Sådan lægger du fliser

Guide: Sådan lægger du fliser

Lau Christensen
Skrevet d. 23. april 2021 af Lau Christensen

Når du skal lægge fliser, er det vigtigt, at du gør arbejdet ordentligt, så du opnår et tilfredsstillende resultat. Hvis du er i tvivl om, hvordan man lægger fliser, bør du læse med herunder, hvor der følger en guide til lægning fliser.

De fleste husejere i Danmark har flisebelægning i haven, indkørslen, terrassen eller måske i gården. Fliser er behagelige at gå på, og så kræver de minimalt vedligeholdelse i forhold til træoverflader, samtidig med at fliser har en utroligt lang levetid.

Hvis du planlægger selv at lægge fliser, er det ikke nogen umulig opgave – men det er en opgave, som kræver, at du er tålmodig og holder tungen lige i munden. Hvis du ikke gør arbejdet ordentligt, kan det tydeligt mærkes på det endelige resultat.

Læs også: De bedste ukrudtsbrændere til fliser

Hvilke fordele og ulemper er der ved flisebelægning?

Der er både fordele og ulemper ved flisebelægning. Først og fremmest er sten holdbare, pæne og skridsikre – og så kan du lægge dem selv, hvis du har kompetencerne til det. Der findes fliser til stort set alle budgetter, og du behøver derfor ikke at investere en formue, når du skal have lagt fliser.

Dog er der ikke udelukkende fordele ved at vælge flisebelægning. Fliser bliver hurtigt sat til med ukrudt og alger, og myrer flokkes omkring fliser, hvorfor de ikke nødvendigvis er det oplagte valg til terrassen.

Se også: de bedste ukrudtsduge

Hvis du er villig til at ofre tiden på at rense fliserne for alger og bekæmpe ukrudt, er du dog godt stillet med flisebelægning – og du får et resultat, som holder i mange år ud i fremtiden i modsætning til mange andre materialer.

Hvordan lægger jeg fliser?

Det er ikke noget besværligt arbejde at lægge fliserne, selvom det involverer en del forholdsvist tunge løft. Den egentlige udfordringer ligger i forarbejdet, hvor du sørger for, at underlaget er i orden, så fliserne ligger jævnt, når du er færdig.

Til lægning af fliser skal du bruge to former for grus:

Guide: Sådan lægger du fliser til en terrasse

I nedenstående afsnit følger en guide til, hvordan du lægger fliser til en udendørs terrasse. Princippet er det samme, uanset om du skal lægge fliser til en terrasse, indkørsel, gangsti eller lignende, hvorfor du blot kan benytte samme fremgangsmåde i forskellige scenarier.

Det skal du bruge:

Guide til lægning af fliseterrasse:

  1. Det første, du skal gøre, er at opmåle arealet af din terrasse. Når det er gjort, skal du afmærke området med pinde og rettesnor.
  1. Lav din udgravning omkring 15 centimeter større, end du planlægger, terrassen skal være, så stenene kommer til at ligge stabilt.
  1. Når du måler op og mærker af, er det en god idé at bruge husets vinkler og afstande som udgangspunkt, så du er sikker på, at den kommer til at ligge i den rigtige vinkel.
  1. Brug gerne flisernes dimensioner, når du måler af, så du slipper for at skære dem for meget til, da det kan være et besværligt arbejde, der nemt kan undgås.
  1. Nu skal du grave ud – og her er det praktisk, at du på forhånd ved, hvor meget grus, du skal bruge, samt om der er behov for bundsikringsgrus.
  1. På en terrasse kan du typisk nøjes med 15 centimeter stabilgrus og fem centimeter brolæggergrus, mens der er behov for mere i en indkørsel, hvor der er et større pres på fliserne. Husk også at regne flisens højde med, når du graver ud.
  1. Din udgravning skal være plan og jævn, og det er en god idé at stampe efter med en pladevibrator. Læg efterfølgende stabilgrus på, som du også giver en tur med pladevibratoren.
  1. Læg to vandrør ned i gruset, så deres overflade passer med stabilgrusets overflade. Brug efterfølgende en afretterskinne, som du glider langs rørene, til at fjerne overskydende grus, før du stamper det med vibratoren.
  1. Nu skal der brolæggergrus på, og det skal også afrettes og stampes på samme måde som stabilgruset.
  1. Når overfladen er jævn, skal der lægges fliser på. Hvordan, de lægges, afhænger af, hvilke fliser du har købt. Du skal dog altid sørge for at lægge dem lige – og brug gerne rettesnor for hver femte sten.
  1. Sørg for, at der er omkring to millimeter mellem hver flise, så der kan komme fugesand ned mellem dem.
  1. Fordel fugesandet på fliserne ved at feje diagonalt langs dem. Gør det forsigtigt, så du er sikker på, at der kommer rigeligt ned.
  1. Giv fliserne en tur med pladevibratoren og fyld den efterfølgende op med sand igen. Efter et par dage kan du vurdere, om de har behov for endnu en gang fugesand – og ellers er din nye fliseterrasse færdig.

Hvad koster lægning af fliser?

Prisen for lægning af fliser afhænger af, hvor stort et areal fliserne skal dække. Samtidig er det afgørende, om du vælger at lægge fliserne selv, eller om du hyrer en professionel virksomhed til at tage sig af arbejdet.

Hvis du vælger at gøre det selv, skal du regne med, at du skal betale mellem 6.000-15.000 kr. for et areal på 25 kvadratmeter, men prisen afhænger af, hvilke fliser du vælger. Samtidig skal du regne med, at der er udgifter til leje af maskiner og værktøj, hvis du ikke selv har det, der skal bruges.

Indhent 3 tilbud på lægning af fliser

Hvis du ikke ønsker selv at give dig i kast med lægning af fliser, er det forståeligt. Det er et arbejde, der kræver koncentration, og hvis du ikke gør forarbejdet ordentligt, vil fliserne have en reduceret levetid, og du ender med et resultat, der ikke lever op til dine forventninger.

I så fald kan det være en god idé at hyre en professionel virksomhed til at tage sig af arbejdet. Du kan indhente 3 tilbud på lægning af fliser her, hvis du ønsker at sammenligne tilbud fra flere forskellige virksomheder, så du er sikret den bedste pris.

Se også: Sådan opsætter du gipsvæg

Huskeseddel