Byg selv terrarie - lav dit eget terrarie i en flaske

Byg selv terrarie – lav dit eget terrarie i en flaske

Lau Christensen
Skrevet d. 28. januar 2022 af Lau Christensen

‘Hvis du gerne vil lave dit eget terrarie, er det skam en mulighed. Rent faktisk kan du selv bygge et terrarie i en flaske. Det er nemt at lave, flot at se på og så kræver det ikke, at du passer og plejer det. Med dit helt eget terrarie kan du nyde at se på flotte planter m.m. dagen lang.

Sådan laver du dit eget terrarie i en flaske

Drømmer du om at have et terrarie derhjemme? Hvorfor så ikke selv gå i gang med at bygge det? Det kræver ikke særlig meget af dig. Og det tager heller ikke lang tid. Her finder du en nem og hurtig trin-for-trin-guide, så du kan lave et terrarie i en flaske.

Huskeseddel til terrarieflaske

Byg selv terrarie – Trin-for-trin-guide:

Trin 1: Start med at finde dit trådnet i fiberglas frem. Du kan også bruge en anden form for net. Men det må ikke være bionedbrydeligt. Desuden skal nettet være forholdsvist porøst. Dog skal det ikke være så porøst, at der kan falde små ting gennem hullerne. Nettet skal skæres, så det er en smule større end flaskens diameter.

Trin 2: Når du har skåret nettet, skal du lave bundlaget af småsten eller grus. Du kan bruge grus, der specifikt er lavet til et akvarium, eller småsten fra en almindelig butik. Det betyder ikke så meget. Småstenene bliver brugt som et dræn.

Dit bundlag skal fylde omkring 3/4 af dybden af flasken. Dette er ikke en regel, men et forslag. Det kan være en fordel at bruge en tragt til at få småstenene ned i flasken. Men det er igen ikke nødvendigt. Det er helt op til dig.

Brug en lille pensel eller en pincet til at fordele småstenene jævnt.

Trin 3: Efter at du har lavet et pænt lag af småsten, skal du placere nettet ovenpå dette lag. Du skal folde nettet sammen og putte det ned i flasken. Brug en pincet til at flade nettet ud, så det ligger korrekt.

Trin 4: Nu skal du finde det aktive kul frem. Put et godt lag af dette kul ovenpå nettet.

Trin 5: Herefter skal der være et jordlag. Du kan enten gøre brug af jord fra din have eller købe pottemuld. Dog skal du være opmærksom på, at jorden fra din have kan være fyldt med skadedyr. For at eliminere dette problem skal du varme jorden i ovnen i 15 til 20 minutter ved omkring 175 til 180 grader.

Du kan igen bruge tragten til at fylde jorden eller pottemuldet ned i flasken. Jordlaget skal have den samme dybde som selve bunden med småstenene. Når der er nok jord i flasken, kan du bruge en pensel eller en pincet til at fordele den.

Trin 6: Tiden er kommet til at bringe terrariet til livs med hjælp fra planter m.m. Du kan eventuelt starte med at opdele terrariet med en pind. Herefter kan du tage noget mos og placere det flere steder.

Når det kommer til valg af planter, er det en fordel at købe planterne så små som muligt, så de kan komme igennem flaskens åbning. Disse planter vil naturligvis vokse sig større. Du kan bruge følgende planter:

  • Cryptanthus
  • Ficus pumila
  • Sølvfarvet filodendron
  • Selaginella uncinata (små stykker, der er klippet af)

Du kan anvende pincetten til at rykke på planterne og sprede dem rundt forskellige steder i flasken. Du kan til sidst tilføje endnu en pind for at færdiggøre designet. Med tiden vil udseendet ændre sig markant, da planterne vil vokse en del.

Trin 7: Efterfølgende skal du tilføje springhaler til dit terrarie. Springhaler er ikke nødvendige, men de kan være til stor gavn for dit terrarie. Du kan desuden putte en orm eller lignende i terrariet.

Trin 8: Hæld vand i terrariet. Det er en fordel at bruge en sprayflaske fyldt med destilleret vand.

Trin 9: Find et vindue med delvis eller stærk solskin eller brug kunstig belysning og placér terrariet i vindueskarmen.

Se også denne video guide, som vi har fået inspiration fra:

https://www.youtube.com/watch?v=KR2Lo0rOF7g

Hvis du ikke selv ønsker at lave et terrarie, eller hvis du gerne vil vide mere om valg af terrarie samt størrelsen, kan du klikke ind på Reptilias terrarie guide her.

Se også andre gør det selv guider her.

Huskeseddel