loftplader

Loftplader » Komplet guide til typer af loft & loftplader

Skal du lave nyt loft i hjemmet, men mangler inspiration til det rette valg? Så skal du læse med her, hvor vi fortæller om de mest brugte og mest populære typer loftbeklædning, og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte typer. Vi kommer bl.a. ind på loftstyper som akustikpaneler, lyddæmpende loftsplader, gipslofter m.m.

Lau Christensen
Skrevet d. 28. januar 2022 af Lau Christensen

Loftet er et af de mest synlige bygningsdele i boligen, og derfor skal du sætte dig grundigt ind i de mange muligheder, så du er sikker på at foretage det rette valg. Loftet skal passe til boligens stil, og valg af materiale og farve kan være med til at få et rum til at syne større eller mindre – alt efter dit valg.

Loftbeklædning i boligen er, som mange andre bygningsdele, præget af tidens trend. Få år tilbage var listelofter det eneste rigtige, og siden er gips, træbeton og forskellige former for paneler blevet mere moderne.

Valget af materiale betyder meget for helhedsindtrykket af boligen, men valget kan også foretages ud fra praktiske hensyn til akustik og kan dermed være med til at optimere komfort og klima i boligen.

Hvilke typer lofter og loftplader findes der, og hvad koster de?

Lofter og loftbeklædning findes i mange forskellige materialer, farver og opbygninger. I nogle tilfælde vil det endda give mening at mikse loftbeklædningen af flere forskellige typer loftplader. Det kan f.eks. være i forbindelse med forbedring af et rums akustik, hvor en del af loftet kan være akustikloft, mens den resterende del kan være gips, træ eller et andet materiale.

Priserne for de enkelte typer loftplader kan ligeledes svinge, og her er der flere faktorer, der spiller ind for den samlede pris. Nogle loftplader stiller store krav til underlaget og kræver en tæt forskalling, mens andre typer kan have større afstand mellem forskallingsbrædderne og derfor blive billigere.

Relateret guide: Sådan opsætter du gipsloft

Gipslofter

Gipsplader har i mange år været et meget anvendt materiale til loftbeklædning. Gipsloftet giver et elegant og minimalistisk udtryk og passer godt i de fleste boliger.

Gips er ikke specielt godt for et rums akustik, så her vil det være oplagt at kombinere beklædningen med særlige gipsakustikplader, Troldtekt eller lignende.

En stor fordel ved gips er, at pladerne er lette at forarbejde og nemme at montere. Gipsplader er billige i indkøb, men du skal huske at regne efterbehandlingen med i prisen. Gipsplader skal spartles adskillige gange, samlinger skal lukkes, og efterfølgende skal pladerne males.

Se gipslofter her

Loftpaneler

Loftpaneler er færdigforarbejde plader, der er lige til at sætte op, og som ikke kræver nogen form for efterbehandling. Så snart panelerne er monteret, har du et færdigt loft, der er klar til brug.

Panelerne findes i flere længder og bredder, så du kan skabe forskellige design – alt efter smag og behag. Du kan vælge smalle loftpaneler, der ligner et bræddeloft, eller bredere paneler, der giver et mere roligt udseende.

Panelerne monteres med særlige skinner eller clips, og montagen kræver kun en sav og en skruemaskine. Hvis du skal lave hjørnesamlinger eller overgang til andre materialer, findes der forskellige profillister til formålet.

Mest populære Loftpanel på Pricerunner:

 

i samarbejde med PriceRunner

Se andre loftpaneler her

Troldtekt / træbeton

Troldtekt eller træbeton som materialet også kaldes, har i årevis været brugt som væg og loftbeklædning. Populariteten bunder bl.a. i materialets særdeles gode lydabsorberende egenskaber, hvilket har gjort pladerne meget populære i større bygninger, som skoler, kontorer, plejehjem, værksteder og lignende.

De senere år har Troldtekt vundet indpas i nyere enfamiliehuse, hvor de er med til at skabe en god akustik i boligen, men også bidrager med et flot arkitektonisk udtryk.

Troldtekt kan anvendes som beklædning på hele loftet, eller du kan vælge at bruge pladerne i felter sammen med f.eks. gips for at skabe et flot og utraditionelt loft.

Mest populære troldtektplader på Pricerunner:

 

i samarbejde med PriceRunner

Se andre Troldtekt-paneler her

Akustikpaneler

Akustikpaneler

En anden type loftplader, der bruges til at skabe en god lyd i boligen, er akustikpaneler. Panelerne består af en akustikdug som baggrund, hvorpå der er monteret trælameller. Akustikdugen har en lyddæmpende effekt, og sammen med lamellerne får du et loft, der giver en behagelig akustik med betydelig mindre rumklang.

Relateret artikel: De bedste gipsskruemaskiner

Dug og lameller kan leveres i flere farver, så du kan vælge det panel, der passer bedst til din boligs indretning. Monteringen af akustikpaneler er ret simpel, da de blot skal skrues fast i underlaget. Skruerne placeres i akustikdugen mellem trælamellerne og vil derfor ikke være synlige efter montering.

Mest populære akustikpaneler på Pricerunner:

 

i samarbejde med PriceRunner

Se andre akustikpaneler her

Loftbrædder

Loftbrædder og profilbrædder var tidligere et meget brugt materiale, når det skulle vælges nye lofter. De senere år er profilbrædder ikke blevet brugt så meget i boligbyggeri, men de er stadig yderst populære i sommerhuse og ferieboliger.

Træ har altid været et af danskernes foretrukne byggematerialer, og profilbrædder er en smuk og æstetisk måde at få et stykke natur ind i boligen. Træ har meget forskellig struktur og åretegning, og antallet og størrelsen på knaster varierer meget. Derfor er hvert enkelt træloft unikt og spændende at studere.

Profilbrædder er billige, og de er lette at montere. Ulempen ved træ er, at det bliver mørkere med tiden, og du skal påregne at lysne brædderne efter en årrække.

Se profilbrædder her

Loftplader til vådrum

Loftplader til vådrum

Når du skal lave lofter i badeværelser og andre vådrum, skal du vælge et materiale, der er egnet til formålet. I bygningsreglementet er det kun vægge og gulve i badeværelser, der betegnes som vådrumszone, mens loftet ikke er nævnt. Det er dog vigtigt, at loftet er lufttæt, så fugtig luft ikke kan trænge ind og skade den underliggende konstruktion.

Et godt bud på en loftplade til formålet vil være en vådrumsplade i gips. Vådrumspladen har en imprægneret gipskerne og er armeret med glasfiber, hvilket gør den særligt egnet til opsætning i vådrum, herunder også i brusenicher.

Se vådrumsplader i gips her

Er du klar til at vælge loft?

Hvis du har læst med indtil nu, så kender du nogle af de mest brugte og meget populære former for loftplader og loftbeklædning.

Hver lofttype har sine egne fordele og ulemper, men fælles for alle loftpladerne er, at de egner sig godt til gør-det-selv-projekter. Selve monteringen af loftpladerne er let og lige til, men for at opnå det bedste resultat stilles der store krav til et plant underlag. Når du opbygger din loftkonstruktion, skal du sørge for, at forskallingsbrædderne sidder præcist, og at alle brædder flugter i samme højde hele vejen rundt i loftet.

Når underlaget er på plads, går resten af loftmontagen ret hurtigt. I løbet af kort tid kan du glæde dig over et flot, nyt loft, som måske endda har ændret hele rummets udtryk og stil.

Hvor køber du lettest ny loftsbeklædning?

Når du skal købe ny loftbeklædning, finder du det største udvalg online. Her er det også langt lettere at finde gode priser og holde øje med de bedste tilbud.

Herover finder du links til de webshops, der forhandler de forskellige loftplader. Klik på linket for at bestille dit nye loft direkte hos forhandleren.

Se også: Sådan opsætter du en gipsvæg

Huskeseddel