vælg det rigtige vækstlys

Vækstlys - Gro planter indendørs med grolys

Overvejer du at lave dit eget gro-rum? Så er du kommet til det helt rigtige sted. Vi guider dig til at du skal bruge for at kunne få dine planter til at gro bedst muligt indenfor året rundt.

Lau Christensen
Skrevet d. 29. oktober 2019 af Lau Christensen

Så du har besluttet dig for, at du vil lave dit eget gro-rum, og gro planter indendørs. Men hvad gør man lige, og hvor starter man? I Danmark bliver det mere og mere populært at gro indendørs. Det er dels på grund af klimaet herhjemme, som gør det så godt som umuligt at gro noget i vintermånederne.

Hvis du ikke har nogen erfaring med dette, så hold det simpelt. Du får brug for følgende:

  • Det rigtige rum
  • Vælg dit type opsætning – Telt, boks, rum 
  • Det rigtige lys

Find pladsen hvor du kan gro

Først og fremmest skal du beslutte dig for, hvor du vil opsætte dit gro-rum. Du kan stort set bruge hvilket som helst sted, såfremt de mest nødvendigheder er tilgængelige, eksempelvis elektricitet. Du kan bruge et helt rum, skab, benytte et gro-telt eller bygge din helt egen ‘gro-kasse’. 

Vækstlys – det perfekte lys til at gro dine planter indenfor

Det første og nok vigtigste du skal købe til dit gro-rum er vækstlys, som også kaldes gro- og plantelys. Vækstlyset er typisk LED-lys, som udsender “falsk sollys”, så planterne kan vokse bedst muligt. I Danmark har vi desværre ikke nok dagslys til at planterne kan gro optimalt.

Nogle af de mest populære modeller til hjemmebyggede gro-rum er de såkaldte LED vækstlamper. De fås i flere varianter, alt efter hvor kraftigt lys du har brug for. De bliver udviklet med et special mix af både rødt og blåt lys, perfekt til bl.a. Chili, citrus-frugter, tomater og topskudsplanter, da det specielle lys er med til at fremme den helt rigtige vækst. 

Herunder har vi samlet de bedste vækstlys i test

Elektricitet til rummet

Vækstlys - Elektricitet til rummet

Elektricitet er et must. For at kunne gro planter, frugt og grønt indendøre, så skal der lys til. Til at skabe lys får du brug noget et vækstlys, også kaldet: grolys, plantelys, grolampe. Kært barn har mange navne. De har dog det tilfælles at de alle sammen er plantebelysning, som benytter specielle LED vækstpære, som 

Adgang til vand

Vækstlys - adgang til vand - gro-rum

Det siger sig selv, at planterne skal have vand. Hvis du laver dit gro-rum i dit eget hjem, så bliver dette nok ikke noget problem. Nogen foretrækker at have adgang til vand i samme rum, men det er helt op til dig selv.

Støj

Alt efter hvordan dit setup skal være, så kan det godt komme til at producere støj. Faner, lamper med faner og eventuelle pumper kan alle godt larme en smule. Det er dog ikke alle vækstlamper, som har indbygget fane, eller brug for det. Det er dog en god idé at have dette i baghovedet, hvis støj kan vise sig at være et problem i hjemmet.

Gulv

gulvet i gro-rummet

Overvej også gulvet i rummet, især hvis rummet har gulvtæppe. Der vil blive rodet med vand og jord i rummet så hav det i mente, hvis du har tæpper.

Naturligt lys i rummet

naturlig lys i rummet

Alt efter hvad du har tænkt dig at gro i dit rum, så kan det være en fordel at have total kontrol over lyset. Især hvis du har tænkt dig at gro planter med blomster eller topskud. Her er det nemlig en fordel at kunne kontrollere lige præcis hvornår din blomst går fra vegetativ til blomst. 

Hvis du har tænkt dig at gro krydderurter, husplanter eller lignende, så er dette ikke lige så vigtigt, og du kan sagtens gro indendøre uden at mørklægge eventuelle vinduer. Hvis du ikke blokerer lyset udefra, så anbefales det, at du kører efter dagens rytme med dit eget lys. Det vil sige, at du ikke bruger grolys om natten. Dette vil bare forvirre planterne, ligesom du selv ville blive, hvis du havde dagslys om natten, når du skal sove.

Bestem dig for en opsætning 

Når du har fundet ud af, hvor du vil lave dit eget lille gro-rum, så er det tid til at finde ud af hvilket setup du vil have. Her har du et par forskellige muligheder:

  • Benyt hele rummet
  • Lav et rum inde i rummet fx i form af et grotelt
  • Lav dit eget – fx dit eget indendørs drivhus

Benyt hele rummet

Fordelen ved at benytte et helt rum er at du nemt kan kontrollere dit indeklima. Ulempen ved at benytte et stort rum, er at du får brug for mere grolys. 

Tip : For ca, hver 1.5-2 m2 skal du ca. bruge én LED gro lys (kan variere alt efter størrelse og styrke)

Rum i rummet / Grotelt 

Vel nok den nemmeste metode, da alt forarbejdet er gjort for dig. Med et gro-telt får du en lang række fordele:

  • Nem kontrol temperatur, fugtighed etc.
  • Minimal til intet lystab
  • Ekstrem nemt at bygge / samle selv

Grotelte kommer i flere forskellige størrelser, så du kan finde det der passer bedst til dine behov: 

Lav dit eget indendørs drivhus

Du kan også bygge dine egne små indendørs drivhuse, hvis du gerne vil gøre det selv. Her kan du se et par eksempler på indendørs drivhuse og guides til at bygge dem selv:

Sikkerhed

Når du går i gang med dit eget gro-rum, så er det vigtigt at have sikkerheden i orden. Du kommer til at arbejde med vand og elektricitet. Derfor er det vigtigt at du sørger for at følge instrukserne på produkterne. 

Derudover bør du sørge for at dine ledninger bliver samlet, så de ikke ligger i vejen. Ligger de og flyder så risikere du at snuble over dem, og rive hele dit setup ned.

 

Huskeseddel