haveslanger

Forsyn din have med vand på en bæredygtig måde

Om sommeren er der mange planter, der har brug for ekstra vand for at klare varmen. Men hvordan vander du, så du samtidig sparer miljøet for unødigt vandspild?

Lau Christensen
Skrevet d. 13. juni 2017 af Lau Christensen

Hvis det er en varm og tør sommer, er det vigtigt, at din have får rigeligt med vand. Ellers vil dine planter dø. Hvis du gerne vil spare på vandet, er der flere måder at gøre det på. Det er blandt andet ved at indsamle regnvand til at vande haven med. Det kan også gøres ved, at du prioriterer nogle planter frem for andre, når du vander.

Prioriter vandet

haveslange

Først og fremmest er det vigtigt, at du prioriterer vandet i de tørre perioder. Måske har din kommune lige frem lavet en begrænsning på, hvor meget vand du må bruge til at vande med. Det kan derfor være en god ide at prioritere de planter, der vil dø, hvis de ikke får vand. Det er for eksempel planterne i drivhuset og dem i køkkenhaven.

Hvis det er meget tørt, kan din græsplæne hurtigt komme til at se kedelig og gul ud, selvom du slår græsset. Måske er du endda bange for, at den er død. Det behøver du dog ikke at være. Græs kan nemlig godt klare sig uden vand i længere tid. Du bør derfor lade være med at vande græsplænen og spare noget vand og nogle penge på den måde.

Indsaml regnvand til at vande med

Du kan indsamle regnvandet ved at stille en stor tønde ved nedløbsrøret, så regnen løber derned i stedet for i kloakken. Hvis du har en eller flere tønder i haven, hvor du kan opsamle vand, når det regner, behøver du ikke at bruge lige så meget postevand til at vande din have.

Det er både godt for miljøet og sparer dig for mange penge. Det er nemt at dyppe vandkanden i tønden og så hælde vandet ud over planterne, når der er brug for det. Du kan også købe deciderede regnvandstønder med tappetud og det hele til formålet.

Se også: Husvandværk – hvad er de bedste?

Disse vandingsmetoder skal du bruge

Der er flere forskellige måder at forsyne din have med vand på. De mest kendte er selvfølgelig at bruge en vandkande eller en haveslange og hælde vandet ud over planterne. Haveslangen er en meget nem og fleksibel løsning, når du gerne vil vande et større område eller et bed.

Der er dog også flere forskellige måder, hvor vandet langsomt kan løbe ud i jorden, og planterne dermed selv kan forsyne sig med det. Det gør, at du ikke behøver at vande hver dag. Har du planter i en krukke, er det en nem løsning at sætte en plastikflaske med vand omvendt ned i jorden. På den måde kan planten optage vand, når den har brug for det.

Hvis du lige har plantet træer i din have, har de brug for rigeligt med vand det første år. Du kan hænge en pose vand med små huller i op i træet, så der hele tiden siver lidt vand ned til rødderne. Det gør, at du ikke behøver at vande hver dag.

Huskeseddel