træterrasse byg selv

Træterrasse byg selv

Lau Christensen
Skrevet d. 20. november 2013 af Lau Christensen

Byg selv en træterrasse til lav pris – Gør det selv-guide

Træterrasse byg selv: Det kan være en dyr affære at få anlagt en ny træterrasse, hvis du hyrer professitræterrasse byg selvnelle til det. Det er dog slet ikke så svært at gøre det selv og der er utroligt mange penge at spare, hvis man giver sig i kast med at bygge den.

Læs også: Guide til byg selv terrasseoverdækning

Vi har herunder udarbejdet en guide der er så let, at selv nybegyndere kan være med. Det eneste du skal investere i er materialerne til terrassen – og eventuelt værktøj, du ikke har i forvejen.

Træterrasse – Opbygning og konstruktion

Underlag – et stabilt fundament sikrer en langtidsholdbar løsning

Under overfladen skal de bærende elementer være – dem der sikrer, at træterrassen holder sin facon og ikke synker. Dette gøres ved at lade brædderne støtte på bjælker der lægges på tværs. Desto tykkere brædderne er, desto længere afstand kan du have imellem bjælkerne, uden at det påvirker stabiliteten. Er brædderne eksempelvis 28 mm tykke, lægges bjælkerne med en afstand på omkring 60 cm fra hinanden.

For at sikre, at bjælkerne ikke synker ned, er det en god idé at lade dem støtte på et hårdt underlag. Dette kunne eksempelvis være beton eller gamle havefliser. Før dette gøres, bør man sørge for, at jorden herunder er stampet godt, så den på forhånd er solid.

Overfladen – montering af brædder

Når brædderne skal monteres på bjælkerne, skal man overveje om man vil bruge søm eller skruer til formålet. Vælger man søm, bør man være opmærksom på, at de ofte vil give sig og løfte sig op, efterhånden som tiden går – af samme grund anbefaler vi at man anvender skruer.

Man kan også vælge den mere besværlige metode at have beslag på undersiden, således at søm/skruer ikke kan ses. Husk, at uanset hvilken løsning du vælger, skal søm eller skruer være rustfri. For det pæneste resultat bør man desuden huske at placere skruer eller søm på en lang, lige linje.

Brædderne skal sidde med mindst 5 mm afstand imellem sig, så vand og andet væske kan rinde ud imellem revnerne. På den måde tager træet mindre skade, hvis det regner eller man spilder væske.

Når brædderne skal placeres, bør man iøvrigt kigge på årringene – ’marv’-siden skal vende opad. Er du på bar bund her, så skal det ligne at årringene smiler. De skal altså bøje opad. På den måde opnår du en mere slidstærk terrasse som samtidig modstår solens stråler på den bedst mulige måde.

Efterbehandling – de små, men vigtige detaljer

Når terrassen er sat op, er det tid til at gå i krig med detaljerne. Er terrassen hævet over terrænet, hvor den står, er det en god idé at opsætte et solidt rækværk. Husk, at det bør matche husets øvrige stil, således at du opnår det mest harmoniske resultat. Det behøver ikke nødvendigvis at være af træ, man kan også vælge metal, glas eller et andet materiale – det er op til en selv.

Skal din nye træterrasse males, så husk at bruge grunder først. På den måde hæfter malingen bedre på underlaget, hvilket er smart, hvis terrassen er vandret, som ikke lader vandet løbe væk. Skaller malingen først af, trænger fugt hurtigt ind i brædderne, hvilket vil skabe råd.

Held og lykke med opførelsen af din træterrasse!

Huskeseddel