loddekolbe

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver

Lau Christensen
Skrevet d. 8. juni 2022 af Lau Christensen

Er du på jagt efter en loddekolbe til de små hobbyopgaver i hjemmet? Eller måske en mere avanceret model til den professionelle bruger? Hvis du vil vide mere om, hvad du kan bruge en loddekolbe til, og hvilke modeller der findes på markedet, så er det nu, du skal læse med.

Når du lodder, kan du føje to stykker materiale sammen ved hjælp af smeltet loddetin. Populært sagt ”limer” du jern, blik og metal til forskel fra svejsning, hvor du smelter materialerne sammen. Lodning bruges også til at lodde elektronikkomponenter og ledninger i forskellige elektriske apparater.

Hvad bruger du en loddekolbe til?

loddekolbe

Loddekolben er et alsidig stykke værktøj, der bruges af håndværkere og teknikere i forskellige brancher. Loddekolben kan bl.a. bruges til at lodde:

 • Elektroniske komponenter
 • Tagrender i metal, f.eks. zink
 • Detaljer og samlinger på smykker
 • Stik på kabler og ledninger
 • Plademateriale i VVS- og smedebranchen

Derudover kan du også bruge loddekolben til at skære flamingo, skum og lignende bløde materialer. Loddekolben kan også anvendes til gravering eller brænding i træ og læder.

8 loddekolber i forskellige udgaver og prisklasser

Den loddekolbe, du vælger, skal passe til opgaverne, du skal udføre. Vi har udvalgt otte loddekolber, der passer til forskellige opgaver, så du lettere kan finde den model, der passer bedst til dine ønsker og krav.

Power Plus POWX1380

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - POWX1380 550x375 1
PRISER FRA
 

 

Denne loddekolbe fra Power Plus er et værktøj, der passer perfekt til mindre hobbyprojekter og til lodning af elektroniske komponenter. Overfladen på loddekolbens håndtag er fremstillet i ekstra blødt materiale, der får loddekolben til at ligge godt og sikkert i hånden.

Power Plus POWX1380 har en effekt på 30 watt og egner sig bedst til mindre projekter i hjemmet. Der er ikke temperaturregulering, men til almindeligt hobbybrug får du en ganske udmærket og prisbillig loddekolbe.

 • Effekt: 30 watt
 • Kabellængde: 150 cm

Power Plus POWX1385

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - Einhell GE US 18 Li universalspreder 18V uden batteri og lader
PRISER FRA
 

 

Det næste produkt er ligeledes fra Power Plus. Men her er der tale om en loddepistol med et komfortabelt og brugervenligt greb. Power Plus POWX1385 er en universel loddekolbe på 100 watt, der kan bruges til flere forskellige loddeopgaver.

Ud over almindelig lodning egner POW1385 sig godt til opgaver, der kræver smeltning eller opvarmning af forskellige materialer. Loddepistolen har indbygget lys, der gør det lettere at fokusere på arbejdet.

 • Effekt: 100 watt
 • Kabellængde: 150 cm

Rothenberger 100 watt

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - Rothenberger elektrisk loddekolbe 100W
PRISER FRA
 

 

Denne loddekolbe henvender sig til dig, der gerne vil have en god og effektfuld loddekolbe, der egner sig godt til loddeopgaver inden for elektronik og el-teknik.

Loddekolben har en klassisk form og er forsynet med praktisk soft grip på håndtaget, der giver et fast og sikkert greb. Der følger en lille holder med, som du kan bruge til at lægge loddekolben på, så den ikke skader underlaget.

 • Effekt: 100 watt
 • Kabellængde: 150 cm

Rothenberger RoQiuck

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - Rothenberger RoQiuck elektrisk loddepistol 100W
PRISER FRA
 

 

Rothenberger RoQiuck er en effektfuld loddekolbe på 100 Watt. Loddekolben har et brugervenligt pistolgreb, der gør det ekstra nemt at lodde hurtigt og præcist.

Denne model egner sig godt til de fleste loddeopgaver, og der medfølger 2 forskellige loddespidser, så du let kan vælge den spids, der passer til opgaven. Rothenberger RoQiuck har en opvarmningstid på kun ca. 6 sekunder, så du kan komme i gang med arbejdet med det samme.

 • Effekt: 100 watt
 • Kabellængde: 150 cm

Weller TB100EU

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - Loddepistol therma boost tb100
PRISER FRA
 

 

Weller TB100EU er en loddekolbe til dig, der gerne vil kunne udføre loddeopgaver ved forskellige temperaturer. Som udgangspunkt opvarmer Weller TB100EU med 30 watt, til en temperatur på ca. 400° C, som er ideelt til mange loddeopgaver inden for elektronik.

Når du har brug for mere varme, skal du blot trykke aftrækkeren ind, så øges effekten til 130 watt, og temperaturen går til ca. 510° C på ganske kort tid.

 • Effekt: 30 / 130 watt
 • Kabellængde: 150 cm

Holzmann LP700

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - LP 700 Loddepistol Holzmann
PRISER FRA
 

 

Her er modellen til alle, der er på udkig efter en fleksibel og brugervenlig loddekolbe, der kan bruges til mange forskellige opgaver. Loddekolben har et lækkert pistolgreb med soft grip, der gør det let at få et fast og solidt greb om pistolen.

Du kan opvarme loddespidsen til tre forskellige temperaturområder. Det betyder bl.a. at Holzmann LP700 loddepistolen både kan bruges til skæring i bløde skummaterialer, almindelig lodning og gravering.

 • Effekt: 200 watt
 • Kabellængde: n/a

Weller SI120

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - Weller loddekolbe med buet spids 120W Oe125 mm
PRISER FRA
 

 

Denne Weller SI120 loddekolbe er beregnet til store lodninger i industrien og til lodning i forbindelse med pladearbejde, rørarbejde og lignende opgaver, der kræver en god og robust loddekolbe.

Loddekolben har en effekt på 120 watt, hvilket kan varme loddespidsen op til en temperatur på ca. 460° C. Loddespidsen er 12,5 mm i diameter og er vinklet, så den bredde spids bliver lettere at arbejde med.

 • Effekt: 120 watt
 • Kabellængde: n/a

Weller WS 81 Set

Loddekolbe – 8 loddekolber til forskellige opgaver - Loddestation ESD beskyttet Weller Apex Tool Group WS 81
PRISER FRA
 

 

5.201,-

 

Hvis du er på jagt efter en professionel loddestation til de meget krævende loddearbejder, så er WS 81 et godt valg. Her får du en elektronisk styret loddestation til avanceret lodning på bl.a. elektroniske komponenter.

Temperaturen kan indstilles trådløst med en nøjagtighed på +/- 2%, hvilket gør indstillingen ekstremt nøjagtig. Der medfølger stativ med praktisk rensesvamp til loddespidsen.

 • Effekt: 80 watt
 • Kabellængde: n/a

Hvad skal du være opmærksom på, inden du køber?

Som med alt andet værktøj findes der loddekolber i mange kvaliteter og prisklasser. Almindelige loddekolber til hobbybrug behøver hverken at være dyre, eller avancerede at bruge. Men der er alligevel nogle få funktioner og egenskaber, som du med fordel kan forholde dig til, inden du køber.

Prisklasse

De billigste loddekolber kan købes til omkring 100-250 kr. I denne prisklasse får du en loddekolbe til hobbybrug, som kan klare de fleste opgaver i hjemmet. Hvis du leder efter en professionel loddekolbe, skal du regne med at gå noget højere op i pris.

Udskiftelig loddespids

Medmindre du kun skal bruge loddekolben til et enkelt specifikt formål, kan du med fordel vælge en model, hvor du kan udskifte loddespidsen. Det giver mulighed for at anvende forskellige størrelse loddespidser, så du kan løse flere forskellige opgaver.

Effekt

Loddekolbens effekt måles i watt. Det er vigtigt at vælge en loddekolbe, der har den effekt, som du skal bruge for at løse din opgave. Effekten er et udtryk for, hvor høj temperatur loddespidsen kan opnå.

Temperatur

Loddespidsens temperatur skal afstemmes efter opgaven. Hvis du skal skære bløde skummaterialer eller lignende, skal du bruge lav temperatur, mens lodning af rør og plader kræver en noget højere temperatur.

Opvarmningstid

Opvarmningstiden er et udtryk for den tid, der går, fra du tænder loddekolben, til den når den rette arbejdstemperatur. En kort opvarmningstid gør det hurtigere at komme i gang med arbejdet.

Ledningslængde

Længden på ledningen kan være vigtig i forhold til, hvor du skal bruge loddekolben. Hvis der ikke er en stikkontakt i nærheden og ledningen dermed bliver for kort, skal du bruge en forlængerledning.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål om loddekolber

Der er to spørgsmål, der går igen, når der tales om loddekolber og loddearbejde. Dem får du svaret på her:

Hvilken loddekolbe skal jeg vælge?

Du skal altid vælge en loddekolbe, der svarer til dine loddeopgaver. Små loddekolber med lille loddespids egner sig perfekt til at lodde printplader, elektroniske komponenter og lignende. Hvis du skal lodde pladematerialer eller rør, skal du vælge en loddekolbe med en kraftig loddespids. Tjek eventuelt funktionerne der er beskrevet herover, inden du beslutter dig.

Hvilken loddetin skal jeg vælge?

Loddetin findes i forskellige tykkelser fra under 1 mm og op efter. Størrelsen skal tilpasses opgaven, så de mindre tykkelser bruges til små lodninger, og det kraftigere loddetin bruges til at lodde større og grovere emner.

Køb din nye loddekolbe online

Når du shopper online, finder du det største og det bredeste udvalg. Det er lettere at sammenligne funktioner og egenskaber, og priserne er ofte lavere end i de fysiske butikker – og så får du leveret din nye loddekolbe lige til døren.

Ru op på siden, og klik på de enkelte loddekolber for at læse mere om egenskaber og specifikationer. Du kan købe loddekolberne direkte hos den webshop, vi henviser til.

Huskeseddel