unbrakonøgle

Unbrakonøgle » Komplet guide til forskellige unbrakonøgler

Unbrakonøglen er ikke et stykke værktøj, du vil stå og undvære. For har du ikke den rigtige størrelse nøgle, så kan du glemme alt om at få samlet møbler. Læs med, og find ud af, hvorfor denne lille nøgle har haft så stor popularitet i de seneste 100 år.

Lau Christensen
Skrevet d. 28. januar 2022 af Lau Christensen

Hvis du nogensinde selv har samlet IKEA-møbler, skiftet dørgreb eller rodet med maskiner – så har du allerede stiftet bekendtskab med skruerne med det sekskantede hul og unbrakonøglen, der bruges til at løsne og spænde dem. Unbrakonøgler i forskellige størrelser er ganske enkelt ikke til at undvære, også selv om du kun foretager mindre reparationer og udskiftninger i hjemmet.

Heldigvis er unbrakonøgler ikke den dyreste investering, og det er næppe et sæt unbrakonøgler, der bliver det mest kostbare stykke værktøj i værktøjskassen.

 

Hvad er en unbrakonøgle?

 

En unbrakonøgle er et supersimpelt stykke værktøj, der består af et sekskantet stykke stål, der er bøjet i den ene ende, så det har form som er ”L”. Nøglen har siden lanceringen også fået andre former, men det kommer vi nærmere ind på om lidt.

Unbrakonøglen bruges til unbrakoskruer eller -bolte, der har et tilsvarende sekskantet hul i skruens/boltens hoved, hvor unbrakonøglen passer meget præcist. Når skruen/bolten skal spændes eller løsnes, sættes nøglen i det sekskantede hul, og du kan spænde med stor lethed og præcision.

Unbrakonøgler findes i mange forskellige størrelser fra de mindste på 1 mm til de største på 20 mm. I de almindelige hobbysæt får du sædvanligvis et sortiment fra 2 mm til 8 eller 10 mm, der rækker til alle almindelige opgaver i hjemmet. Der findes også unbrakonøgler i tommer, som fortrinsvis bruges på nogle amerikanske produkter, men millimeter er absolut mest udbredt.

Populære unbrako nøglesæt

 

 

i samarbejde med PriceRunner

 

Hvad bruges en unbrakonøgle til?

Unbrakobolte og unbrakonøgler blev oprindelig brugt til samling af motorer og bildele, men i tidens løb, har unbrako bredt sig til mange andre industrier og formål.

Den store fordel ved unbrako er, at du meget let kan spænde og løsne skruer og bolte uden at ødelægge dem. Du kender sikkert problemet med, at kærven på en skrue let bliver ødelagt, når du tager hårdt fat, og så skal skruen bores ud. Det sker ikke med unbrakoskruer, da nøglen passer præcis i hullet, og ikke glider under montering og afmontering.

Unbrako bruges stadig i stor udstrækning i bilindustrien og i tilsvarende mekaniske industrier, f.eks. maskiner til produktion og lignende. I hjemmet får du brug for unbrakonøglen, når du skal rode med biler, cykler og motorcykler, men den nyttige unbrakoskrue har også fundet deres plads i spiseborde, sofaer og reoler. Når du skal samle møbler, følger der ofte unbrakonøgler med i de rette størrelser, og alt samles let med en enkelt eller to nøgler i forskellig størrelse.

Eksempler på forskellige unbrakonøgler

Den klassiske unbrakonøgle er den L-formede model. Til samling af møbler har nøglen ofte form som et S med nøgle i begge ender, der gør det endnu hurtigere at montere skruerne. Der findes dog flere forskellige former og udgaver, og her ser du et udvalg af de mest almindelige unbrakonøgler på markedet.

L-nøgler

l nøgle

De mest almindelige er L-nøgler, som er identisk med den oprindelige unbrakonøgle. Den viste model har dog den ekstra finesse, at nøglerne er kugleformede i den ene ende. Kugleformen har den fordel, at nøglen kan bruges i en vinkel på op til 30°, hvilket kan være særdeles praktisk, hvor der kniber med pladsen.

Se en af de mest populære L unbrako nøglesæt her:

 

i samarbejde med PriceRunner


T-nøgler

Unbrakonøgler med T-form gør det lettere at få et godt greb om nøglen, og en præcis håndtering af bolten. T-nøgler findes i samme størrelsesinterval som andre unbrakonøgler.

Vi kan anbefale denne T-nøgle:

 

i samarbejde med PriceRunner


Y-nøgler

y nøgle

Denne type unbrakonøgle er meget populær blandt cykelentusiaster. Nøglen fylder kun ganske lidt, og der er 3 forskellige størrelser på en enkelt nøgle.

Populær Y unbrako nøgle:
 

i samarbejde med PriceRunner


Topnøgle med unbrako

Hvis du arbejder meget med unbrakonøgler, kan du med stor fordel vælge at bruge en skraldenøgle med unbrako-top. Denne løsning giver tillige mulighed for at bruge en momentnøgle i tilfælde af, at en bolt skal spændes med et specifikt moment.

Vi kan anbefale denne kasse med topnøgler med unbrako:
 

i samarbejde med PriceRunner


Unbrako-bits

Unbrako-bits

En anden mulighed, når det skal gå stærkt, er at vælge unbrako-bits til skruemaskinen. Unbrako-bits bruges på samme måde som almindelige bits og passer i alle standard bitholdere.

Vi kan anbefale denne kasse med unbrakobits:
 

i samarbejde med PriceRunner


Unbrakonøglens historie

Mange mennesker kalder fejlagtigt unbrakonøglen for umbrako, men når du kender baggrunden for navnet, vil du aldrig mere være i tvivl. Oprindelige blev nøglen opfundet til den amerikanske bilindustri, hvor den bl.a. blev brugt til at løsne bremser – Un Breake. Det blev senere til et varemærket Unbrako for virksomheden Standard Pressed Steel Company, der lancerede nøglen. Og i tidens løb er unbrako blevet den almene betegnelse for den sekskantede nøgle.

Stavemåder som unbracho, unbraco og unbracco er også set, men der er altså kun en korrekt stavemåde – og det er unbrako.

I 1920’erne da bilindustrien var begyndt at tage fart, var der behov for en bolt der let kunne monteres og afmonteres, og derfor blev skruerne med de indvendige sekskantede huller og det tilsvarende værktøj hurtigt populære. Og i dag ejer alle hobbyfolk verden over et sæt unbrako-nøgler.


9 hurtige spørgsmål og svar om unbrakonøgler

Der kan stilles mange spørgsmål om unbrakonøgler, og derfor har vi samlet nogle af de oftest stillede spørgsmål og giver dig selvfølgelig også svaret på dem:

Hvor mange kanter har en unbrako-nøgle?

En unbrako er altid sekskantet og findes i flere dimensioner.

Hvad er en unbrakonøgle lavet af?

Unbrakonøgler er lavet af hærdet stål og er derfor enormt holdbare og slidstærke.

Er unbrakonøgle og stiftnøgle det samme?

Nej, en stiftnøgle bruges til af spænde løsemøtrikker på f.eks. vinkelslibere og andre maskiner.

Er Torx og unbrako det samme?

Nej, hvor unbrako er sekskantet, har Torx en stjerneform – dog også med seks spidser.

Hvad er en sekskantskrue?

Sekskantskrue og sekskantnøgle er blot en fordansket betegnelse for unbrako.

Hvad koster unbrakonøgler?

Priserne på hobbyværktøj og professionelt værktøj svinger, men du kan købe et godt sæt til mellem 100 og 200 kr.

Hvorfor er der kugleform i enden af nogle unbrakonøgler?

Kugleformen gør, at du kan bruge unbrakonøglen i en vinkel op 30°, hvilket er praktisk under trange forhold.

Hvilken størrelse unbrakonøgle skal du købe?

Det anbefales at købe en sæt med nøgler fra 2-10 mm, så er du dækket godt ind.

Skal unbrakonøglerne være i tommer eller millimeter?

Millimeter er mest brugt, og medmindre du arbejder med specielle maskiner, vil det være yderst sjældent at du får brug for unbrakonøgler i tommer.

Køb dine unbrakonøgler online

Nu skulle du være klædt godt på til at arbejde med unbrakonøgler. På trods af en ret simpel konstruktion, er unbrakonøglen et meget stærkt værktøj, som i sin grundform ikke har ændret sig i 100 år. Som hobbybruger og byg-selv-m/k, bør du altid have et sæt unbrakonøgler i værktøjskassen.

Unbrakonøgler kan købes i alle byggemarkeder og værktøjsmagasiner, men du kan ofte finde det største udvalg og de bedste priser online. Tjek evt. priser på nogle af de viste modeller, og klik på de enkelte sæt, for at læse mere om nøglerne.

Huskeseddel