vådsliber

Vådsliber – Forskellige modeller til hobby og professionelt brug

Med en vådsliber kan du lave en mere optimal slibning, og der går længere tid før knive og værktøj skal slibes igen. Desuden kan du slibe værktøjet, så det får en skarphed, som du ikke kan lave med andre maskiner.

Lau Christensen
Skrevet d. 12. maj 2022 af Lau Christensen

Hvis du nogensinde har hørt vendingen, der lyder ”Det rigtige værktøj er det halve arbejde”, så ved du sikkert også, at der er meget sandhed i talemåden. Selv den bedste kniv er ikke meget værd, hvis den ikke er skarp nok, til at skære stegen ud, og det samme gælder for værktøj til forarbejdning af træ og andre materialer. Heldigvis kan du let selv slibe dit skærende værktøj, så det igen bliver som nyt.

Alle typer skærende værktøjer bliver sløve med tiden. Jo mere du bruger dine knive, økser og stemmejern, desto oftere skal de slibes. Mange bruger et strygestål til at slibe køkkenknive, men det er ikke altid den bedste og mest holdbare løsning. Strygestålet sliber knivsæggen ganske tynd, og efter kort tid er kniven sløv igen.

Hvad er en vådsliber?

vådsliber

En vådsliber er en bænkslibemaskine, hvor slibestenen kører gennem vand, så du kan slibe knive, stemmejern, økser og andet skærende værktøj. Fordelen ved en vådsliber er, at du klarer alt i samme arbejdsgang. Hvis du bruger en almindelig bænksliber, kan du sagtens slibe knive, men de skal efterfølgende slibes helt skarpe på en våd slibesten. Denne proces er vanskelig at beherske til perfektion, mens vådsliberen er lettere at bruge.

Når du læser videre, vil du støde på ordet jig. En jig er et slags stativ, hvor du spænder kniven eller værktøjet, der skal slibes, fast på vådsliberen. På den måde får du den helt korrekte vinkel på værktøjets æg, så det bliver skarpest muligt og holder sig skarpt i længst tid.

Tidligere var vådslibemaskiner ikke almindelige i de danske hjem. I dag findes der en lang række vådslibere, der henvender sig til hobbybrugere, og som prismæssigt er kommet ned på et niveau, hvor de fleste kan være med.

6 vådslibere til hobby- og professionelt brug

Vi har fundet et udvalg af de mest populære vådslibere til både hobbybrug og professionelt brug, så du kan vælge den model, der passer bedst til dine ønsker og behov.

1. Tormek T4

Set til 2.395 kr. - Bedst til prisen

Vi fremhæver:

  • Slibesten diameter: 250 mm
  • Motorydelse: 200 W
  • Omdrejninger: 120 omdr/min
  • Nettovægt: 8,0 kg
Find billigste forhandleri samarbejde med PriceRunner
Bedst til prisen T4-Vaadsliber-Tormek-Original

Hvis du er på jagt efter en vådsliber i meget høj kvalitet, der kan slibe alle typer skærende værktøjer og knive, så er Tormek T4 et godt valg. Ved hjælp af jigs kan du slibe værktøj til perfektion, hver gang du bruger maskinen.

Tormek T4 er en videreudvikling af den tidligere T3 model, så her er du sikker på at få en maskine, der er tilpasset og forbedret på alle områder. Den særlige Tormek stenjusterer og vinkelmåler gør det lettere end nogensinde at slibe skærende værktøj.

2. Tormek T8 Original

Set til 4.249 kr. - Værdi for pengene

Vi fremhæver:

  • Slibesten diameter: 250 mm
  • Motorydelse: 200 W
  • Omdrejninger: 90 omdr/min
  • Nettovægt: 14,8 kg
Find billigste forhandleri samarbejde med PriceRunner
Værdi for pengene Tormek-T-8-Original-vaadsliber-Oe250-mm-200W

Tormek T8 Original er en vådsliber, der henvender sig til den krævende hobbybruger og professionelle fagfolk. Hvis du har brug for at slibe meget nøjagtigt på den letteste måde, så skal du kaste et blik på denne model.

Foruden en meget tung og stabil vådsliber får du en masse praktiske features med i købet. Lynlåsning af slibestenen, jig til præcis slibning og vandkar med hejseværk, der gør rengøringen betydelig lettere, er kun nogle af de lækre funktioner, der følger med Tormek T8 Original.


Hvordan bruger du en vådsliber?

Vi anbefaler, at du køber en vådsliber med et land, eller en jig som det kaldes, der sørger for, at du får den helt rette vinkel på slibningen. Der findes forskellige jigs, alt efter hvilken type værktøj du skal slibe.

Når du har indstillet slibevinklen, skal der en smule vand i vådsliberens vandbeholder. Det er vandet, der i kombination med slibestenen, skærper værktøjet, og giver den fine æg.

Når kniven er slebet, skal den poleres på maskinens læderskive. Læderet fjerner de små grater fra slibningen, og det er læderskiven, der polerer kniven, så den får den bliver fuldstændig skarp.

Se også: Alt du skal vide om vinkelsliberen

Køb din nye vådsliber online

Hvis du gerne vil have knive og værktøj, der er slebet professionelt, så skal du have en vådsliber. Når først du har haft helt skarpe knive og sakse i hænderne, så finder du ud af, hvor behageligt det er at bruge værktøj, der er slebet optimalt.

Rul op på siden, og tjek de vådslibere, vi har udvalgt til dig. Alle vådsliberne kan bestilles online, så du kan sidde hjemme og udvælge præcis den model, der tiltaler dig mest.

Relateret: Excentersliber test

Huskeseddel