gødningsspreder

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt

Lau Christensen
Skrevet d. 8. juni 2022 af Lau Christensen

En gødningsspreder er perfekt, når du skal sprede kunstgødning og gerne vil have gødningen fordelt helt jævnt og ensartet. Hvis du nogensinde har spredt kunstgødning med håndkraft, så ved du, hvor svært det er at fordele mængden ligeligt. Det skal du ikke tænke på med en gødningsspreder, for her indstiller du blot mængde og spredning, og så er det bare med at komme derudaf.

Gødningsspredere findes i mange former og udgaver, så du kan let finde en spreder, der passer til din have og dine ønsker. Gødningssprederen er det perfekte værktøj – ikke blot til gødskning, men også til saltning og såning.

Hvilken gødningsspreder skal du vælge?

Der findes flere forskellige typer af gødningsspredere. Den mest kendte er den klassiske vogn med langt håndtag og beholder. Og den er god til de fleste haveejere.

Du kan også vælge en af de små klassiske håndspredere, der de senere år er blevet forsynet med batteri, der gør spredningen både hurtigere og mere ensartet.

Endelig er der de lidt større gødningsspredere med stor beholderkapacitet, der henvender sig til alle, der skal gøde eller salte store arealer.

6 gødningsspredere i forskellige udgaver og prisklasser

Vi har udvalgt seks forskellige gødningsspredere til dig. Som nævnt findes gødningsspredere i mange udgaver, og derfor har vi forsøgt at variere udvalget mest muligt, så du kan finde den model, der tiltaler dig mest.

Einhell GC-SR 12

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt - Einhell GC SR 12 goedning og saltspreder 12L
PRISER FRA
 

 

Denne Einhell gødningsspreder er en klassisk model med en 12 liters beholder og et langt håndtag til at skubbe eller trække gødningssprederen, så du ikke behøver at bukke dig ned. Håndtaget kan afmonteres, når gødningssprederen ikke er i brug, så den ikke optager unødig meget plads i redskabsskuret.

Hvis du har brug for en god og billig gødningsspreder, der også kan bruges til salt, græsfrø og meget andet, så er Einhell GC-SR 12 et særdeles godt køb til prisen.

 • Spredebredde: 45 cm
 • Volumen: 12 liter

Einhell GE-US 18 Li Solo

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt - Einhell GE US 18 Li universalspreder 18V uden batteri og lader 1
PRISER FRA
 

 

Den næste gødningsspreder er ligeledes fra Einhell. Men her er der tale om en håndholdt spreder med batteridrift. Fordelen ved denne model er bl.a., at håndsprederen har en kompakt form, der ikke fylder meget, men til gengæld må du også gå på kompromis med beholderens kapacitet, der er på 3,3 liter.

Du kan vælge mellem seks forskellige hastigheder og otte volumenindstillinger, så du får præcis den spredning, du ønsker. Gødning og frø spredes i en diameter på op til 5 meter, hvilket gør det hurtigt at sprede indholdet på et stort område.

 • Spredning: Op til 5 meter
 • Volumen: 3,3 liter

Ryobi OSS1800

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt - Ryobi OSS1800
PRISER FRA
 

 

Denne gødningsspreder fra Ryobi ligner meget den forrige model fra Einhell i type og konstruktion. Hvis du i forvejen har Ryobi batteriværktøj i One+ serien, så vil dine eksisterende batterier passe i gødningssprederen, og du sparer udgiften til endnu et batteri.

En smart funktion forhindrer kunstgødning og frø i at klumpe sammen i beholderen, så du får en mere jævn og ligelig fordeling af indholdet. Sprederen har et ergonomisk håndtag, der er komfortabelt i brug, selv hvis du skal arbejde med sprederen i længere tid.

 • Spredning: Op til 2 meter
 • Volumen: 4 liter

Ryom 409-145

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt - Ryom saamaskine
PRISER FRA
 

 

Med Ryom 409-145 kommer vi op i en kategori, der henvender sig til dig, der har brug for en god stor salt- og gødningsspreder og ikke gider at fylde op hele tiden. Beholderen kan indeholde 30 liter, hvilket gør det muligt at arbejde i længere tid mellem hver opfyldning.

Sprederen har store og solide gummihjul, der kan køre overalt, og som samtidig er skånsomme over for underlaget. Du kan regulere spredningen trinløst, og rækkevidden er ca. 2-3 meter. Dette er en perfekt spreder til den store grundejer eller måske den mindre have- eller boligforening.

 • Spredning: 2-3 meter
 • Volumen: 30 liter

Trolla 12017

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt - Trolla 12017
PRISER FRA
 

 

1.299,-

 

Denne gødningsspreder fra Trolla henvender sig til alle med et stort behov for såning, gødskning og saltning, og den er perfekt til virksomheder, gartnere og viceværter. Du kan nemt sprede indholdet på et større areal, og med en kapacitet på ikke mindre end 36 liter kan du arbejde længe mellem opfyldningerne.

Trolla 12017 egner sig lige godt til spredning af kunstgødning, sand, salt og frø. Der følger et cover med til beholderen, så indholdet ikke tager skade af regn og fugt fra oven. Her får du en god professionel gødningsspreder til en virkelig favorabel pris.

 • Spredning: Op til 3 meter
 • Volumen: 36 liter

Texas Centrifugalspreder CS6000S

Gødningsspreder – Til spredning af kunstgødning, frø og salt - Texas Centrifugalspreder CS6000S
PRISER FRA
 

 

2.249,-

 

Den sidste gødningsspreder, vi har valgt at tage med i oversigten, er fra Texas. Texas er kendt for at fremstille havemaskiner i overlegen kvalitet, og her er da også tale om en solid og holdbar gødningsspreder. Beholderen kan indeholde 58 liter og kan sprede alle tørre materialer.

Sprederen har indbyggede deflektorskærme, så du kan afgrænse spredningen meget præcist, og du kan let dosere den mængde, der skal spredes. Hvis du er på udkig efter en ekstra solid centrifugalspreder med stor kapacitet, så skal du vælge Texas CS6000S

 • Spredning: Op til 3 meter
 • Volumen: 58 liter

Det skal du vide, inden du vælger gødningsspreder

gødningsspreder på græsplane

Gødningsspredere er meget simpelt opbygget og har alle til formål at sprede gødning, frø og lignende tørre materialer. Der er alligevel nogle få egenskaber, som du med fordel kan tage med i overvejelserne, inden du klikker på Køb-knappen.

Type

Som nævnt i indledningen skal du i første omgang vælge den type eller model, der passer bedst til dine ønsker og behov for spredning af gødning. Skal det være en lille og kompakt håndspreder, eller har du brug for en gødningsvogn med stor spredning?

Volumen

Volumen er et udtryk for, hvor meget kunstgødning der er plads til i sprederens beholder. Til mindre arealer er en lille beholder ofte rigeligt, men til større arealer, anbefales det at vælge en spreder med stor volumen, så der ikke skal efterfyldes så ofte.

Bredde / spredning

Alt efter model er vognens bredde eller evne til at sprede indholdet afgørende for, hvor mange gange du skal frem og tilbage for at dække et område.

Størrelse

Hvis en stor gødningsspreder tiltaler dig mest, så bør du vælge en model i den semiprofessionelle eller professionelle kategori. Du skal blot huske på, at sprederen helst skal stå tørt og godt, når den ikke bruges. Hvis det kniber med opbevaringspladsen, kan enkelte modeller foldes sammen eller håndtaget kan fjernes i forbindelse med vinteropbevaringen.

Relateret: De bedste ukrudtsbrændere

FAQ – få svar på 2 ofte stillede spørgsmål om gødningsspredere

Når du er på jagt efter den bedste gødningsspreder, er der ofte flere spørgsmål, der melder sig. To af de mest stillede spørgsmål, får du svaret på her:

Hvad er en gødningsspreder?

En gødningsspreder er en manuel eller elektrisk maskine. Gødningssprederen har en beholder til gødning, og i bunden af beholderen sidder en spreder, der fordeler indholdet ud på jorden. Forskellige justeringshåndtag gør det muligt at indstille sprederen, så den passer til kornstørrelsen og den mængde gødning, der skal spredes.

Hvornår bruges en gødningsspreder?

En gødningsspreder bruges til at sprede kunstgødning på græsplænen og andre arealer, der skal gødes. Faktisk er det lidt forkert at tale om en gødningsspreder, for maskinen kan bruges til at sprede flere andre ting. Du kan bl.a. også bruge sprederen til at så græs eller andre frø, og så er sprederen genial, når du skal salte fortove og indkørsler om vinteren.

Køb din nye gødningsspreder online allerede i dag

Nu håber vi, at du er blevet klædt godt på til at vælge den gødningsspreder, der passer bedst til dine ønsker og behov. Der findes modeller, der passer til alle størrelser haver og typer til både hobbybrugere og de professionelle brugere med behov for store spredere i ekstra god kvalitet.

Huskeseddel