maling af møbler

Maling til møbler: Sådan maler du jern- og træmøbler

Lau Christensen
Skrevet d. 13. december 2021 af Lau Christensen

Er du på udkig efter den bedste maling til møbler? Hvis ja, så er du kommet til det rette sted. Her hjælper vi med at besvare alle dine spørgsmål om, hvordan du maler træ- og finermøbler, møbler i metal og møbler der allerede er malet i forvejen. Vælg en maling, der er designet specielt til maling af møbler, og find alt fra grundmaling til færdiglakker i vores online oversigt.

Hvis du ønsker at give dine gamle møbel nyt liv uden at bruge for mange penge på det, så har vi samlet nogle af de bedste produkter til formålet. Maling til møbler får ethvert møbel til at se nyt ud igen, og du kan selv klare opgaven. Læs med, og se, hvilken type maling, der egner sig bedst, og få fif til, hvordan du griber projektet an!

Derfor elsker vi at male møbler

Har du nogensinde ønsket at ændre udseendet af dit hjem – uden at skulle bruge en masse penge? Det kan du bl.a. gøre ved at male dine ældre møbler – eller måske købe nogle møbler brugt, og få dem til at fremstå som nye, blot med en smule maling. Maling af møbler er en fantastisk måde at opdatere boligen på uden at skulle købe nye ting. Desuden er genbrugstanken både miljøvenlig og bæredygtig. Hvad kan vel være bedre end det?

Vi er vilde med at male gamle møbler, og det er en nemt for alle, der ønsker et frisk pust til boligens indretning. Hvis du har nogle møbler i dit hjem, der ser trætte eller slidte ud, er frisk og smart maling en god mulighed for at genoplive dem. Når du har læst vores guide til ende, er du klar til at male møbler som en professionel, og du vil elske resultatet af ægte gør-det-selv-arbejde.

Giv de slidte og ridsede møbler nyt liv

maling til møbler

Selv de bedste møbler kan med tiden blive slidte, ridsede og triste at se på. Måske er møblerne heller ikke længere i den mest moderne farve eller træsort, eller også trænger du bare til lidt forandring i hjemmet.

Uanset hvad dine grunde er, så kan de fleste møbler heldigvis males. Maling af møbler er et ægte gør-det-selv-projekt, og da opgaven ikke kræver meget plads eller udstyr, kan du sagtens male møbler hjemme i stuen.

Hvis blot du sørger for at have god afdækning på gulvet og en støvsuger til slibestøv, så kan du – på ganske kort tid – give dine gamle møbler nyt liv igen. Skal vi se at komme i gang?

Populære maling til møbler

Herunder har vi udvalgt nogle af de mest populære maling til møbler

Sådan vælger du den rigtige maling til dine træmøbler

Der er flere overvejelser, du med fordel kan gøre dig, inden du begynder at male. Når du står med det færdigmalede møbel, skulle det jo gerne leve op til dine forventninger.

Overvej møblernes farve, inden du maler

Farven er naturligvis et af de vigtigste elementer, når du skal vælge maling. Den farve du ender med at vælge, skal passe til møblet, men også til den øvrige indretning i hjemmet. Farver findes i et utal af nuancer, og det kan være svært at finde den helt rigtige.

De fleste producenter har farvekort, der viser alle nuancer, og i mange tilfælde kan du starte med at købe en lille prøve på malingen, så du kan teste, om farven passer.

Test altid farven først

Det er altid en god idé at teste malingen, inden du starter. Når malingen påføres på et større stykke, kan den se anderledes ud end på et lille felt i farvekortet.

Det bedste vil være at teste på møblet, f.eks. på bagsiden af en låge eller lignende. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så test på en lille spånplade, eller hvad du har ved hånden.

Mat eller blank finish?

Maling findes i flere glansgrader, som angiver, hvor mat eller hvor blank en overflade malingen får. Lave glanstal giver en mat overflade, og efterhånden som du går op i glans, bliver overfladen mere blank og glat.

Til overflader der ofte skal rengøres, eller som udsættes for slid, f.eks. bordplader, anbefales en meget høj glans, da den blanke overflade er mere rengøringsvenlig. Til skabe og lignende kan du gå ned i glans, hvis du ønsker et mere silkemat udtryk.

Se også: Sådan maler du selv dit køkken

Hvilken maling skal du bruge til møbler?

For at du får det bedste resultat, er det nødvendigt med et grundigt forarbejde, så du altid får et godt underlag til malingen, og dermed opnår et ensartet og holdbart resultat.

Alle maleprojekter kræver et godt forarbejde

Gamle møbler skal vaskes af med grundrens, så alt fedt og snavs fjernes. Hvis der er skader i overfladen, kan du spartle og slibe eventuelle hakker og huller, så de ikke bliver synlige i det færdige resultat.

Jo mere grundig du er med dit forarbejde, desto flottere og mere ensartet resultat får du. Hvis du ønsker et møbel med antikt og rustikt look, kan du undlade at spartle først.

Kan man male lakerede møbler?

Møbler der allerede er malet eller lakeret, er ret lette at have med at gøre, da du straks kan overmale. Det anbefales dog, at du sliber overfladen mat med fint sandpapir, så den nye maling kan binde bedst muligt.

Hvis du skifter farve, skal du regne med at male minimum 2-3 gange, mens en maling i samme farve ofte kan klares med 1-2 gange maling.

Brug en interiørmaling, der egner sig til malede overflader, eller brug en almindelig træmaling.

Hvilken maling til finér og lakerede møbler i træ

På finerede og lakerede møbler kan du ofte fornemme træets årer og struktur i overfladen. Hvis du blot sliber og maler direkte på træ og finér, vil du kunne ane træstrukturen i malingen. Årestrukturen kan give et meget smukt resultat, hvis det er en lettere ujævn overflade, du ønsker.

Hvis du derimod ønsker en helt glat overflade, er du nødt til at spartle overfladen glat, inden du maler. Derefter kan du med fordel bruge en grundmaling, som det første lag maling, og mellemslibe, inden du maler med topmalingen.

Hvis du maler direkte på træ eller finer, anbefales en træmaling. Til maling på spartlede overflader kan du bruge træmaling eller interiørmaling.

Jern og metal

maling af jern møbler

Mange ældre møbler, f.eks. senge, har rammer af jern eller metal. Det er meget vigtigt, at du fjerner alt løs maling, så overfladen fremstår helt glat og ren, inden du maler.

Jern og metal kan slibes og grundmales, inden du maler med de sidste lag topmaling. På den måde får du den mest glatte og jævne overflade.

Brug altid en maling, der er velegnet til metal. Der findes flere forskellige muligheder, som giver mat, blankt eller hammerslået look.

Her er den bedste maling til dine møbler

Danskerne elsker at male møbler, og med den rette møbelmaling kan du skabe forandringer helt efter dine egne ønsker. Genbrug af ældre møbler er en god og billig måde at få ”nye” møbler på, og genbrug er et af tidens mest hotte emner.

Vi har samlet forskellige typer maling til møbler, som hver især kan være med til at give møbler nyt liv. Klik ind på den enkelte type maling her, og vær med til at sætte dit eget præg på boligen nu.

1. Jotun Lady Supreme Finish, Blank

Set til 269 kr. - Bedst til prisen

Bedst til prisen jotun_lady_supreme_finish_80_1_1d48
269 kr.
Inkl. fragt: 318 kr.

2. Jotun Drygolin Vindue- og Dørmaling

jotun_drygolin_vindue_add8
279 kr.
Inkl. fragt: 328 kr.

3. Gjøco Herregård Exclusive Oliemaling

Set til 169 kr. - Værdi for pengene

Værdi for pengene gjoeco_exclusive_herregaardsmaling_fcea
169 kr.
Inkl. fragt: 218 kr.

4. Demidekk Infinity Details Vinduesmaling

demidekk_infinity_details_7a70
299 kr.
Inkl. fragt: 348 kr.
Huskeseddel