lampeskærm diy

DIY lampeskærm: Tips til en hjemmelavet lampeskærm

Det er nemmere, end du måske tror at gå i gang med en lav selv lampeskærm. Ydermere er hjemmelavet lampeskærme en fantastisk måde at tilføre noget personlighed til dine rum.

Andreas Thomsen
Skrevet d. 4. oktober 2021 af Andreas Thomsen

Kan du ikke finde en lampeskærm, der passer perfekt ind i din boligindretning? Så kan du i stedet give dig i kast med selv at lave en lampeskærm. Du kan simpelthen finde din indre kunstner frem og lave gør det selv lampeskærme fra bunden.

Hvis du gerne vil i gang med det, kan du læse mere om hele processen lige her. Du skal altså ikke længere tænke over, hvordan du får lige de lampeskærme, som du altid har drømt om, ind i din bolig.

Kom godt fra start med disse tips til en lav selv lampeskærm

Hvis du ikke er sikker på, hvilken slags DIY lampeskærm dit første projekt skal være, kan det være en god idé at starte med en mere simpel lampeskærm. Denne type lampeskærm er nemlig lettere at måle, klippe og montere end andre mere komplicerede lampeskærme.

Når du skal i gang med din første gør det selv lampeskærm, kan det ligeledes være en stor hjælp, hvis du har en anden lampeskærm i den størrelse, du sigter efter. Den kan du nemlig bruge som skabelon. Når du skal lave en lampeskærm helt fra bunden, skal du gennem disse fire trin:

 • Find alle de ting frem, du skal bruge.
 • Lav ”rammen” til lampeskærmen af metalbøjler.
 • Mål og klip stoffet.
 • Lim stoffet rundt om rammen.

Færdiglavede lampeskærme

Hvis du alligevel synes projekt lav-din-egen lampeskærm, bliver lidt en for stor mundfyld, kan du herunder se nogle af de mest populære

Materialer til fremstilling af en DIY lampeskærm helt fra bunden

Dette skal du bruge for at lave din egen lampeskærm:

 • Blyant og papirKøb
 • Metalbøjler – skal rettes ud, så de er helt lige eller brug en færdiglavet Køb
 • LampeskærmKøb
 • BøjletangKøb
 • MetalklipperKøb
 • StofkridtKøb
 • StofKøb
 • StofsaksKøb
 • TekstillimKøb

Først og fremmest skal du skaffe de forskellige materialer, så du kan komme i gang med din lav selv lampeskærm. Du skal bruge:

Start med at lave din egen ”ramme” til en lampeskærm

 1. Start med at beslutte dig for hvilke dimensioner din lampeskærm skal have. Du kan eventuelt bruge en gammel skærm som inspiration.
 2. Når du har defineret størrelsen på de to cirkler i toppen og den i bunden af lampeskærmen, skal du tegne dem på papir. 
 3. Form en metalbøjle i en cirkel efter dit mål for lampeskærmens bund. Drej metallets ender sammen for at holde dem på plads. Hertil er en tang nyttig.
 4. Gentag dette for lampeskærmens to cirkler i toppen.
 5. Stræk mellem 6 og 10 metalbøjler, så de er nemmere at arbejde med. De skal bruges som understøtning mellem lampeskærmens bund og top.
 6. Fastgør metallet med jævn afstand hele vejen rundt, så de to topcirkler og bundcirklen bliver forbundet. Hold ”stængerne” på plads ved at vride metallet rundt om toppen og bunden.  
 7. Tjek at din lampeskærm passer.
gør det selv lampeskærm

Nu er du færdig med at lave selve ”rammen” til din lampeskærm. Du skal derfor i gang med at fremstille selve lampeskærmen. Har du ikke mod på selv at lave rammen, kan du bruge en gammel ramme eller en færdigkøbt ramme. Derefter kan du blot springe videre til nedenstående afsnit.

Mere DIY: Sådan laver du dit eget flisebord

Sådan sætter du nyt stof på lampeskærm

 1. Læg stoffet ud. Siden, du ønsker på ydersiden af ​​din lampeskærm, skal vende nedad, da du skal lave markeringer på den side, der vender opad. Glat stoffet grundigt ud, da det er svært at klippe stoffet præcist efter målene, hvis det er rynket. Du kan eventuelt sætte stoffet fast på et bord med tape for at kunne klippe med størst mulig præcision.
 2. Rul din ramme over stoffet for at finde ud af, hvor meget stof du skal bruge for at dække den helt. Markér formen, som rammen danner, med kridt. Det er bedst at tegne dine markeringer med kridt, så du kan børste det væk, når du er færdig.
 3. Klip ikke stoffet ud endnu, da der skal tilføjes et par centimeter. Tilføj omkring 2 centimeter til både bunden og toppen samt den samlede længde. Disse ekstra centimeter stof er til at fastgøre stoffet med.
 4. Klip stoffet. Det er bedre at klippe stofstykket for stort end for småt. Det gør derfor ikke noget, hvis du ikke klipper helt oven på de streger, du har tegnet.  
 5. Vikl stoffet rundt om din ramme og lad de ekstra 2 centimeter stof strække sig forbi toppen og bunden. Lim stoffet fast til sig selv dér, hvor det overlapper og sørg for, at du kun påfører limen på stof, der er skjult af overlapningen.
 6. Påfør lim omkring den nederste kant. Fold stoffets forlængede kant indad og over kanten. Stoffet skal holdes på plads, indtil limen er tør.
 7. Lim nu stoffet omkring den øvre kant. Brug den samme proces som ovenfor.
 8. Tjek alle kanter og lav en flot finish, når limen er tør.

Du kan nu klappe dig selv på skulderen. For du er færdig med din lampeskærm. Dine gør det selv evner er blevet brugt, og forhåbentligt står du overfor et perfekt resultat, du kan sætte pris på i din dagligdag.

Relateret: DIY sengegavl

Populære lampeskærme

1. House Doctor Bidar Lampeskærm 81.5cm

Set til 319 kr. - Bedst til prisen

Bedst til prisen House-Doctor-Bidar-Lampeskaerm-81.5cm

2. Hay Rice Paper Lampeskærm 80cm

Set til 321 kr. - Værdi for pengene

Værdi for pengene Hay-Rice-Paper-Lampeskaerm-80cm

3. Oi Soi Oi Indochina UFO Lampeskærm 70cm

Set til 2.749 kr. - Premium valg

Premium valg Oi-Soi-Oi-Indochina-UFO-Lampeskaerm-70cm
Huskeseddel