Byg selv orangeri

Byg selv orangeri: Et orangeri i haven er både smukt og praktisk. De planter, der ikke tåler vinterens kulde, kan overvintre i orangeriet. Det kan for eksempel være citrustræer, æbletræer eller andre stedsegrønne planter. Derudover kan du bruge orangeriet som et ekstra opholdsrum, hvor du kan slappe af i en hyggelig oase omgivet af planter. Du kan prøve kræfter med et byg selv-orangeri, hvor der grundlæggende findes to løsninger. Den ene løsning er at købe et samlesæt, som du blot skal samle ud fra en montagevejledning. En anden løsning er at bygge orangeriet fra bunden. Det kræver dog, at du har noget byggeerfaring, for det svarer faktisk til at bygge en mindre udestue.

Pris for et byg selv orangeri

Prisen spiller selvfølgelig også ind, når du skal beslutte dig for, om du vil købe et samlesæt eller konstruere et orangeri fra bunden. Nogle orangerier leveres med et færdigsamlet gulv til priser på omkring 23.500 kroner (Haderup orangeri inkl. gulv), mens andre leveres uden fundament eller sokkel, som du så skal købe ved siden af. Prisen for et fundament ligger på knap 2.000 kroner (Halls fundament til Atrium orangeri sort). Hvis du er på udkig efter et simpelt orangeri, som er godt til nybegyndere, kan en model som Halls Atrium orangeri 9,0 m2 være en god og budgetvenlig løsning, som på tilbud kan fås til en pris på 8.300 kroner. Her skal du dog købe et fundament ved siden af.

Hvis du har mod på at lave et byg selv orangeri fra bunden, kan du ofte gøre det en del billigere end de samlesæt, man kan købe. Af grundmaterialer skal du bruge træ, glas og fliser. Det er vigtigt, at du starter med at bygge et godt fundament. Du kan for eksempel bygge det i leca blokke (køb her), og gulvet kan du lægge i de fliser, du ønsker (køb her). Med hensyn til glasset er det nok nemmest at købe en færdiglavet glaskonstruktion i et byggemarked eller hos en glarmester. Alternativt kan du kigge efter gamle vinduespartier, som du kan bruge.

Godt råd: Vinduesvasker til rengøring af vinduerne

Fra prestigefuldt og dyrt byggeri til byg selv-orangeri

Tendensen med orangerier stammer oprindeligt fra Frankrig, hvor man i 1600-tallet begyndte at bygge prestigefulde orangerier på slotte, hvor blomster og planter kunne overvintre. Orangerier var altså for de adelige og overklassen. I dag er de æstetiske orangerier dog blevet populære blandt den brede befolkning. Vi danskere har også taget tendensen til os, og mange bruger det smukke orangeri som et ekstra opholdsrum, der svarer til en mellemting mellem en udestue og et drivhus. Hvis du nu drømmer om at få dit eget orangeri, vil vi her opsummere, hvad vi har gennemgået i artiklen:

Hvad er forskellen på et drivhus og et orangeri?

Er orangeri er en form for udvidet drivhus, som på mange måder minder om et fritstående udestue. Orangeriet er både isoleret og opvarmet, hvorfor det egner sig til brug hele året rundt – og du kan tilmed dyrke sarte og eksotiske planter, der ellers ikke kan tåle frostgrader eller lave temperaturer, som den danske vinter byder på.

Hvad kan man dyrke i et orangeri?

Et orangeri er ofte opvarmet, hvorfor du kan bruge det til planter, der ikke tåler den danske vinter. Du kan eksempelvis dyrke blomster, træer og krydderurter fra middelhavslandene. Du har også mulighed for at dyrke frugter og grøntsager om vinteren, så du kan nyde jordbær, rabarber og lignende frugter, selvom temperaturen udenfor ikke tillader det.

Hvordan indretter man et orangeri?

Da et orangeri er frostfrit og typisk opvarmet i løbet af vinteren, giver det dig mulighed for at indrette, så du også kan bruge det som opholdsrum. Du kan være en udmærket idé, hvis du ikke bryder dig om de kolde måneder og ønsker et strejf af sommer. Hvis du bygger dit orangeri selv, er det en god idé at bygge det mod syd, så solens stråler har optimale betingelser for at nå ind til planterne.

Se også: Byg selv pavillon til haven

BONUS GUIDER

4 Fantastiske

byg-selv projekter som du kan bygge for under 600 kr.

Tilmeld vores nyhedsbrev med byg-selv tips og tricks og få samtidigt vores trin-for-trin printvenlige vejledninger inklusiv tegninger, med 4 spændende byg-selv projekter som kan laves for mindre end 600 kr. i materialer.

4 Fantastiske byg selv projekter under 600 kr

Ingen spam og du kan framelde når som helst