Fuglehus byg selv

Hvis du vil være dus med himlens fugle, kan du hjælpe dem ved at bygge et fuglehus – læs “fuglehus byg selv” guiden her.

Så har fuglene et trygt sted at lægge sig og bygge rede. Det er ikke svært at lave et fuglehus byg selv eller byg selv-fuglekasser via tegninger, som du kan finde på nettet. Du skal ikke bruge særlig mange materialer, og fuglene vil sætte stor pris på det færdige værk.

Det er nemlig ikke altid så nemt at være fugl, for det kan være svært at finde træer, der er egnede til ynglesteder. Mange gamle eller syge træer i skovene bliver fældet, og unge træer har ikke de samme sprækker og huller, som er gode til at bygge rede i. Så det er bare med at komme i gang med at bygge et fuglehus selv.

Annonce:

goerdetselv-bygselv

Det skal du bruge til et fuglehus byg selv

Det kræver hverken særlig mange materialer eller håndværksmæssigt talent at bygge et fuglehus. Det er også et sjovt projekt, man kan lave som familie, og som børn sagtens kan være med til. Til et fuglehus skal du bruge følgende:

  • Brædder i ubehandlet træ, for eksempel fyr, lærk eller gran – køb her
  • Galvaniserede søm og skruer – køb her
  • Hammer, sav, knivtang og bor – køb her

Størrelsen på dit fuglehus eller fuglekasse afhænger af, hvilke fugle det er tiltænkt. Hvis de kommende indflyttere er mejser, spurve og andre fugle i den størrelse, skal arealet være på mindst 10 x 12 centimeter. Hvis fuglehuset er til nogle af de lidt større fugle som for eksempel stæren, skal arealet være på mindst 14 x 14 centimeter. Generelt er det bedre at bygge kasser, der er i den store ende af skalaen. Ofte ser man, at fuglekasser har et for småt indvendigt areal, og det kan desværre betyde, at nogle af ungerne dør på grund af varme.

Fuglehus byg selv samlesæt

En anden god løsning når man vil bygge sit eget fuglehus er at tage et kig på de mange samlesæt der findes rundt omkring på danske webshops. Her får du et komplet samlesæt, hvor der medfølger en vejledning samt alle de materialer du skal bruge til at samle det så det bliver præcis som på den tegning der følger med.

Vi har her fundet frem til nogle forskellige samlesæt som du kan overveje:

  • Byg selv-fuglereddekasse samlesæt: set til 139 kr hos Coop.dk
  • Fuglehus med stråtag samlesæt: set til 379 kr hos Frishop.dk
Fuglehus byg selv samlesæt fra Coop

Byg selv-fuglekasser med tegninger

Det er nemt at finde tegninger på nettet, som udførligt illustrerer (se f.eks her), hvordan du laver en fuglekasse. Du kan finde arbejdstegninger, hvor de forskellige mål for sider, bund, låg og så videre er angivet. I mange guides finder du tabeller med mål, der viser, hvilke mål der passer til de enkelte fugle. Ved at lave byg selv-fuglekasser via tegninger ved du derfor præcist, hvor stort et flyvehul, du skal bore, hvor dyb kassen skal være indvendigt og så videre.

Sådan vedligeholder du dit byg selv-fuglehus

Efter ynglesæsonen bør du udføre en omgang roomservice, så huset eller kassen er klar til nye fugle. Du bør rense fuglehuset, for det kan være fyldt med fuglelopper og andet, der ikke er så lækkert for en ny fuglefamilie. Du kan tage handsker på og bruge en pind eller andre redskaber til at rense huset og fjerne det gamle redemateriale. Hvis du har fået mod på byg selv-fuglehuse eller byg selv-fuglekasser via tegninger, skal du altså huske følgende:

  • For at lave en fuglekasse, skal du bruge: Brædder i ubehandlet træ, søm, skruer, hammer, sav, knivtang og bor.
  • Størrelsen på fuglehuset afhænger af, hvilke fugle det er tiltænkt.
  • Du kan finde tegninger på nettet, der illustrerer byggeprocessen og målene for de forskellige fuglearter.
  • Efter ynglesæsonen skal du huske at rense og vedligeholde din fuglekasse, så den er klar til en ny fuglefamilie.

Annonce:

goerdetselv-bygselv