Byg selv plankebord

Byg selv plankebord

De rustikke plankeborde har vundet mere og mere indpas i den danske boligmode, og det er ikke helt uden grund. Der er nemlig tale om borde af solide og relativt ubehandlede planker, der medvirker til et unikt og naturligt look, der passer ind i mange forskellige typer af indretninger.

Lau Christensen
Skrevet d. 2. maj 2020 af Lau Christensen

Plankeborde er ofte dyre at anskaffe sig, men du kan forholdsvist billigt og nemt bygge dig et hjemmelavet “byg selv plankebord” – der sagtens kan stå mål med de færdigkøbte. Udover den økonomisk gevinst, får du med et ”byg selv plankebord” et bord, der lever fuldstændigt op til dine ønsker.

Lav dit eget plankebord – materialevalg

Huskeseddel

4 Steps til at bygge et plankebord:

Én af årsagerne til de skyhøje priser på færdiglavede plankeborde er materialevalget. Her bruges der nemlig ofte egetræ. Det kan du også sagtens gøre med dit byg selv plankebord, men hvis du gerne vil holde prisen nede, kan du i stedet vælge at bruge lærketræ (køb her), som også er en hårdfør træsort, der i særdeleshed egner sig til møbler – både ude og inde.

Faktisk koster lærke-plankerne mindre end ¼ af prisen for egeplanker. Endnu en fordel er, at lærke-planker ofte kan fås med bark, hvilket skaber et endnu mere naturligt look, som virkelig gør noget godt for dit plankebord.

Udover valg af planker, skal du beslutte, hvilke ben dit plankebord skal have. Nogle vælger at bruge træ (køb her), mens metalben i f.eks. jern eller aluminium dog er det mest almindelige valg (køb her). Benene kan købes færdiglavede, så de blot skal monteres, hvilket er smart, hvis du vælger ben i metal. Men du kan også nemt og hurtigt lave dem selv træ.

Byg selv plankebord – guide

Når du går i gang med et hjemmelavet plankebord, er det først og fremmest vigtigt, at plankerne placeres den korrekte vej, inden bordet samles. Det er forholdsvist tydeligt at finde den samme retning på plankerne, hvis du kigger på henholdsvis bark og årringe.

5 Steps til at bygge et plankebord:

  • Skær plankerne (køb her) i den ønskede længde
  • Slib begge sider af plankerne med korn 80 (køb her)
  • Slib begge sider af plankerne med korn 150 (eller alternativt 120) (køb her)
  • Olier (køb her) siderne på de midterste planker – eller alternativt alle plankerne
  • Saml plankerne ved at montere dem med vinkelbeslag (køb her) på en kraftige stolpe i hver ende

Når du monterer plankerne på stolperne i hver ende, bør du bruge afstandsklodser for det bedste resultat. Du bør desuden indtænke, hvor benene efterfølgende skal placeres. Det er nemt at montere hjemmelavede træben direkte på stolpen med vinkelbeslag, men hvis du har købt metalben, skal der naturligvis være plads til montering af dem i forhold til deres udførelse.

Når du har monteret benene, mangler du kun at skære enderne på bordet til. Du kan bruge enten en rundsav eller en fukssvans (køb her). Bruger du en rundsav, kan du skære for med en hobbykniv (køb her) for at undgå at flosse kanterne.

Når enderne er skåret til, bør du benytte en rystepudser eller slibemaskine for et pænt og glat resultat.

Tip: Hvis du vælger træben til et udendørs bord, bør du montere gummidutter også kaldet “dupsko” på benene for at undgå, at træet suger vand fra underlaget.

Olier dit plankebord – gør det selv

Byg selv plankebord - Olier dit plankebord – gør det selv

Efter du har samlet dit ”lav selv spisebord”, skal bordet olieres for at øge modstandsdygtighed og levetid. Har du god tid, kan du sagtens oliere plankerne, inden du samler dit bord. Som minimum bør du oliere siderne på de midterste planker, da du ikke kan komme til dem, efter du har samlet bordet.

Læs også vores guider om: bænk, garderobeskab, seng, grill

Hårdttræsolie (køb her) kan bruges ved brug af bordet både inde og ude. Skal spisebordet bruges indenfor, kan du også vælge andre typer af olie, der f.eks. har pigmentering.

  • Olier undersiden af bordet, umiddelbart efter du har monteret benene, da du i forvejen har bordet vendt på hovedet. Lad bordet suge godt af olien i 15-20 min og tør efter med en bomuldsklud.
  • Giv bordet den afsluttende oliebehandling. Du bør behandle af to omgange for det bedste resultat. Olier hele bordet godt med en svamp og lad olien trække ind i 15-20 minutter. Tør efter med en bomuldsklud.
  • Efter første oliebehandling, kan træet rejse sig en smule. Er det tilfældet, kan du slibe med årerne med korn 180 eller 240.
  • Afslut med endnu en omgang olie. Lad trække i 15-20 minutter og tør godt efter med en bomuldsklud.
  • Fremadrettet bør du løbende give dit hjemmelavede plankebord en oliebehandling for at bevare dets modstandsdygtighed. Du kan sagtens slibe det lidt ned forinden, hvis det har fået mærker eller ridser.
Huskeseddel