Byg Selv Havelåge

En byg selv havelåge kan konstrueres på mange måder. Det er forholdsvist simpelt at bygge en havelåge, men det er vigtigt, at du er grundig, når du måler op – ligesom du skal være omhyggelig, når du udfører arbejdet. Hvis der er ujævnheder, risikerer du, at din byg selv-havelåge bliver besværlig at lukke og åbne.

De fleste vælger at lave en byg selv havelåge i træ, men du kan lave den i flere forskellige materialer, hvis du ønsker det. Herunder finder du en række oplysninger om, hvad det koster at bygge din egen havelåge, hvilke muligheder du har, samt hvilke materialer du skal bruge til din byg selv-havelåge.

Hvad koster en byg selv-havelåge?

Hvor meget, din byg selv-havelåge ender med at koste, afhænger af, hvilke materialer du bruger til at bygge den, hvilken kvalitet af træbeskyttelse etc. I princippet kan du bygge den ganske gratis, hvis du anvender genbrugsmaterialer og selv har skruer og hængsler liggende.

Vil du have en god og robust havelåge, der holder i mange år, skal du dog regne med, at det vil komme til at koste mellem 5700-2.500 kr. at bygge den.

Til din byg selv-havelåge skal du bl.a. bruge:

Start med at bygge lågen

Det første, du skal gøre, når du skal bygge din egen havelåge, er at måle op. Det er vigtigt, at du på forhånd ved, hvor stor din havelåge skal være, så du kan sikre dig, at de stolper, den skal monteres på, står korrekt.

Derfor bør du starte med at bygge selve havelågen. Du har flere muligheder, men den nemmeste løsning er at bygge en ramme, som du efterfølgende monterer beklædning på. Du kan finde brædder til beklædning her.

Montér stolper til din byg selv-havelåge

Når du skal sætte stolperne til dit hav i jorden, er det vigtigt, at de er stabile og i vatter. Du behøver ikke at støbe dem ned med beton, selvom det er en god idé, hvis du vil sikre dig, at din nye havelåge får en lang levetid. Du kan købe beton her.

Vælger du at grave dem ned i jorden uden beton, skal du sikre dig, at de er minimum 90 cm under jorden. Efterfølgende skal de stabiliseres med forskallingsbrædder, som graves ned, så du er sikker på, at de ikke rykker sig.

Montering af byg selv-havelåge

Når stolperne er på plads, og du har sikret dig, at de passer til din havelåge, skal den monteres. Det gør du ved at skrue hængsler på selve havelågen, hvorefter de skrues på hegnet. Du kan købe hængsler her.

Sørg for, at det er nemt at lukke og åbne havelågen, så du er sikker på, at der ikke opstår gener efterfølgende. Når du har sikret dig, at alt fungerer efter hensigten, skal du montere dit lågebeslag, så du kan lukke havelågen. Du kan købe lågebeslag her.

Lågebeslag er den mest anvendte løsning til byg selv-havelåger, da det typisk dækker de fleste behov. Hvis du hellere vil have mere traditionelle håndtag, kan du sagtens montere det i stedet, men vær opmærksom på, at det er en opgave, der er mere krævende.

Læs også:

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst