Bjælkehuse

Bjælkehuse

Lau Christensen
Skrevet d. 31. maj 2012 af Lau Christensen

Går du med tanker om at investere i et bjælkehus, så er du langt fra den første. Princippet med bjælkehuse har været kendt i omkring 1.000 år, og stammer nok i virkeligheden var Norge og Sverige. Den dag idag ser man mange traditionelle bygninger i Norge, som er lavet af træ, og det ikke helt uden grund. Ikke alene er materialet fantastisk at arbejde med, det er også relativt billigt, og i moderne tid, har man fundet måder at effektivisere de gamle bygge metoder, så man kan levere komplette gør det selv byggesæt.

Valget af bjælkehuse

Der findes rigtig mange muligheder på det Danske marked idag, når man interesserer sig for bjælkehuse, og et af de bedre steder at handle dem, er hos Frishop.dk.

Men når beslutningen nu er taget, så bør man først gøre op med sig selv, hvad formål bjælkehuset skal tjene. Det kan jo meget vel tænkes at det formål som man påtænker at bruge det til idag, ikke er det samme om 5 år. Et eksempel kunne være, at man ville anvende det som teenager bolig hele året når barnet blev gammel nok, og så bør man tænke isolering og valg af vinduer helt fra start.

Man bør også tage direkte ud til leverandøren og se bjælkehuset selv, da billeder meget nemt kan snyde. Der er jo sandsynligvis tale om en investering som skal holde i mange år, og helst passe ind i det miljø det er tiltænkt. Ved at besigtige husene selv, så får man også en bedre fornemmelse af kvaliteten.

Sammenlign bjælkehus byggesæt og priser

Prisen spiller naturligvis en rolle når der skal investeres i et bjælkehus, men man skal passe på med at lade sig blænde af alt for gode priser. Der er ofte en sammenhæng mellem pris og kvalitet, og man vil ikke blive begejstret over at have sparet nogle hundrede kroner, til-gengæld for kvalitet der irriterer i dagligdagen.

Pris og størrelse på bjælkehuset hænger rigtig godt sammen, da der ved et stort hus skal bruges en del mere materialer end der skal ved et mindre hus.

Vi fremhæver herunder nogle af de bjælkehus byggesæt som vi mener er de bedste på markedet.

Priserne varierer fra det mindste hus der måler 7,5 m2 og koster 12.999 kr. til det største bjælkehus der måler 24 m2 og koster 34.995 kr.

Derudover er der et godt og stort udvalg af byggesæt, hvor huset har en størrelse på mellem 8 til 25 m2 – se alle byggesæt her.

bjælkehus byg selv byggesæt

Men, indhent så mange oplysninger fra så mange forskellige bjælkehus leverandører, og når du har fundet det, som du mener modsvarer dine krav, så tag ud og se bjælkehuset ved selvsyn. Der får du en bedre føling med kvaliteten.

Modtagelse af byggesæt bjælkehus

Inden du modtager huset, så er der naturligt nogle ting som du skal have styr på. Dels skal du vide hvor det skal placeres, men du skal også have lavet en form for fundament til huset.

Ikke alene vil det genere i almindelighed, hvis huset er skævt, men det leveres med trykimprægneret (se det vi anbefaler i halvtag guiden) fundament, som dog ikke tåler lang tids kontakt direkte med jorden, og heller ikke tåler at stå i vand. Huset skal altså stilles på fliser, en beton flade eller på beton piller.

Afhængig af hvilken type fundament man vælger, så skal man også huske at sikre mod skadedyr som rotter. Det er ikke sjovt at have huset hævet 5 cm over jorden, og så give plads til en rotte familie under.

Opsætning af bjælkehuset

Meget kan lade sig gøre alene, og har man blot basal viden om brugen af en skruemaskine/boremaskine, en sav og en hammer, så er man allerede godt på vej. Der følger en meget pædagogisk og nemt forståelig samlevejledning med på Dansk. Men har man en hjælpende hånd til at give et nap med, så er det slet ikke noget problem at samle sådan et bjælkehus på en weekend. Men, da vi taler om levende træ, så kan man med fordel lade træet ligge udpakket efter levering, i et par dage, så det vænner sig til luft fugtigheden på stedet. Væggene samles som udgangspunkt helt uden værktøj, da de er skåret til i enderne så de falder i hak. Det gør samlearbejdet yderst enkelt og nemt.

Et par gode råd om bjælkehuse og priser

bjælkehus byg selv
bjælkehus byg selv

Selvom drømmen og et bjælkehus kan være stor, og man umiddelbart har pladsen til det, så er der visse ting man med fordel lige kan undersøge, inden man kaster sig over købet.

Når man investerer i bjælkehuse, så er de nemlig af en størrelse som kommer til at berøre loven for bebyggelses procenter. Det er meget individuelle fra sted til sted og afhængig af bebyggelses type, hvad man må og ikke må, så inden man køber sit bjælkehus, så skal man ansøge kommunen om tilladelse. Modtager man ikke noget svar indenfor 14 dage, så kan man antage at det er iorden at købe.

Forsikring af bjælkehuset

Selvom du finder bjælkehuse til priser som ligger langt under hvad en eventuelt tilbygning eller nybygning ville koste, så er forsikring aktuelt. Her er man nødt til at kontakte sin normale husforsikring for at høre om der er specielle forhold som gør sig gældende. Normalt vil den dog dække dit bjælkehus, hvis det blot er sikkert forankret. Har du valgt en løsning hvor det er placeret løst ovenpå fliser eller sten, så kan du kun få det brandforsikret.

Se også: Hundehus byg selv

Huskeseddel