byg selv grill

Byg selv grill

Mangler du en ny grill, findes det et stort udvalg på markedet i alle størrelser og udformninger. Når du køber en grill hos en forhandler, vil den komme i en stor papkasse i mindre dele, som du selv skal samle jævnfør brugsvejledningen.

Lau Christensen
Skrevet d. 29. april 2020 af Lau Christensen

”Saml selv grill” eller ”byg selv grill”

Huskeseddel

Det skal du bruge til en byg selv grill:

  • 28 lecablokke med målene 15x19x49Køb
  • 5,1% bakkemørtelKøb
  • BlokklipperKøb
  • Bi-40 stål til armeringKøb
  • Ildfaste klinkerKøb
  • Grillbund Køb
  • GrillristKøb
  • Bordplade Køb

Er det “saml selv” løsningen du er på udkig efter anbefaler vi at du tager et kig på følgende shops: Elgiganten.dk, Frishop.dk eller Homeshop.dk

Hvis du er på udkig efter at lave det hele selv fra bunden af, så læs med herunder.

Typisk opdeles ”saml selv grill” i følgende:

  • Gas grill
  • Kul grill

Er det en kul grill, du søger, kan du også vælge at bygge den selv. På den måde får du en god og solid grill, som du selv kan tilpasse i mål, så den passer perfekt på netop din terrasse. Se en guide til ”byg selv grill” her på siden.

Hvad koster en ”byg selv grill”?

Det er både nemt og billigt at lave en ”byg selv grill”. Der findes mange forskellige metoder, men her på siden er der taget udgangspunkt i lecablokke. Lecablokke er et solidt og holdbart materiale til en god pris, og så er det nemt at tilpasse målene, hvis du ønsker grillen højere eller bredere; du vælger blot en anden størrelse lecablokke eller tilføjer en ekstra række.

En lecablok koster cirka 18 kr. inkl. moms. En sæk bakkemørtel på 25 kg koster knap 58 kr. inkl. moms. En hjemmelavet stor og solid grill koster dermed under 600 kr. inkl. moms at bygge.

”Byg selv grill” guide

I guiden her er der taget udgangspunkt i en m-formet grill på 100 cm i højden. Grillen bliver 147 cm i bredden og 49 cm i dybden. Grillen er todelt, således at der er grill i den ene side og bord i den anden side.

Det er vigtigt, at der er et stabilt underlag dér, hvor du planlægger at bygge grillen. Helst en jævn terrasse.

Det skal du bruge til en byg selv grill:

Husk: ovenstående er blot vores bud på, hvad vi foreslår der skal bruges til at bygge din egen grill, der kan sagtens bruges andre materialer.

Sådan bygger du en grill

Grillen bygges som et ”m” i 4 lag, hvoraf lag 1 og lag 3 skal være ulige. Det vil sige, at lecablokkene her skæres til, så de 3 sider er 33 cm, og den midterste lecablok på bagvæggen er 47 cm.

Mellem hvert lag skal der være 1 cm fuge. I de vandrette fuger skal der armering.

Der skæres efterfølgende riller til grillbund og grillrist. Grillområdet beklædes indvendigt med ildfaste klinker. Bordpladen monteres i modsatte side.

Ønskes det, kan du pudse – og eventuelt male – grillen efterfølgende, men den fungerer også fint ubehandlet. Til pudsning af grill anbefales 6,6% strandmørtel.

Se også: Sådan bygger du en pizzaovn

”Byg selv grill” i andre mål

Det gode ved netop denne ”byg selv grill” er, at vejledningen er meget fleksibel. Foretrækker du nogle særlige mål, er det nemt at skære lecablokkene til, så de passer. Både grillbund, grillrist og bordplade kan ligeledes købes i de ønskede størrelser.

Foretrækker du en grill med en højde på 80 cm i stedet for 100 cm, udelader du blot et lag, så du nøjes med 3 lag (og derfor kun 22 lecablokke).

Har du ikke behov for et bord som en integreret del af din grill, kan du også vælge at nøjes med grilldelen eller at lave grill i begge sider. For stabilitetens skyld bør du opbygge grillen på samme måde, hvis du ønsker en stor grill og dermed købe to særskilte grillbunde og grillriste.

Udover stabilitet i forhold til selve konstruktionen, er det ofte en fordel med to særskilte grille. Det betyder, at du kan nøjes med at tænde op i den ene til hverdag, mens du bruger begge, hvis du får gæster. Det giver dog også muligheden for en grill til kød og en grill til tilbehør, så du bedre kan styre temperaturen og tilberedningstiden.

Huskeseddel