikke mod på selv at lave dine hyldeknægte i træ, kan du nemt og hurtigt bestille dem online. Fordelen ved dette er, at du kan få hyldeknægte i mange forskellige udformninger. Nogle udformninger kan være svære at lave medmindre, du har hænderne skruet rigtigt på.

Derudover er det ikke alle, der har tiden til at være kreativ og give sig i kast med sådan et projekt. Heldigvis findes der andre muligheder, så du kan få flotte hyldeknægte ind i din bolig.

Du kan blandt andet vælge at købe en hyldeknægt i fyr (se her) med en smuk udformning. Denne hyldeknægt vil være rigtig fin sammen med en træhylde, hvor du putter lanterner og planter på. Er denne hyldeknægt ikke noget for dig, kan du vælge en stilren hyldeknægt i naturfinér (se her) . Takket være den neutrale farve kan du kombinere den med et hav af hylder.

En hyldeknægt i hvidt træ (se her) er også en god mulighed, da den passer til alt. Det er næsten lige meget, hvilken indretningsstil du har. Hyldeknægten er nemlig yderst simpel og falder i et med omgivelserne. Derved behøver du ikke tænke så meget over, om den skiller sig for meget ud i forhold til den eksisterende indretning.

Huskeseddel